Μενού
erntogan - erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Στην Τουρκία, όπου και είναι προγραμματισμένες να γίνουν την επόμενη Κυριακή (14/5) οι προεδρικές εκλογές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ασκούν «πύρινη κριτική» στον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά και το άρθρο του Economist, ο οποίος χαρακτηρίζει αρκετά σημαντικές τις ερχόμενες εκλογές, σειρά έχει η εφημερίδα Washington Post, η οποία σε έντονο ύφος κάνει λόγο για «ευκαιρία των Τούρκων πολιτών να αποτινάξουν την τυραννία του Ερντογάν».

Δεν λείπουν, μάλιστα, και οι αναφορές του αμερικάνικου μέσου ενημέρωσης ως προς της προσέγγιση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως «η Τουρκία είναι μία χώρα-σύμμαχος με αστερίσκο, με δεδομένες τις παλινωδίες ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και ό,τι έχει προηγηθεί». Στο ίδιο άρθρο κάνει λόγο και για φαινόμενα Τραμπ, που ίσως εκτυλιχθούν με την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως «ο κ. Ερντογάν και οι ψηφοφόροι του μπορεί να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών εφόσον δεν είναι επιτυχές. Αν ο κ. Ερντογάν δεν επικρατήσει στις εκλογές της 14ης Μαΐου ή στον πιθανό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτός και οι ψηφοφόροι του θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Σε μία χώρα που η δημοκρατία έχει σταθερά ερείσματα, αυτές οι ανησυχίες είναι ένα μέτρο του βαθμού που ο Τούρκος ισχυρός άνδρας έχει ανατρέψει την κανονικότητα και των κινδύνων που προκύπτουν από την επέκταση της αυταρχικής του διακυβέρνησης».

Άρθρο καταπέλτης του Economist κατά του Τούρκου προέδρου 

«Αν η Τουρκία εκδιώξει τον ισχυρό της άνδρα, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να πάρουν θάρρος», αναφέρει ο τίτλος σε άρθρο του Economist με αφορμή τις εκλογές στην Τουρκία. Οι Βρετανοί παίρνουν το μέρος του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι λίγο βαρετός, αλλά είναι ένας πεισματάρης οικοδόμος της συναίνεσης και ταπεινός - το αντίθετο του αντιπάλου του. Αν κερδίσει, θα είναι μια τεράστια στιγμή για τον παγκόσμιο αγώνα για πραγματική δημοκρατία στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν έκανε κάποια καλά βήματα στα πρώτα χρόνια της θητείας του, αλλά η διαρκής συγκέντρωση εξουσίας έχει θολώσει την κρίση και την ηθική του αίσθηση. Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας», αναφέρει το άρθρο. 

Μεταξύ άλλων η ανάλυση του Economist σημειώνει: «Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν υπολείπεται με μικρή διαφορά. Αν χάσει, θα είναι μια εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα είναι πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και -με την πάροδο του χρόνου- πιο ευημερών.

Μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Δύση. Το πιο σημαντικό, σε μια εποχή που οι δικτατορίες βρίσκονται σε άνοδο από την Ουγγαρία μέχρι την Ινδία, η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα έδειχνε στους απανταχού δημοκράτες ότι οι δικτάτορες μπορούν να νικηθούν».

«Η δημοκρατία στην Τουρκία βρίσκεται σε "κατάσταση φυτού". Όπως και πολλοί άλλοι δικτάτορες, ο Ερντογάν ευνουχίζει το δικαστικό σώμα. Έχει φιμώσει τον Τύπο, εν μέρει μέσω εκφοβισμού και εν μέρει πουλώντας μέσα ενημέρωσης σε φίλους του», σημειώνει το άρθρο κόλαφος κατά του Ερντογάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.