Την κινητοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα του Κοσόβου. Πιο συγκεκριμένα, ο διαμεσολαβητής της ΕΕ, Μιροσλάβ Λάιτσακ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, επισκέφθηκαν μέσα σε αυτές τις μέρες τις δύο διαφιλονικούμενες πλευρές, το Κόσοβο, όπου και συναντήθηκαν με την πολιτική του ηγεσία, καθώς και το Βελιγράδι.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η γαλλογερμανική πρόταση που βασίζεται στο μοντέλο των δύο Γερμανίων από το 1971, όταν συμφωνήθηκε εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) και τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση. Ο Γκαμπριέλ Εσκομπάρ δήλωσε χθες από την Πρίστινα ότι «η πρόταση αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ».
Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητο σημείο και απαιτείται αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ώστε να μην προκαλούνται εντάσεις που θα βλάψουν τον διάλογο. Ο Εσκομπάρ κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι κατέστησε σαφές ότι πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να επιτραπεί η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος ήταν σαφής και για το αίτημα της Σερβίας να έχει στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Radio Free Europe», ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σχετικά με το θέμα:«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αντιτίθενται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο επιστροφής σερβικών δυνάμεων στο έδαφος του Κοσόβου. Θέλω επίσης να πω ότι το Κόσοβο έχει πολύ ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.