Μενού
wagner
Παραστρατιωτική οργάνωση Wagner | AP
  • Α-
  • Α+

Πληροφορίες για τη δράση και τα πιθανά εγκλήματα πολέμου, που έχει διαπράξει η παραστρατιωτική μισθοφορική οργάνωση «Wagner» στην Ουκρανία, ετοιμάζεται να αποκαλύψει πρώην αξιωματούχος της οργάνωσης που «αυτομόλησε» στη Νορβηγία για να ζητήσει άσυλο. Μιλώντας στις Αρχές της χώρας ο Αντρέι Μεντβέντεφ ανέφερε ότι είναι πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της οργάνωσης και έφυγε από το ουκρανικό μέτωπο στις αρχές του Νοέμβρη και έκτοτε βρισκόταν σε φυγή μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, όπου και «πέρασε» τα σύνορα της Ρωσίας με τη βόρεια Νορβηγία.

Η φυγή του Μεντβέντεφ χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ως αρκετά σημαντική, καθώς φέρεται να παραδέχθηκε ότι η μισθοφορική οργάνωση ανανέωσε το συμβόλαιό του, παρόλο που είχε λήξει, και φέρεται να τον απείλησε με εξωδικαστικά αντίποινα αν δε συνέχιζε να πολεμά στην Ουκρανία. Ο Μεντβέντεφ παραδέχθηκε ότι παρέμεινε κρυμμένος στη ρωσική περιφέρεια για δύο μήνες, όταν και αποφάσισε να αυτομολήσει, διασχίζοντας τον παγωμένο ποταμό Πάσβικ και ξεφεύγοντας από τους φρουρούς που έριχναν πυροβολισμούς και έστελναν σκυλιά να τον κυνηγήσουν.

Μόλις έφτασε στη Νορβηγία, ο αξιωματούχος της παραστρατιωτικής οργάνωσης φέρεται να ζήτησε βοήθεια από κοντινό σπίτι. Η περίπτωσή του σήμανε συναγερμό στις νορβηγικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες δήλωσαν ότι παρακολουθούν την υπόθεσή του, με τον δικηγόρο του να προσθέτει ότι τόσο οι Αρχές της χώρας, όσο και ξένες μυστικές υπηρεσίες θα θέλουν να τον ανακρίνουν. Με τις, μέχρι στιγμής, πληροφορίες ο Μεντβέντεφ έχει περάσει από συνέντευξη από τις μεταναστευτικές υπηρεσίες και δεν υπάρχουν υποψίες ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Ετοιμάζεται να μιλήσει

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι έτοιμος να «δώσει» στις Αρχές περισσότερες πληροφορίες για την παραστρατιωτική οργάνωση και το πλαίσιο λειτουργίας της. Παρόλο που ο ίδιος, ως διοικητής της μονάδας του Νούζιν, έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει συμμετάσχει σε εγκλήματα πολέμου, είπε ότι είχε δει τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας της οργάνωσης να εκτελούν αρκετούς στρατιώτες της οι οποίοι αρνούνταν να πολεμήσουν.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι διοικητές της Βάγκνερ αδιαφορούσαν για το αν οι στρατιώτες του ζούσαν ή πέθαιναν, υποστηρίζοντας ότι 15 έως 20 άτομα μπορούσαν να σκοτωθούν σε μία μόνο ημέρα μάχης. «Υπήρχε ο κίνδυνος να με αρπάξουν και να με σκοτώσουν, να με πυροβολήσουν ή να κάνουν κάτι χειρότερο - όπως έκαναν στον Nuzhin, απλά θάνατο με βαριοπούλα», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.