Μενού
erdogan - erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στον τρόπο με τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυβερνάει τη χώρα του ασχολείται στην εβδομαδιαία έκθεσή του το βρετανικό περιοδικό «The Economist», αναφέροντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, καθώς η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, θα μπορούσε να ωθήσει, όπως αναφέρει και το περιοδικό, «αυτό που είναι σήμερα μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία στη χώρα, πέρα από τα όρια, σε μία πλήρη δικτατορία».

Στη σχετική έκθεση θίγεται ο σημαντικός ρόλο που έχει «παίξει» η Τουρκία σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, όπως τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ, τη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Αφρική, γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντικές τις εκλογές στη χώρα, τις οποία και έχει τοποθετήσει χρονικά ο Ερντογάν στα μέσα Μαΐου. Στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του πορείας, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει για μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. «Ωστόσο, όσο περισσότερο ο Ερντογάν είναι στην εξουσία, τόσο πιο αυταρχικός γίνεται».

Ο «Economist» παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αλλάξει στάση, καθώς έχει ξεκινήσει έναν «πόλεμο» εναντίον των δημοκρατικών θεσμών της χώρας του. Όπως εξηγεί η ειδική έκθεση του Economist, μερικές από τις αυταρχικές πρακτικές του είναι οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η εκμετάλλευση του δικαστικού συστήματος και ο περιορισμός του διαδικτύου.

«Κεραυνοί» κατά Ερντογάν - «Είναι νταής»

Με τους πολίτες στην Τουρκία να αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και υψηλού πληθωρισμού, ο Ερντογάν φαίνεται να χάνει πολλούς ψηφοφόρους και κινδυνεύει ακόμη και να χάσει τις εκλογές που θα γίνουν σε λίγους μήνες. Φυσικά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι οι εκλογές δεν θα είναι εντελώς αξιοκρατικές και ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Η ειδική έκθεση κάνει έκκληση σε όλους τους δυτικούς ηγέτες, ειδικότερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να αναλάβουν δράση και να μην αφήσουν τον Ερντογάν να μετατρέψει μια χώρα – σημαντικό σύμμαχο του NATO – σε μία δικτατορία. «Ένας αγανακτισμένος, απομονωμένος Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να προβεί σε πιο σκληρές εδαφικές διαμάχες με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Συρία. Θα μπορούσε να επιτρέψει στους 5 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία να σαλπάρουν για τη νότια Ευρώπη. Θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO», αναφέρει το δημοσίευμα, καλώντας τη Δύση να μην «αποξενώσει» την Τουρκία, αλλά να την φέρει «στον ίσιο – δημοκρατικό – δρόμο». «Ο Ερντογάν είναι ένας νταής που επιβάλει τη σκληρότητά του για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας», καταλήγει η έκθεση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.