Τον τρόπο με τον οποίο οι σκύλοι «οσφραίνονται» τη ζωή στα ερείπια της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό εξηγεί ο Μιχάλης Βάσιλας, μέλος της 1ης ΕΜΑΚ, σημειώνοντας ότι μισή ώρα έρευνας από έναν εκπαιδευμένο σκύλο αντιστοιχεί με τρεις ανθρώπινες ώρες. Η εκπαίδευση των τετράποδων ξεκινά από όταν είναι κουτάβια, οπότε εντάσσονται στην «οικογένεια» της ΕΜΑΚ και οι εκπαιδευτές φροντίζουν για την κοινωνικοποίηση.
«Ο σκύλος πρέπει να γίνει ένα με εμάς, να γίνουμε μία ομάδα και ο σκύλος να δουλεύει για εμάς», λέει ο Μιχάλης Βάσιλας και συνεχίζει: «Από 'κει και πέρα, 9 - 10 μηνών, ακολουθεί η εκπαίδευση που διαρκεί έξι μήνες για να βγει το σκυλί ενεργό και να μπορέσει να επιχειρήσει». «Τον σκύλο αν τον πάρουμε από κουτάβι τον κάνουμε ό, τι θέλουμε εμείς. Μπορούμε και έναν σκύλο του δρόμου να τον κάνουμε σκύλο έρευνας και διάσωσης», τονίζει ακόμα ο εκπαιδευτής της ΕΜΑΚ. «Υπάρχουν κάποιες ράτσες που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά, όπως μία από αυτές είναι το Λαμπραντόρ», συμπληρώνει ο ίδιος.
«Το κάθε σκυλί έχει τον δικό του εκπαιδευτή. Η Έλσα είναι ο δικός μου σκύλος. Επιχειρεί μόνο μαζί μου, εκπαιδεύεται μαζί μου», λέει ακόμα ο Μιχάλης Βάσιλας και υπογραμμίζει: «Τα σκυλιά είναι η οικογένειά μας. Είναι μέλος της ομάδας». Στην Τουρκία επιχείρησαν ο Σίζαρ και ο Βίκτωρ, δύο εκπληκτικά, όπως τα χαρακτηρίζει, σκυλιά της 1ης ΕΜΑΚ. «Η δουλειά του σκύλου δεν είναι καθόλου εύκολη στα ερείπια και να σας αναφέρω ότι έτυχε ένα συμβάν με την ομάδα διάσωσης του Μεξικού που έχασε έναν σκύλο». Τα σκυλιά λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο εκπαιδευτής της ΕΜΑΚ και τονίζει για την Έλσα: «Με το που της δώσουμε την εντολή το μόνο που σκέφτεται είναι να βρει το θύμα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.