Στο επίκεντρο της καθιερωμένης «ώρα των ερωτήσεων» τέθηκε ερώτηση από τη βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Σεβίμ Νταγκντελέν που έγινε την περασμένη Τετάρτη (15/3) στη γερμανική Βουλή με αποδέκτη τη γερμανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η κα. Νταγκντελέ, όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης «Deutsche Welle», έθεσε ερώτημα στη γερμανική κυβέρνηση, που σχετίζεται με το πώς χαρακτηρίζει νομικά την κατάσταση στο κατεχόμενο, από την Τουρκία, βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Η γερμανική κυβέρνηση απάντησε στο ερώτημα της Νταγκντελέν, αναφέροντας: «Η τουρκική θέση σε σχέση με το βόρειο τμήμα της νήσου Κύπρου παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) και θεωρεί αυτό το τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Με τον τρόπο αυτό η γερμανική κυβέρνηση δίνει, για πρώτη φορά, ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα για την κατάσταση στην Κύπρο, το οποίο (σ.σ. ερώτημα) κατέθετε για καιρό η βουλευτής, Σεβίμ Νταγκντελέν.
Αξιο αναφοράς είναι ότι η ερώτηση, που τέθηκε, ήταν η εξής: «Συνιστά η συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου παραβίαση του διεθνούς δικαίου λαμβάνοντας υπόψιν ότι, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η στάση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με το Ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 20ης Ιουλίου 1974 που εκδόθηκε κατόπιν της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο καθώς και με το Ψήφισμα 367 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 12ης Μαρτίου του 1975 μετά τη μονομερή ανακήρυξη του «Oμόσπονδου Tουρκικού Kράτους;».
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Deutshe Welle, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών Κάτια Κόιλ από τους Πρασίνους, στην απάντησή της εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης προς την Σεβίμ Νταγκντελέν κάνει αυτή τη φορά ευθαρσώς λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κάτι που δεν είχε κάνει σε παρόμοια ερώτηση της Νταγκντελέν προς την κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο (SF_23-02-0292). Τότε η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφύγει να κατονομάσει την κατοχή ως «αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.