Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Βραζιλία πραγματοποίησαν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, σε μια οργισμένη απάντηση στην εισβολή στο Κογκρέσο από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου. Στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σάο Πάολο, τα πλήθη φώναζαν ότι ο Μπολσονάρου πρέπει να πάει φυλακή. Περίπου 1.500 άνθρωποι κρατούνται λόγω των ταραχών της Κυριακής στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.Ήρθαν μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου που δίχασαν τη Βραζιλία.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο 77χρονος νέος ηγέτης επισκέφτηκε τα κατεστραμμένα κτίρια του Κογκρέσου, του προεδρικού μεγάρου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου μαζί με τους κυβερνήτες της χώρας, καταδικάζοντας τις «τρομοκρατικές ενέργειες» και δεσμεύοντας να τιμωρήσει τους δράστες. Ο 67χρονος Μπολσονάρου δεν έχει παραδεχτεί την ήττα του στις σκληρές εκλογές και πέταξε στις ΗΠΑ πριν από την παράδοση την 1η Ιανουαρίου. Τη Δευτέρα εισήχθη στο νοσοκομείο της Φλόριντα με πόνους στην κοιλιά. Πολλοί ήρθαν ντυμένοι στα κόκκινα, στα χρώματα του Εργατικού Κόμματος του Λούλα. Άλλοι κυμάτιζαν πλακάτ που έγραφαν «Καμία αμνηστία για τους πραξικοπηματίες» και ζητούσαν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Δεν έλειψαν και οι φωνές «Φυλακή για τον Μπολσονάρου».
«Δεν συμφωνώ με αυτό που συνέβη στη Μπραζίλια - ήταν ένας εφιάλτης. Δεν συμφωνώ με εκείνους που πιστεύουν ότι με τη δημοκρατία μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη δύναμή σου για να καταστρέψεις τη δημοκρατία», είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα. BBC.
«Θέλω να δείξω στον κόσμο και τη χώρα μας ότι παρόλο που υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν ήταν έγκυρες, εδώ στη Βραζιλία, έχουμε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε την κυβέρνησή μας, μπορούμε να εμπιστευτούμε στη δημοκρατία μας», είπε.
Ο Μπολσονάρου καταδίκασε την επίθεση και αρνήθηκε την ευθύνη για την ενθάρρυνση των ταραχοποιών σε μια ανάρτηση στο Twitter περίπου έξι ώρες μετά το ξέσπασμα της βίας. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Μπραζίλια, Ιμπανέις Ρότσα, απομακρύνθηκε από τη θέση του για 90 ημέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξάντρ ντε Μοράες τον κατηγόρησε ότι απέτυχε να αποτρέψει την εξέγερση και ότι έμεινε «οδυνηρά σιωπηλός» απέναντι στην επίθεση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.