Τα προβλήματα ξεκινούν από νωρίς για τον νέο Βασιλιά Κάρολο Γ' μετά και τη στέψη του, οι τελετουργίες της οποίας τελειώνουν σήμερα, Δευτέρα (8/5) μετά και τη μεγάλη συναυλία που έγινε χθες στο Ουίνδσορ. Αρκετοί ήταν οι ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας της Αγγλίας, οι οποίοι στο μήνυμα για τη στέψη του νέου μονάρχη, εξέφρασαν και την επιθυμία τους να γίνουν «δημοκρατίες».
Υπενθυμίζεται ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β', η οποία απεβίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν μονάρχης και σε μία σειρά άλλων χωρών, οι οποίες κυριεύτηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής πολιτικής που ακολουθούσε η Μεγάλη Βρετανία.
Υπάρχουν συνολικά 56 πρώην αποικίες στην πολιτική ένωση που έγινε γνωστή ως Κοινοπολιτεία της Αγγλίας, με το βρετανικό στέμμα να κυβερνά, πλέον, επίσημα «15 βασίλεια της Κοινοπολιτείας».
Μεταξύ αυτών, ο Βασιλιάς Κάρολος είναι μονάρχης στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, στην Αυστραλία, στις Μπαχάμες, στο Μπελίζ, στον Καναδά, στη Γρενάδα, στην Τζαμάικα, στη Νέα Ζηλανδία, στην Παπούα Νέα Γουινέα, στον Άγιο Κιτς και Νέβις, στην Αγία Λουκία, στον Άγιο Βικέντιο και στις Γρεναδίνες, στις Νήσους Σολομώντα και στο Τουβαλού.
Oι χώρες που εκφράζουν επιθυμία να μετατραπούν σε Δημοκρατίες
Αυστραλία:
Το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία ή όχι έχει γίνει ένα πολύ έντονα αμφισβητούμενο θέμα στη χώρα. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Άντονι Αλμπανέζε, είναι πιστός ρεπουμπλικάνος και διόρισε τον πρώτο υπουργό της χώρας για την επίβλεψη της μετάβασης σε δημοκρατία.
Ωστόσο, έχει δηλώσει τώρα ότι δεν θέλει να είναι ένας πρωθυπουργός που «προεδρεύει μόνο σε συνταγματικές συζητήσεις», προειδοποιώντας τους ρεπουμπλικάνους στην Αυστραλία ότι το δημοψήφισμα δεν είναι «επικείμενο».
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Mirror, είπε ότι, παρά το γεγονός ότι είναι «ισόβιος ρεπουμπλικάνος», θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι Αυστραλοί ψήφισαν με ποσοστό 54,87% έναντι 45,13% κατά του να γίνουν δημοκρατία, όταν διεξήχθη δημοψήφισμα το 1999, αλλά τώρα η γνώμη φαίνεται να αλλάζει.
Νέα Ζηλανδία:
Την παραμονή της Στέψης, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Κρις Χίπκινς, δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου να σταματήσει η χώρα του να αναγνωρίζει τον βασιλιά ως αρχηγό του κράτους της.
Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν ήταν κάτι που θα επιδίωκε ενεργά προς το παρόν. Μιλώντας στον Τύπο, είπε: «Ιδανικά, με τον καιρό, η Νέα Ζηλανδία θα γίνει μια πλήρως ανεξάρτητη χώρα, θα στέκεται στα δικά της πόδια στον κόσμο, όπως κάνουμε, σε γενικές γραμμές, τώρα».
Οι ιθαγενείς ηγέτες της χώρας αισθάνονται πιο δυνατοί και τα μέλη του κόμματος των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας δήλωσαν: «Το βρετανικό στέμμα μεθόδευσε σκόπιμα τον εκτοπισμό μας για πολλές γενιές που θα ακολουθήσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε αυτό το σύστημα, ώστε να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε ένα σύστημα που να λειτουργεί για όλους».
Μπαχάμες:
Μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ο Φίλιπ Ντέιβις, πρωθυπουργός στις Μπαχάμες, δήλωσε ότι ένα συνταγματικό δημοψήφισμα για τη μετάβαση σε δημοκρατία ήταν πάντα στο «τραπέζι».
Αφού υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τη βασίλισσα, δήλωσε: «Η μόνη πρόκληση με τη μετάβασή μας σε δημοκρατία είναι ότι, όσο και αν θα ήθελα να το κάνω, δεν μπορώ να το κάνω χωρίς τη συγκατάθεσή σας (σ.σ. εννοούσε του λαού στις Μπαχάμες. Θα έπρεπε να κάνω δημοψήφισμα και ο λαός θα έπρεπε να μου πει "Ναι"».
Τζαμάικα:
Δύο ημέρες πριν από τη στέψη, ανώτερη κυβερνητική αξιωματούχος της Τζαμάικα δήλωσε στο Sky News ότι πιστεύει ότι η μοναρχία και οι «ρατσιστικές πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης» οδηγούν στην ώθηση προς τον ρεπουμπλικανισμό στη χώρα της, δηλαδή στη Δημοκρατία.
Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και τα αιτήματα για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, καθώς στην Τζαμάικα αυξάνεται και ο έλεγχος της αποικιακής κληρονομιάς της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Άξιο αναφοράς είναι ότι πέρσι, όταν ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, πραγματοποίησαν βασιλική περιοδεία στην Καραϊβική, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Άντριου Χόλνες δήλωσε στο ζευγάρι ότι η χώρα του σκοπεύει να γίνει πλήρως ανεξάρτητη.
Μπελίζ
Το Μπελίζ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν θα χρειαζόταν δημοψήφισμα για να απομακρύνει τη βασιλεία από την αρχηγία του κράτους και θα μπορούσε να λάβει την απόφαση μέσω της εθνικής συνέλευσης και μόνο.
Λίγες ημέρες πριν από τη στέψη, ο πρωθυπουργός του Μπελίζ, Τζόνι Μπρισένο, δήλωσε ότι είναι «αρκετά πιθανό» το Μπελίζ να είναι το επόμενο μέλος της Κοινοπολιτείας που θα μετατραπεί σε δημοκρατία.
Ο Μπρισένο δήλωσε, επίσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε την ευθύνη να ζητήσει συγγνώμη για τις θηριωδίες της δουλείας και αισθάνθηκε ότι δεν είχαν γίνει αρκετά.
Άγιο Κιτς και Νέβις:
Ο πρωθυπουργός του Σεντ Κιτς και Νέβις, Τέραντ Ντριου, δήλωσε στο BBC ότι κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με το αν η χώρα της Κοινοπολιτείας θα πρέπει να γίνει δημοκρατία.
Ο Dr Drew, του Εργατικού Κόμματος του Σεντ Κιτς και Νέβις, ο οποίος κέρδισε πρόωρες εκλογές τον Αύγουστο, κάλεσε επίσης τη μοναρχία να ζητήσει συγγνώμη για τους ιστορικούς δεσμούς της με το δουλεμπόριο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.