Αυξάνονται οι χώρες που επιβάλλουν τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες από την Κίνα, μετά την άρση των περιορισμών, όπως η καραντίνα και τα lockdowns, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας. Πιο αναλυτικά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ είναι μέχρι τώρα οι χώρες που απαιτούν από τους επισκέπτες υποχρεωτικό τεστ 48 έως 72 ωρών πριν το ταξίδι από την ασιατική χώρα. Μάλιστα, το Μαρόκο ετοιμάζεται να απαγορεύσει εντελώς την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.
Η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό στην Κίνα μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής «zero Covid» στις αρχές Δεκεμβρίου προκαλεί ολοένα και περισσότερη ανησυχία διεθνώς. Την Παρασκευή, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με κινέζους αξιωματούχους και τους κάλεσαν να μοιράζονται δεδομένα «σε πραγματικό χρόνο» για το γονιδίωμα του SARS-CoV-2, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Πάντως, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την υποχρεωτική εξέταση για τον κορονοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όσους ταξιδιώτες έρχονται από την Κίνα. Σύμφωνα με το ECDC τα επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού στην ΕΕ είναι υψηλά και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ». Πάντως πολλές χώρες παραμένουν επιφυλακτικές λόγω της έλλειψης επαρκούς πληροφόρησης των κινεζικών αρχών σε σχέση με την πανδημία.
Σε ενότητα καλεί ο πρόεδρος Σι
Την ίδια ώρα, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έκανε το Σάββατο (31/12) έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες και ενότητα καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια «νέα φάση» στην προσέγγισή της για την καταπολέμηση της πανδημίας κατά τα πρώτα δημόσια σχόλιά του για την Covid-19 αφότου η κυβέρνησή του άλλαξε πορεία πριν από τρεις εβδομάδες και χαλάρωσε την αυστηρή πολιτική της των lockdown και των μαζικών διαγνωστικών τεστ.
Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του που προβλήθηκε τηλεοπτικά ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις άνευ προηγουμένου δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά της COVID-19 και ότι η πολιτική της «αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο» όταν το απαίτησε η κατάσταση και η χρονική συγκυρία. «Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας... η πλειονότητα των εργαζομένων, κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι απλοί εργαζόμενοι πολίτες αψήφησαν τις κακουχίες και συνέχισαν (τη ζωή τους) θαρραλέα. Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση, είναι ακόμη μια εποχή για αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά κι η ανατολή είναι μπροστά μας. Ας εργαστούμε σκληρότερα, η επιμονή σημαίνει νίκη και η ενότητα σημαίνει νίκη», είπε ο Σι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.