Στις 6 Φεβρουαρίου η Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με την «καταστροφή του αιώνα» με το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ να ισοπεδώνει τα ανατολικά της χώρας αλλά και την πολιτική εικόνα του Τούρκου προέδρου. Εκτοτε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθώντας δυτική στροφή 360ο και με συντονισμένη επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα φάνηκε ότι επιχειρεί να κλείσει, έστω προσωρινά, τους ανοιχτούς λογαριασμούς του στο εξωτερικού, που ο ίδιος δημιούργησε και κλιμάκωσε επικίνδυνα, με στόχο να ανακόψει τη φθορά του προσωπικού πολιτικού κεφαλαίου του έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στις κάλπες των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου.
Μηδενική πτητική και ναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, λόγια αβροφροσύνης προς την ελληνική πλευρά, διαβεβαιώσεις για μορατόριουμ έως τις 15 Σεπτεμβρίου και δηλώσεις για την πρόθεση ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών με την Ελλάδα συντήρησαν για δύο μήνες μία εικονική πραγματικότητα στα ελληνοτουρκικά. Ολα αυτά βέβαια, μέχρι τη στιγμή, που ο Τούρκος πρόεδρος και τα κυβερνητικά στελέχη του επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση το σύνολο της αναθεωρητικής ατζέντας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προσγειώνοντας τους πάντες στην πάγια τουρκική εξωτερική πολιτική.
Παρά το επιχειρούμενο διεθνές άνοιγμα Ερντογάν και την ακατάσχετη παροχολογία, ο ηγέτης των Κεμαλιστών Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την κουζίνα του σπιτιού του, κρατώντας στα χέρια του απλώς ένα κρεμμύδι και περιγράφοντας την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, καταφέρνει να διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα. Τα δεδομένα αυτά, όπως είναι φυσικό, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος καταφεύγει ξανά «στα σύνορα της καρδιάς του» και στη μεγάλη Τουρκία, που οραματίζεται, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
Με τα έως τώρα δημοσκοπικά στοιχεία, που παρουσιάζουν στην καλύτερη περίπτωση για τον Τούρκο πρόεδρο μία αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, πλανάται στη διεθνή σκηνή η εκτίμηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν προκήρυξε τις εκλογές για να τις χάσει. Αλλωστε, σε μία τέτοια προοπτική θα έπρεπε να έχει ήδη δρομολογήσει καταστάσεις, που άπτονται της προσωπικής και οικογενειακής του ασφάλειας, σε μία χώρα, στις φυλακές της οποίας έχει στείλει μαζικά πολιτικούς αντιπάλους και αντιφρονούντες.
Η συσπείρωση του εκλογικού σώματος με... κατασκευές σε χρόνο ρεκόρ
Σε κάθε περίπτωση και μέχρι τις πρώτες εκλογές της 14ης Μαΐου, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να συσπειρώσει την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος AKP με δημόσιες παρεμβάσεις, που θεωρεί το επιτελείο του ότι θα ενισχύσουν το ηγετικό προφίλ του έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυάται ότι θα αποκαταστήσει σε χρόνο ρεκόρ τις κατεστραμμένες από το σεισμό περιοχές μεταφέροντας τις πόλεις, που επλήγησαν, από τις πεδιάδες στα βουνά. Η έναρξη της κατασκευής περίπου 28.000 νέων κατοικιών παρουσιάζεται ως εγγύηση ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης συνολικά 650.000 σπιτιών είναι εφικτός με τα πρώτα 319.000 από αυτά να παραδίδονται σε διάστημα ενός έτους. Βέβαια, η αποκάλυψη της θεμελίωσης από τον ίδιο τον πρόεδρο ενός ανύπαρκτου νοσοκομείου «θολώνει» το αφήγημα της αποτελεσματικότητας του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, η αποτυχία του οποίου στη διαχείριση του φονικού σεισμού αποτελεί κοινή πεποίθηση στην Τουρκία.
Στο δρόμο προς τις κάλπες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επαναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα για το μέσο τουρκικό νοικοκυριό του άμεσα αξιοποιήσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, των επιτευγμάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αξία των τουρκικών δορυφόρων αλλά και την πρόθεση του να στείλει Τούρκο αστροναύτη στο φεγγάρι. Ο «Αιώνας της Τουρκίας» αποτελεί το κεντρικό αφήγημα στο εκλογικό μανιφέστο του όμως κανείς από τους στενούς συνεργάτες του δεν είναι βέβαιος ότι τα μεγαλόπνοα σχέδια του από μόνα τους μπορεί να ανατρέψουν θεαματικά υπέρ του την τρέχουσα δημοσκοπική εικόνα. Μπορεί δηλαδή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλά στις δημόσιες ομιλίες του για την ενίσχυση του τουρκικού άξονα σε διεθνές επίπεδο και για την «επανάσταση», που έφερε στη χώρα του η διακυβέρνηση του AKP, όμως ποιος είναι διατεθειμένος να τον πιστέψει όταν λέει ότι θα κάνει μονοψήφιο τον πληθωρισμό όταν το κρεμμύδι, που κρατά στα χέρια του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κοστίζει 30 τουρκικές λίρες; Ομοίως, ποιο είναι το ακροατήριο εκείνο, που θα πειστεί από το στόχο του να κάνει την Τουρκία μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο τη στιγμή, που ο μέσος Τούρκος πολίτης δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την επιβίωση του.
Την εξέλιξη της προεκλογικής κούρσας στην Τουρκία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή οι δυτικές κυβερνήσεις καθώς δεν αποκλείουν αστάθμητους παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Οι ξένες πρεσβείες στην Αγκυρα θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη την περίοδο των τελευταίων ημερών πριν την 14η Μαΐου και σίγουρα το διάστημα μεταξύ πρώτων και δεύτερων προεδρικών εκλογών καθώς είναι ενδεχόμενο να επιχειρηθεί απόπειρα επηρεασμού του εκλογικού σώματος από το τουρκικό καθεστώς. Η δημοσιοποίηση και νέων δημοσκοπήσεων, που εμφανίζουν τον πρόεδρο των κεμαλιστών νικητή των εκλογών, επιτείνουν την πίεση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πιθανά να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να διατηρηθεί στην εξουσία με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή μας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.