Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες Δευτέρα στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «όλη την απαραίτητη βοήθεια», «όποια κι αν είναι», μετά τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. Εξέφρασε «τα συλλυπητήριά του εξ ονόματος του αμερικανικού λαού» και τόνισε πως στέλνονται «γρήγορα» ομάδες από τις ΗΠΑ για «να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» και «να συντονίσουν κάθε άλλη βοήθεια» που χρειάζονται οι σεισμοπαθείς, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Η Συρία υπόσχεται στον ΟΗΕ πως θα διανεμηθεί βοήθεια σε «όλους τους Σύρους»

Ο σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως θα διανεμηθεί «σε όλους τους Σύρους» που τη χρειάζονται, «σε όλη την επικράτεια», μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του.

Ο Μπασάμ Σαμπάγ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τού μεταφέρει το αίτημα για βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε να «διευκολύνει όλες τις απαραίτητες (διαδικασίες) ώστε οι διεθνείς οργανισμοί να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια», μετά τον σεισμό που προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στη Συρία, όπως και στην Τουρκία.

«Διαβεβαιώνουμε τον ΟΗΕ πως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να συντονίσουμε την χορήγηση βοήθειας σε όλους τους Σύρους, σε όλη τη συριακή επικράτεια», δήλωσε ο πρεσβευτής στον Τύπο, ερωτηθείς για τους πληθυσμούς στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες και τζιχαντιστές. Σήμερα, η ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες αυτές φθάνει γενικά από την Τουρκία, χάρη σε διασυνοριακό μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2014, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όμως ο μηχανισμός αυτός αμφισβητείται από τη Δαμασκό και τη Μόσχα, που θεωρούν πως παραβιάζει τη συριακή εθνική κυριαρχία. Υπό την πίεση της Ρωσίας και της Κίνας, ο αριθμός των σημείων διέλευσης μειώθηκε εν καιρώ από τα τέσσερα σε ένα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού, ο σύρος διπλωμάτης φάνηκε χθες να απορρίπτει την ιδέα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όλοι θέλουν να βοηθήσουν τους Σύρους από το εσωτερικό της Συρίας. Πρόσβαση από τη Συρία υπάρχει, (οι ενδιαφερόμενοι φορείς) μπορούν να συντονιστούν με την κυβέρνηση — είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», τόνισε ο Μπασάμ Σαμπάγ.

Ωστόσο ο ΟΗΕ έχει τονίσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η χορήγηση βοήθειας μέσω των γραμμών των μετώπων, που προϋποθέτει το πράσινο φως της Δαμασκού, δεν είναι εφικτή σε κλίμακα ικανή να καλύψει τις ανάγκες των πληθυσμών της βορειοδυτικής Συρίας. «Ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να παραδώσουμε βοήθεια μέσω των γραμμών των μετώπων», σημείωσε χθες Δευτέρα ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες. Όμως «ο μηχανισμός αυτός είναι λιγάκι πιο δύσκολος» από ό,τι ο διασυνοριακός, συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας πως σε κάθε περίπτωση, ο ΟΗΕ θα διανείμει όση βοήθεια είναι δυνατόν, «ανεξαρτήτως τρόπου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.