Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το «φλεγόμενο» Σουδάν, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει πως πέντε ακόμη άτομα έφτασαν στο Τζιμπουτί με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται:
«Αφίχθησαν προ ολίγου επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».
Νωρίτερα, υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του σε Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη συνδρομή τους στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τόσο τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά και την ΥΦΥΠΕΞ, Χ. Ζαχαροπούλου, όσο και τον Ιταλό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, για την απομάκρυνση των Ελλήνων από την περιοχή.
Παράλληλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, με την οποία συνομίλησε για τα σχέδια για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον ασφαλή απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος σήμερα, Δευτέρα (24/4) στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».
Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έχει ως εξής: «Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των Ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούμ από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.
Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.
Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».
Δείτε επίσης:
Νίκος Χατζηνικολάου: Έξαλλος με τη διαιτησία στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Γιάννης Λύρας: Στα κρατητήρια μετά από καυγά με 92χρονη για τα... κοινόχρηστα
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.