Μενού
MH370 - Malaysian Airlines
Πτήση MH370 της Malaysian Airlines | AP
  • Α-
  • Α+

Εννιά χρόνια συμπληρώνονται, σαν σήμερα, από τη στιγμή που η πτήση MH370 της αεροπορικής εταιρείας, Malaysian Airlines, εξαφανίζεται από τα ραντάρ των Πύργων Ελέγχου. Το συγκεκριμένο «θρίλερ» θεωρείται ως ένα από τα πιο παράξενα της νεότερης ιστορίας των αεροπορικών δυστυχημάτων, καθώς οι έρευνες που διεξήγαγαν επί σειρά ετών οι Αρχές δεν κατέληξαν πουθενά και δε δόθηκε ποτέ μία πειστική απάντηση για το τι πραγματικά έγινε με το αεροσκάφος.

Η πτήση MH370 της Malaysia Airlines απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και αν δεν είχε συμβεί ό,τι συνέβη είχε ως τελικό προορισμό την πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο. Το αεροσκάφος αγνοείται εδώ και 9 ολόκληρα χρόνια και παρά το γεγονός ότι η θάλασσα έχει ξεβράσει τμήματά του, δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος από τους 239 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα. Συνεργεία που επενέβησαν στο σημείο της εξαφάνισης έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» μια περιοχή 120.000 τ. χλμ. του βυθού του ωκεανού, δηλαδή μια έκταση όσο και η… Ελλάδα, όμως δεν βρήκαν τίποτα. Οπως είναι προφανές, έχουν τροφοδοτηθεί δεκάδες σενάρια για την εξαφάνιση της MH370 της Malaysia Airlines.

Οσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για την πτήση

Το μοιραίο αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών είχε καύσιμα για να πετά περίπου 7 ώρες. Είχε χαθεί από τα ραντάρ της Μαλαισίας, όμως για τουλάχιστον 6 ώρες έδινε σήμα στους δορυφόρους της Inmarsat, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνσή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους δορυφόρους και τα δεδομένα που είναι γνωστά μέχρι σήμερα, το αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει δύο πιθανές διαδρομές: μία προς την Κεντρική Ασία και μία προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Η δεύτερη θεωρείται και η πιο πιθανή.

Αλλά, αν ακολούθησε τελικά τη δεύτερη διαδρομή, τότε προκύπτουν άλλα ερωτήματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί. Γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη διαδρομή ο πιλότος; Ήθελε να βουτήξει μαζί με τους επιβάτες στη θάλασσα; Υπάρχει περίπτωση να καταρρίφθηκε από τρίτη χώρα; Αν ναι, γιατί;

Τα επικρατέστερα σενάρια

Με την υπόθεση, όπως είναι λογική λόγω και της διάστασης του μυστηρίου, είχε ασχοληθεί και το Netflix, το οποίο με σχετικό του ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τρία σενάρια, που φαίνονται να είναι και τα πιο πειστικά. Συγκεκριμένα, το πρώτο σενάριο ενοχοποιεί τον πιλότο, επειδή στο σπίτι του βρέθηκε ένας εξομοιωτής πτήσεων, στον οποίο είχε κάνει μια προσομοίωση πτήσης με την πιθανή πορεία του αεροσκάφους πριν πέσει στον ωκεανό. Όμως, οι ερευνητές δεν πείθονται.

Εκτιμούν ότι ο πιλότος θα έπρεπε να είχε εκπονήσει ολόκληρο σχέδιο για να φτάσει στο σημείο να αυτοκτονήσει, όπως το να απομακρύνει τους πάντες από το πιλοτήριο και να «εξαφανίσει» το αεροσκάφος, κλείνοντας όλα τα συστήματα επικοινωνίας. Αλλά, ο πιλότος δεν εμφάνισε καμία αλλαγή συμπεριφοράς πριν τη μοιραία πτήση.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την αεροπειρατεία. Ένας ερευνητής, μάλιστα, έχει εντοπίσει τρεις Ρώσους που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να πάρουν την πτήση υπό τον έλεγχό τους και να τη στείλουν προς την κεντρική Ασία, ωστόσο απορρίπτεται επειδή τεχνικά θα τους ήταν πολύ δύσκολο να το κάνουν.

Το τρίτο σενάριο αφορά την πιθανή κατάρριψη του αεροσκάφους από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Νότια Σινική Θάλασσα που έκαναν γυμνάσια στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Γαλλίας, το αεροσκάφος είχε 2,5 τόνους ηλεκτρικών συσκευών που δεν είχαν σαρωθεί από τα συστήματα. Επειδή οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να καταφέρει η Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητη τεχνολογία στον τομέα της παρακολούθησης, κατάφεραν να «εξαφανίσουν» το αεροσκάφος και το υποχρέωσαν να προσγειωθεί, όμως επειδή πιθανότατα ο πιλότος αρνήθηκε, το κατέρριψαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.