Μενού
gallia - diadiloseis
Διαδηλώσεις στη Γαλλία |
AP
  • Α-
  • Α+

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τις περασμένες στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, με αποκορύφωμα τις χθεσινές κινητοποιήσεις στο Λούβρο, όπου διαδηλωτές βρέθηκαν δίπλα στη Μόνα Λίζα, το νέο συνταξιοδοτικό ψηφίστηκε από τη Γερουσία της χώρας. Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη (9/3) η Γερουσία της Γαλλίας ψήφισε υπέρ της αύξησης της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, υπερψήφισε το εμβληματικό άρθρο 7 της μεταρρύθμισης για την ηλικία συνταξιοδότησης με 201 ψήφους έναντι 115 κατά. Αργότερα σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί μιας αμφιλεγόμενης τροποποίησης του σχεδίου νόμου.Μετά την ψηφοφορία αριστεροί πολιτικοί εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους.

«Το όνομά σας θα μείνει για πάντα συνδεδεμένο με μια μεταρρύθμιση που θα γυρίσει τον χρόνο πίσω κατά σχεδόν 40 χρόνια», είπε στον υπουργό Εργασίας Ολίβιέ Ντισότ η σοσιαλίστρια Μονίκ Λουμπέν. Τα συνδικάτα έχουν δεσμευτεί να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση πραγματοποιώντας διαδηλώσεις και απεργίες.

Πάνω από 1 εκατ. διαδηλωτές τις προηγούμενες ημέρες

Πάνω από 1.000.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους πόλεων της Γαλλίας, στη μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας των συνδικάτων από την έναρξη των κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και των σχεδίων του Εμανουέλ Μακρον για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα στο Παρίσι, ενώ μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν στη Νάντ. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις 260 διαδηλώσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα σε ολόκληρη τη Γαλλία ήταν ειρηνικές.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη την αντίδραση. Βλέποντας τόσους πολλούς ανθρώπους στους δρόμους, δυσκολεύονται πολύ να εξηγήσουν και να περάσουν τη μεταρρύθμισή τους» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπέργκερ, στην κεφαλή της πορείας στο Παρίσι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 1,28 εκατ. άνθρωποι μετείχαν σε πορείες σε ολόκληρη τη Γαλλία, γεγονός που καθιστά τις κινητοποιήσεις της Τρίτης (7/3) τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες, αν και το συνδικάτο CGT ανέβασε τον αριθμό των συμμετεχόντων στα 3,5 εκατομμύρια.

Αυτήν τη στιγμή, πάντως, φαντάζει απίθανο οι διαδηλώσεις της Τρίτης να επηρεάσουν τον Μακρόν, ο οποίος έχει αναγάγει σε προτεραιότητα της ατζέντας του τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2017, προκειμένου να βάλει «φρένο» στα προβλεπόμενα ελλείμματα για τις επόμενες δεκαετίες. Αναλυτές θεωρούν ότι ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, με το κοινοβούλιο έτοιμο να ψηφίσει το σχέδιο νόμου ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Νέες πορείες έχουν προκηρυχθεί, δε, για το προσεχές Σάββατο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.