Μενού
toyrkia - seismos
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Τον τρόμο σκόρπισαν οι τρεις σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία, με την ισχυρότερη των 6,4 Ρίχτερ να προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο νότιο άκρο του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, στο σημείο όπου γίνεται συνάντηση τριών ρηγμάτων. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για μετασεισμό των 7,8 Ρίχτερ ή σεισμό που έγινε εξαιτίας της σεισμικής διέγερσης της περιοχής και δεν αποκλείει νέες ισχυρές δονήσεις. Οσο για το αν υπάρχει περίπτωση διέγερσης των ρηγμάτων στην Ελλάδα, ο σεισμολόγος αναφέρει πως «εμένα με απασχολούν οι αυτόχθονες σεισμοί, αυτοί που γίνονται εδώ» και «έχουμε αυξημένη σεισμικότητα με μικρά μεγέθη τις τελευταίες εβδομάδες». 

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αντιόχειας. Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η νέα ισχυρή δόνηση έγινε στο νοτιότερο άκρο του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ με τους τουλάχιστον 40.000 νεκρούς. Στο επίκεντρο του σεισμού γίνεται «συνάντηση» του μεγάλου ρήγματος της Νεκράς Θάλασσας και του βορειοανατολικού τερματισμού του κυπριακού τόξου. Πρόκειται για σημείο όπου γίνεται τριπλή σύνδεση τριών μεγάλων ρηγμάτων και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για νέους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, σύμφωνα με τον σεισμολόγο. 

«Φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι είναι στο τερματικό σημείο του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (νότια), αυτό που ενεργοποιήθηκε μέχρι τώρα, αλλά υπάρχει η συνδεσιμότητα των ρηγμάτων στο νότια και νοτιοδυτικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος. Στο επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ υπήρχε μάλιστα και ένα κενό που γέμισε με την τελευταία δόνηση» είπε ο σεισμολόγος και τόνισε πως «βλέπουμε μια περιοχή δραστήρια, ενδεχομένως να μην μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον 6,4 μετασεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Μπορεί να είναι σεισμός που διεγέρθηκε από τον 7,8 Ρίχτερ. Μετέφερε φορτίο, ενέργεια», είπε ο κ. Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ. 

«Η μετατόπιση προς το νότο της σεισμικής δραστηριότητας, δημιουργεί προϋποθέσεις για σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αν η έρευνα αποδείξει ότι τα 6,4 είναι μετασεισμός δεν τίθεται θέμα αλλά αν αποδειχτεί ότι είναι σεισμός μπορεί να έχει συνέχεια και να δώσει εξίσου ισχυρούς σεισμούς ή αυξημένη σεισμικότητα με μικρά μεγέθη, όπως έχουμε και στον ελληνικό χώρο τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα σε πολλά σημεία. Στην Ελλάδα εμένα με απασχολούν οι αυτόχθονες σεισμοί, αυτοί που γίνονται εδώ. Σε αυτή τη χώρα έχουμε σεισμικές πηγές και πάρα πολλά σεισμικά ρήγματα. Πρέπει να γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία», ανέφερε. 

Πιθανή διέγερση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας

Σε ερώτηση για το αν το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας μπορεί να διεγείρει το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που επηρεάζει και την Ελλάδα ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «μπορεί αλλά δεν είναι βέβαιο. Κυρίως δεν είναι βέβαιο το χρονικό διάστημα. Η πλάκα της Ανατολίας κινείται προς το Αιγαίο. Είναι πιθανό αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει αύριο ή σε 5 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας είναι επικίνδυνο για όλη την περιοχή».

Ρήγμα Βόρειας Ανατολίας: Ο σεισμός 8 Ρίχτερ του 1939 που... κατέληξε στην Πάρνηθα

Οπως είπε ο σεισμολόγος, στα βορειοανατολικά της Τουρκίας έχει γίνει σεισμός 8 Ρίχτερ το 1939 και «έκτοτε όλη η σεισμική δραστηριότητα μετακυλίστηκε σταδιακά προς τα δυτικά. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν πως το επόμενο τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που θα σπάσει θα είναι στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπως και έγινε το 1999. Ο σεισμός της Πάρνηθας ήταν να γίνει αργότερα αλλά επιταχύνθηκε η γέννηση αυτού του σεισμού λόγω της μεγάλης δόνησης στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, τρεις εβδομάδες πριν».  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.