Μενού
elon-musk-twitter
Ελον Μασκ | Getty Images
  • Α-
  • Α+

Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι τα χρήματα είναι ικανά να «αγοράσουν» την ευτυχία, δεν μπορούν όμως να «αγοράσουν» το μυαλό. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο οι δισεκατομμυριούχοι δεν είναι πιο έξυπνοι από τους υπόλοιπους από τον υπόλοιπο κόσμο - μάλιστα, όσοι ανήκουν στο κορυφαίο 1% των εισοδηματιών σημείωσαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων από εκείνους που κέρδιζαν λίγο λιγότερα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 59.000 Σουηδών ανδρών και στη συνέχεια παρακολούθησαν τη ζωή τους για περισσότερο από μια δεκαετία. Διαπίστωσαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του πόσο έξυπνος ήταν κάποιος και του πόσα κέρδιζε - μέχρι να φτάσει σε μισθό 600.000 κορώνες (46.700 λίρες) το χρόνο. Μετά από αυτό, παράγοντες όπως η τύχη, το υπόβαθρο και η προσωπικότητα έγιναν πιο σημαντικοί.

«Δεν βρίσκουμε καμία ένδειξη ότι όσοι κατέχουν κορυφαίες θέσεις εργασίας που πληρώνουν εξαιρετικούς μισθούς είναι πιο άξιοι από εκείνους που κερδίζουν μόνο το μισό από αυτούς τους μισθούς», σημείωσαν οι ερευνητές.

Όπως σημειώνει η αρθρογράφος του βρετανικού εντύπου, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο Twitter του Έλον Μασκ για να συνειδητοποιήσετε ότι το να είσαι εξωφρενικά πλούσιος δεν ισοδυναμεί αυτόματα με το να είσαι απίστευτα έξυπνος.

Παρόλα αυτά, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων και των εργαζομένων είναι τεράστιο. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι σε 670 προς ένα, από 604 προς ένα το 2020. Για να το θέσουμε αυτό με πιο απτούς όρους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε αμερικανικές εταιρείες που απασχολούν μερικούς από τους χαμηλότερα αμειβόμενους υπαλλήλους έλαβαν κατά μέσο όρο 10,6 εκατ. δολάρια, ενώ ο μέσος εργαζόμενος έλαβε μόλις 23.968 δολάρια.

Η μισθολογική ανισότητα δεν είναι τόσο έντονη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εξακολουθεί να είναι άσχημη. Μια ανάλυση την περασμένη χρονιά διαπίστωσε ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Χρηματιστηρίου των Financial Times 350 αναμένεται να εισπράττουν 63 φορές το μέσο όρο του μέσου μισθού των εργαζομένων στις εταιρείες τους, ενώ 43 αφεντικά του FTSE 350 έπαιρναν πάνω από 100 φορές το μέσο μισθό των εργαζομένων τους το 2020.

«Πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε αυτό το τεράστιο μισθολογικό χάσμα; Δεν μπορείτε. Όπως γίνεται σαφές από μελέτες όπως αυτή, δεν είναι η αξιοκρατία που οδηγεί στο μισθολογικό χάσμα είναι απλά η απληστία», σημειώνει η αρθρογράφος του Guardian.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.