Μενού
Oykrania
Ουκρανία | AP
  • Α-
  • Α+

Ο ρωσικός στρατός συνέχισε χθες Πέμπτη να εξαπολύει ακατάπαυστα επιθέσεις στη διαλυμένη πόλη Μπαχμούτ, στο ανατολικό μέτωπο, και βομβάρδισε τη Χερσώνα, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο. Το Κρεμλίνο θεωρεί την Μπαχμούτ στόχο-κλειδί στην προέλαση των δυνάμεών του στο Ντονμπάς έναν χρόνο και πλέον μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία. Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνια Μαλιάρ έκανε λόγο μέσω Telegram για σφοδρές μάχες σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στο ανατολικό μέτωπο. Διαβεβαίωσε πως τα στρατεύματα του Κιέβου απώθησαν επιθέσεις στις περισσότερες περιοχές.

Οι «περισσότερες» επιθέσεις εξαπολύονται «στον τομέα της Μπαχμούτ», σημείωσε και εκτίμησε πως ρώσοι διοικητές μετέφεραν στην πόλη στρατεύματα από αλλού. «Ο εχθρός χρησιμοποιεί τις πιο επαγγελματικές μονάδες του εκεί και καταφεύγει σε μεγάλο βαθμό στο πυροβολικό και στην αεροπορία. Καθημερινά, ο εχθρός διεξάγει στην Μπαχμούτ 40 ως 50 εφόδους και 500 βομβαρδισμούς με το πυροβολικό», ανέφερε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωνε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν το 80% της Μπαχμούτ, κάτι που διέψευσε το Κίεβο.

Παράλληλα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι πιέζουν τους συμμάχους του Κιέβου να στείλουν περισσότερα όπλα ενόψει της μείζονος ουκρανικής αντεπίθεσης που λέγεται πως θα εξαπολυθεί εντός μηνών. «Ετοιμάζουμε τα αγόρια μας», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι αργά χθες βράδυ. «Αδημονούμε για την παράδοση των όπλων που υποσχέθηκαν οι εταίροι μας. Φέρνουμε τη νίκη πιο κοντά όσο περισσότερο είναι δυνατό». Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό στη Χερσώνα.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ είχε χθες επαφές για την ανοικοδόμηση μεταπολεμικά και προσπάθησε να πείσει πως γίνεται πρόοδος στην πάταξη της διαφθοράς με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Υποσχέθηκε ότι θα δοθεί λογαριασμός για κάθε δολάριο που θα διατεθεί, ενώ εκτίμησε πως η ανοικοδόμηση θα αρχίσει αργότερα φέτος. Εξήρε τη «συνεχή, ατσάλινη και άνευ προηγουμένου» υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στο πλευρό του, ο κ. Σμίχαλ είπε πως εντοπίστηκε χρηματοδοτικό κενό 4 δισεκ. δολαρίων που χρειάζεται να καλυφθεί φέτος. Η ουκρανική κυβέρνηση εξάλλου συνεχίζει να ασκεί πίεση προκειμένου η χώρα να γίνει μέλος του NATO. «Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός πέρα από την εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO», επέμεινε χθες ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ, που εκφράστηκε σε διάσκεψη για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας. Η ένταξη του Κιέβου στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.