Η σημερινή ημέρα στην Τουρκία, παρόλο που ξεκίνησε με μία νότα ελπίδας καθώς βρέθηκαν αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο σεισμός μετά από 296 ώρες, έχει άσχημη συνέχεια. Συγκεκριμένα, σήμερα τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τα χαλάσματα, τα οποία προκάλεσαν οι ισχυρές δονήσεις των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, τρία άτομα, μεταξύ αυτών έναν άνδρα, μία γυναίκα και ένα 12χρονο παιδί. Ωστόσο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό τους, τα νέα είναι δυσάρεστα καθώς το παιδί «έφυγε» από τη ζωή την ώρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Ειδικότερα, η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων, αλλά και των εθελοντών - εργατών από το Κιργιστάν που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία μαζί με τη Συρία επλήγησαν κατά τη διάρκεια των σεισμών, είχε ως επίκεντρο την πόλη Αντιόχεια, την πόλη δηλαδή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς αρκετά από τα κτήριά της κατέρρευσαν. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν, δώδεκα μέρες μετά και τις δονήσεις, να βγάλουν από τα συντρίμμια μία πενταμελή οικογένεια Σύρων, από τους οποίους ζωντανοί ήταν τρεις άνθρωποι και μεταξύ αυτών το 12χρονο παιδί.
Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν όμως το παιδί πέθανε αργότερα από αφυδάτωση, ανέφερε το συνεργείο διάσωσης. Η μεγαλύτερη αδελφή και το δίδυμο αδελφάκι του δεν τα κατάφεραν. Δέκα ασθενοφόρα περίμεναν σε έναν δρόμο εκεί κοντά ο οποίος αποκλείστηκε από την κυκλοφορία ώστε να επιτραπεί η εργασία των συνεργείων διάσωσης, ενώ οι εργάτες ζήτησαν απ΄ όλους απόλυτη ησυχία καθώς οι ομάδες σκαρφάλωναν πιο πάνω στην κορυφή των ερειπίων του κτηρίου όπου βρέθηκε η οικογένεια για να ακούσουν τυχόν περισσότερους θορύβους χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή. Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν ένας εργάτης φώναξε μέσα στα ερείπια: «Πάρε βαθιά αναπνοή αν μπορείς να ακούσεις τη φωνή μου». Οι εργάτες σταμάτησαν αργότερα τις επιχειρήσεις έρευνας καθώς εκσκαφείς έφθασαν για να καθαρίσουν τα μπάζα.
Κινήσεις εντυπωσιασμού από τον Ερντογάν για να αντιστρέψει το κλίμα
Την ίδια ώρα το βάρος της ευθύνης για το αντίκτυπο των ισχυρών δονήσεων, πέρα από τους εργολάβους οι οποίοι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες για τις κακοτεχνίες που οδήγησαν στο να πέσουν σαν «τράπουλα» τα κτήρια στη νοτιοανατολική Τουρκία, και στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κλίμα είναι αρνητικό για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η περιοχή στην οποία σημειώθηκαν οι δύο σεισμοί αποτελεί παραδοσιακό «εκλογικό προπύργιο», όπου και συγκέντρωνε σε προηγούμενες εκλογές ποσοστά, που άγγιζαν το 80%, και προσπαθεί να το αντιστρέψει.
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, ζήτησε από τους μεγαλοεργολάβους να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες ανοικοδόμησης των κτηρίων, που επέφεραν και τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους. Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν συγκάλεσε εκτάκτως την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του και εκεί λοιπόν κάλεσε έναν από τους πέντε μεγαλοεργολάβους της χώρας, έναν από αυτούς που βρίσκονται πολύ κοντά στον Τούρκο πρόεδρο καθώς έχουν χτίσει μαζί αρκετά δημόσια κτήρια, και του έδωσε εντολή να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση στις σεισμόπληκτες περιοχές. Παράλληλα, του ζήτησε να στείλει σπίτια με προπαρασκευασμένα σπίτια, γιατί είναι πάνω από 1 εκατ. οι άνθρωποι, οι οποίοι μένουν σε προσωρινά καταλύματα και αντίσκηνα.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει «βγει στη γύρα» της διεθνούς αγοράς, ζητώντας από χώρες όπως την Κίνα και την Ινδία αντίσκηνα, έναντι ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού. Στην ίδια συνεδρίαση ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, όπου και οι συνεργάτες του συνέστησαν τον συμβούλεψαν να μην αναβάλλει τη διαδικασία. Τον συμβούλεψαν να τον κάνει, γιατί η «Λαϊκή Συμμετοχή», που αποτελείται από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από το κόμμα του Μπαχτσελί, ενδεχομένως να τις χάσει (σ.σ. τις εκλογές) αν τις μεταθέσει για κάποια περίοδο αργότερα από το προγραμματισμένο.
Πάνω από 45.000 οι νεκροί
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών ολοένα κι αυξάνεται, καθώς περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κι ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς 264.000 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί στην Τουρκία και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας. 0Ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα παραμένει στους 39.672, ενώ στην γειτονική Συρία έχουν αναφερθεί πάνω από 5.800 θάνατοι. Ο απολογισμός στην Συρία παραμένει ο ίδιος για μέρες.
Χθες σε τζαμιά σε όλον τον κόσμο έγιναν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους νεκρούς του σεισμού στις δύο χώρες, για πολλούς από τους οποίους δεν έχει καταστεί δυνατό να ακολουθηθεί το πλήρες τελετουργικό ταφής δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της καταστροφής.
Μολονότι πολλές διεθνείς ομάδες διασωστών έχουν φύγει από την εκτεταμένη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, εγχώριες ομάδες συνέχιζαν σήμερα να ψάχνουν στα ισοπεδωμένα κτίρια, ελπίζοντας να βρουν κι άλλους ανθρώπους που μπορεί να κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί πέρα από κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότερες διασώσεις γίνονται το 24ωρο που ακολουθεί ενός σεισμού. Στη γειτονική Συρία, η οποία ήδη σπαρασσόταν από εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία, οι περισσότερες απώλειες εντοπίζονται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ. Η σύγκρουση περιέπλεξε τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες από τον σεισμό.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.