Μενού
Aeroskafos polemikis aeroporias
Μεταγωγικό αεροσκάφος Πολεμικής Αεροπορίας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης (25/4) η συντονισμένη επιχείρηση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των 80 Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα της ανατολικής Αφρικής έχει ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (24/4) τριήμερη εκεχειρία μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο της επιχείρησης «Κόσμος» που συναποφασίστηκε από τα αρμόδια υπουργεία, το δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας  απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.

Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που αξιοποιείται για τη μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς σήμερα το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα.

Συγκινούν οι μαρτυρίες

Στις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την άφιξή τους, οι επαναπατρισθέντες εξέφρασαν την ανακούφισή τους που όλα πήγαν καλά και επέστρεψαν πίσω στον τόπο τους. «Βγήκαμε πάρα πολύ δύσκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους ομογενείς, ενώ ο επιβάτης του C-27, Χρήστος Δέδες, ανέφερε στις κάμερες το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στο Χαρτούμ που φλέγεται:

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας. Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως και εμείς και να επιστρέψουν σύντομα.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς που θα διεξαχθούν και συνεχώς άλλαζαν μέρη. Επίσης, χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό, ρουκέτες, βομβαρδισμό κανονικό γιατί είχαν και οι δύο πλευρές ισχυρά όπλα.

Κινδύνευσαν όλοι γιατί δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Εμείς ήμασταν μέσα σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο δέχθηκε πυρά. Πάρα πολλές σφαίρες, αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Από ένα σημείο και μετά χάθηκε η επικοινωνία. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11 η ώρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χρήστος Δέδες.

Στους 43 οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί

Συνεχίζονται εντατικά οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, με τον αριθμό αυτών που έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την περιοχή να έχει φτάσει τους 43, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές.

Από σήμερα ισχύει κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών, με τις ίδιες πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, 43 πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ. Από αυτούς, 17 πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα σήμερα στο πρωί, ενώ ακόμη επτά Έλληνες φτάνουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα. Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401, ενώ ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε, χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού, τους Έλληνες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους.

Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Παραμένουν ακόμη 17 Κύπριοι πολίτες που στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Έλληνες διπλωμάτες βρίσκονται στην 'Ακαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Εξετάζεται αν χρειαστεί και είναι εφικτό να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκαναν συνεννοήσεις με τους δύο αντιμαχόμενους στρατιωτικούς, προκειμένου να μη χτυπηθούν τα τρία σημεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συντεταγμένες, όπου βρίσκονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.