Μενού
iran
Ιράν | Getty
  • Α-
  • Α+

Σε θάνατο καταδικάστηκε ένας 35χρονος άνδρας από ένα μικρό χωριό στο βόρειο Ιράν, καθώς κατηγορείται από τις Αρχές για «αποστασία» επειδή φέρεται να έκαψε το Κοράνι κατά τη διάρκεια της αρχής των διαδηλώσεων για τη δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Γιαβάντ Ρούχι στον οποίο δε ορίστηκε δικηγόρος της επιλογής του και αντιμετωπίζει πολλαπλά ψυχολογικά προβλήματα, με οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του βασανίστηκε σφοδρά στο Κέντρο Κράτησης που κρατούνταν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κέντρο Κράτησης, που βρισκόταν ο Γιαβάντ Ρούχι, ήταν υπό τον έλεγχο των «Φρουρών της Επανάστασης», ενώ η κακοποίησή του ήταν τόσο βάναυση που φέρεται να έχασε τη δυνατότητα του να μιλάει και να περπατάει. Ο Ρούχι καταδικάστηκε σε θάνατο στις 3 Ιανουαρίου με τρεις κατηγορίες, τη «διεξαγωγή πολέμου κατά του Θεού», τη «διαφθορά στη Γη» και για αποστασία. Σε ό,τι αφορά στην κατηγορίας της αποστασίας, μάλιστα, ο Ρούχι κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ανθρώπους να πολεμήσουν στο Nowshahr, στην επαρχία Mazandaran στις 21 Σεπτεμβρίου.

Γιατί κατηγορείται

Κατηγορήθηκε μαζί με δύο άλλους άνδρες ότι εισήλθαν στο αρχηγείο της τροχαίας στο Nowshahr, έβαλαν φωτιά, πέταξαν αντικείμενα στο δρόμο και έκαψαν αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου και του Ιερού Βιβλίου, του Κορανίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, το οποίο διοικείται από το δικαστικό σώμα του Ιράν, ο αρχιδικαστής της επαρχίας δήλωσε ότι ο Ρούχι φέρεται να είχε ομολογήσει ότι κατέστρεψε το αρχηγείο και έβαλε φωτιά.

Ο Habibullah Qazvini, ο επιλεγμένος από το κράτος συνήγορος του 35χρονου, δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν γνώριζε ότι είχε καεί το Κοράνι και ότι η εξέταση του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας και οι καταθέσεις του Ρούχι δείχνουν απλά την παρουσία του στον τόπο συγκέντρωσης και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συμμετείχε στην πυρπόληση και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας, όπως και είναι το Κοράνι.

Βασανίστηκε και αναγκάστηκε να ομολογήσει

Ο Ρουχί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Guardian, βασανίστηκε τις πρώτες ημέρες της κράτησής του και εξαναγκάστηκε να ομολογήσει, ενώ δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για τη συμμετοχή του στην πυρπόληση του Κορανίου. Στην οικογένεια του Ρουχί επετράπη να τον επισκεφθεί μόλις μία φορά πριν από την ακρόασή του στο δικαστήριο, με τον πατέρα του να δηλώνει ότι μετά την ακρόαση δεν επέτρεψαν οι Αρχές άλλες επισκέψεις ή τηλεφωνήματα. Ο Ρούχι πάσχει από ψυχική ασθένεια, με μία πηγή να αναφέρει ότι έπαιρνε τακτικά το ισχυρό παυσίπονο Tramadol.

Η οικογένεια του Ρούχι ζει στο χωριό Κέλικαν στο Αμόλ, στον πολιτιστικό πόλο της επαρχίας του Μαζανταράν, η οποία και βρίσκεται στο βορειοανατολικό Ιράν. Όπως και πολλοί άλλοι που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή, ο Ρούχι, ο οποίος έχει πτυχίο νομικής αλλά προέρχεται από οικογένεια της εργατικής τάξης, ήταν άνεργος. Πριν από αυτό εργαζόταν ως εργάτης σε ένα κατάστημα τούβλων και σε μια εταιρεία κατασκευής κεραμικών. Ο δικηγόρος του δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε χωρίσει από τη σύζυγό του λόγω της ψυχικής ασθένειας που είχε και λόγω ανεργίας.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι ο Ρούχι, ο οποίος κατηγορείται και για αποστασία, σχετίζεται με τους θανάτους πέντε ανθρώπων, οι οποίοι είναι οι Hanane Kia, Hossein Ali Kiajori, Mehrzad Awadpour, Mohsen Malmir και Amir Hossein Shams, διαδηλωτές που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.