Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η πολυεπίπεδη επιθετική ατζέντα του Τούρκου προέδρου με στόχο την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κρίσιμο ρόλο στους ανθελληνικούς σχεδιασμούς του τουρκικού καθεστώτος έχει η Λιβύη με την κυβέρνηση της Τρίπολης να λειτουργεί ως εντολοδόχος της Άγκυρας. Μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο η υπογραφή τον περασμένο Οκτώβριο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ολοκλήρωσε το εκτός κάθε πρόβλεψης διεθνούς δικαίου πλαίσιο τις συνεργασίας των δύο πλευρών με την κυβέρνηση της Τρίπολης να μη διαθέτει τη νομιμοποίηση να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.
Παρά τις ευρείες διεθνείς αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει η απροκάλυπτη παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη, με την Ελλάδα και την Αίγυπτο να είναι οι άμεσα θιγόμενες χώρες, αλλά και το εσωτερικό μπλόκο της λιβυκής δικαιοσύνης περί αναστολής της συμφωνίας, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει κανονικά τις ενέργειες για την εξασφάλιση του ελέγχου της αφρικανικής χώρας. Για το λόγο αυτό, εντείνει τις πιέσεις ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την οποία φιλοδοξεί αφενός ότι θα αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο στα γεωπολιτικά τεκταινόμενα της Βόρειας Αφρικής παίρνοντας στα χέρια του τα «κλειδιά» εισόδου στην Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου θα πετύχει στη στρατηγική και στρατιωτική περικύκλωση της χώρας μας.
Οι πρωτοβουλίες Ερντογάν για τη συμφωνία με τη Λιβύη
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος στις 10 Ιανουαρίου έστειλε προς ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση τη συμφωνία των υδρογονανθράκων με τη Λιβύη. Στη σχετική συνοδευτική επιστολή του εξηγώντας τη σημασία της συμφωνίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, σημειώνεi ότι «με το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας ενθαρρύνεται η ανάπτυξη επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των υδρογονανθράκων και κοινά έργα όπως η ανάπτυξη και χρήση πόρων υδρογονανθράκων και η έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή χερσαίων και θαλάσσιων πόρων των δύο χωρών. Στοχεύει στην αύξηση της υπάρχουσας συνεργασίας με αυτά τα βήματα».
Τρεις μέρες αργότερα, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου διαβίβασε τη συμφωνία στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων για εξέταση και έγκριση. Με την ψήφιση της να αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο εάν η Άγκυρα θα επιχειρήσει κάποια παράνομη κίνηση νότια της Κρήτης, σε περιοχή, που ήδη διεξάγονται έρευνας υδρογονανθράκων για λογαριασμό της χώρας μας.
Ο στόχος της τουρκολιβυκής συμφωνίας
Στόχος της τουρκολιβυκής συμφωνίας είναι η προώθηση της συνεργασίας κρατικών εταιρειών και φυσικού αερίου των δύο χωρών για την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη. Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) θα είναι ο πρωταγωνιστής στην εφαρμογή της συμφωνίας ενώ η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης (NOC) δεσμεύεται να διευκολύνει τη συνεργασία όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στη στεριά. Το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας είναι αρκετά ευρύ και περιλαμβάνει ορισμένες διατάξεις, που παραμένουν ασαφείς. Καλύπτει όχι μόνο υφιστάμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων προς εκμετάλλευση αλλά και μελλοντικά κοιτάσματα σε ξηρά ή υπεράκτια.
Το κείμενο της συμφωνίας είναι «κομμένο» και «ραμμένο» στα μέτρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς, εκτός των άλλων, του παρέχει τη δυνατότητα να εμπλέξει στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Λιβύη όχι μόνο τις θυγατρικές των τουρκικών κρατικών εταιρειών αλλά και επιχειρηματικούς ομίλους, στους τομείς του εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου, πετροχημικών προϊόντων και προϊόντων πετρελαίου, που τον στηρίζουν. Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, η ισχύς της συμφωνίας είναι 5ετής ενώ μπορεί να παραταθεί αυτόματα για 5 επιπλέον χρόνια, εκτός εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη αποσυρθεί έχοντας ενημερώσει το άλλο μέρος τρεις μήνες πριν από τη λήξη. Δεδομένου ότι η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία έχει ξεκινήσει επίσημα η συγκεκριμένη εξέλιξη της επικείμενης ψήφισης της τουρκολιβυκής συμφωνίας κρίνεται ως σοβαρή καθώς είναι ενδεχόμενο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το βλέμμα στις προεδρικές κάλπες στις 14 Μαΐου, να την ενεργοποιήσει βάζοντας φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.