Μενού
peskof
Ντμίτρι Πεσκόφ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα (19/12), από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ. «Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε "πλαφόν" (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν λίγο νωρίτερα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Reuters, το πλαφόν τίθεται στα 180 ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Φυσικό αέριο: Πέφτουν οι τιμές μετά τη συμφωνία

Υποχώρησαν περαιτέρω οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές στο συμβόλαιο μηνός Ιανουαρίου του κόμβου φυσικού αερίου της Ολλανδίας υποχωρούν 7% στα 106 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο. Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία, ενώ ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά. Στον απόηχο της επίτευξης συμφωνίας, τα συμβόλαια μελλοντικής επλήρωσης φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά υποχωρούν 14,3% στα 114,450 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Της συμφωνίας είχαν προηγηθεί εβδομάδες συνομιλιών για ένα μέτρο που δίχασε την Ε.Ε., με φόντο την ενεργειακή κρίση, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας είχαν λάβει την εντολή από τη Σύνοδο Κορυφής των «27» ηγετών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και να υπάρξουν ελλείψεις στα αποθέματα των ενεργειακών δεξαμενών. Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠE-MΠΕ ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.