Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αγώνα... πινγκ - πονγκ εξελίσσεται η προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών για τον πύραυλο στην Πολωνία, όπου μετά τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ, τάχθηκε υπέρ της εκδοχής ότι η εκτόξευση που προκάλεσε το πλήγμα επί πολωνικού εδάφους προήλθε από την ουκρανική αεράμυνα! Ωστόσο, αυτό προκάλεσε και την... έκρηξη του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι ο πύραυλος δεν ήταν ουκρανικός και επιμένει ότι για την έκρηξη δεν ευθύνεται η χώρα του, δείχνοντας ξεκάθαρα τη Ρωσία ως υπαίτια! Μάλιστα, τόνισε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης!

Διαβάστε ακόμη: Πολωνία - Αμερικανοί αξιωματούχοι: Ο πύραυλος ήταν ουκρανικός

Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο! «Έλαβα αναφορές από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και δεν μπορώ παρά να τις εμπιστευτώ», επισήμανε. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να είχε αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης. «Δεν μπορούμε να έχουμε λόγο στα τελικά συμπεράσματα; Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα διερεύνησης; Φυσικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι ήταν ρωσικός πύραυλος με βάση την αξιοπιστία των αναφορών του στρατού», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι δήλωσε ακόμη ότι «η Ρωσία δεν έχει προσφερθεί για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία" και τόνισε ότι "(σ.σ. οι Ρώσοι) δεν επικοινωνούν μαζί μας». 

«Η πρόσβαση στην έρευνα απαιτεί έγκριση Πολωνίας - ΗΠΑ»

Η Πολωνία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να συμμετάσχει η Ουκρανία στην έρευνα για έναν πύραυλο που έπεσε σε χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο ολωνός πρόεδρος. «Οι διαδικασίες διεξάγονται από Πολωνούς και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και αν επιτραπεί σε κάποιον να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες, θα χρειαζόταν τουλάχιστον τη συμφωνία και των δύο μερών», είπε ο Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως το Κίεβο ζητεί πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.

Χλευασμός κατά του Ζελένσκι από Ζαχάροβα

Ηταν θέμα χρόνου, μετά τη «λήξη συναγερμού» για τον πύραυλο στην Πολωνία, όπου σύμφωνα και με το ΝΑΤΟ, αποδείχτηκε πως δεν ήταν ρωσικής επίθεσης, αλλά προήλθε από την ουκρανική αεράμυνα, η Μόσχα να βγει στην αντεπίθεση, καλώντας τη Βαρσοβία και την ΕΕ να απολογηθούν για τις αναφορές ότι τα θραύσματα ήταν ρωσικά, κάνοντας λόγο για «ρωσοφοβία» και «υστερία». Tα μέλη του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μεταξύ εκείνων που κράτησαν εξαρχής επιφυλακτική στάση αναφορικά με τις πληροφορίες που διέρρεαν πολωνικά και ουκρανικά ΜΜΕ και τόνιζαν την ανάγκη πλήρους έρευνας.

Ηδη από τις πρώτες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ήταν «απίθανο» η Ρωσία να εκτόξευσε τον πύραυλο, αλλά δεσμεύτηκε να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, λίγες ώρες αργότερα, στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ζαχάροβα: «Να απολογηθούν»

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Βαρσοβίας και της ΕΕ για τις αρχικές εκτιμήσεις τους. «Ο πρόεδρος της Πολωνίας χαρακτήρισε ''ατύχημα'' την πτώση του πυραύλου. Χθες ακούσαμε την υστερία Πολωνών αξιωματούχων και πολιτικών. Τα πολωνικά τμήματα, που επέτρεψαν στους εαυτούς τους αντιρωσικές επιθέσεις και κάλεσαν τον πρέσβη (Σεργκέι) Αντρέγιεφ τα μεσάνυχτα, δεν πρέπει να απολογηθούν;» διερωτήθηκε μέσω Telegram.

Σε ό,τι αφορά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρά τις αποστάσεις της Δύσης, επιμένει να «βλέπει» ρωσικά ίχνη στον πύραυλο, η Ρωσίδα αξιωματούχος σχολίασε χλευαστικά ότι «κάθεται σε ένα καταφύγιο και δεν καταλαβαίνει γιατί ακόμη και οι πιο διαβόητοι Ρωσόφοβοι αποκήρυξαν την εκδοχή του για έναν ‘ρωσικό πύραυλο στην Πολωνία’. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι τον έβαλαν επικεφαλής μιας συμμορίας ληστών στην Ουκρανία για να κάνει τη βρόμικη δουλειά και όχι να υπαγορεύει στους ‘χειριστές’ του τι να κάνουν».

Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τις «ψευδείς κατηγορίες περί εμπλοκής της Ρωσίας στο πυραυλικό επεισόδιο στην Πολωνία»:

«Σε σχέση με την πτώση δύο πυραύλων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Πολωνίας στις 15 Νοεμβρίου 2022, όχι μακριά από τα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσε αμέσως εκτενείς εξηγήσεις σχετικά με τη μη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας στο περιστατικό αυτό. Παρόλα αυτά, καταγράφουμε μια εξωφρενική δημόσια αντίδραση για το περιστατικό σε μια σειρά από χώρες του ΝΑΤΟ, τα ΜΜΕ, τα οποία, από κοινού, χωρίς την επιθυμία να κατανοήσουν την κατάσταση, έσπευσαν να διακινήσουν απολύτως ψευδείς, αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία μπορεί να είναι ο ένοχος. Οι λεγόμενες «διαβουλεύσεις» δυτικών δομών, που οδήγησαν σε ένα νέο κύμα ατεκμηρίωτων κατηγοριών, οι οποίες όμως γρήγορα υποχώρησαν. Βλέπουμε σε αυτό σκόπιμες ενέργειες που γίνονται ως μέρος της αντιρωσικής εκστρατείας που διεξάγεται στη Δύση σε συστηματική βάση γύρω από την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα άρχισαν να διατυπώνονται κατηγορίες κατά της Ρωσίας από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Οι αρχές στο Κίεβο φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να κατηγορήσουν τη Ρωσία και να προσπαθούν να εδραιώσουν τη δυτική υποστήριξη καθώς το καθεστώς Ζελένσκι φαίνεται να έχει εξαντλήσει τους προστάτες του. Επιπλέον, τα προκαταρκτικά στοιχεία για αυτό το περιστατικό αναφέρονται στην Ουκρανία. Είμαστε βέβαιοι ότι μια αμερόληπτη έρευνα και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της θα αποκαλύψει αυτήν την πρόκληση».

ΝΑΤΟ: Ουκρανικός ο πύραυλος - Δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια

Ουκρανικός ήταν ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στο συμβάν που προκάλεσε την έκτακτη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας. Όπως ανέφερε, «οι ανώτατοι διοικητές μας ενημέρωσαν για τις έρευνες. Η χθεσινή έκρηξη, έλαβε χώρα καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επίθεσης στην Ουκρανία. Η έρευνα συνεχίζεται και πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Από τις προκαταρκτικές έρευνες προκύπτει ότι ήταν πιθανώς αντιαεροπορικός πύραυλος της Ουκρανίας για να αναχαιτίσει ρωσικό. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν είναι λάθος της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο. Μίλησα με τον πρόεδρο Ντούντα (Πολωνία) και τον πρόεδρο Μπάιντεν (ΗΠΑ) και συμφωνήσαμε να παραμείνουμε ήρεμοι και να παρακολουθούμε τις έρευνες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι ο ουκρανικός πύραυλος που έπληξε την Πολωνία δεν ήταν σκόπιμη ενέργεια και προσέθεσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει τους ρωσικούς πυραύλους. Για το κατά πόσο το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για παρόμοια περιστατικά, είπε: «Είμαστε προετοιμασμένοι για ατυχήματα και για να αποφεύγουμε κλιμάκωση της κατάστασης με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

Μπάιντεν: «Δεν προκλήθηκε από τη Ρωσία» 

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την αρχική του δήλωση αναφορικά με την έκρηξη των πυραύλων στο έδαφος της Πολωνίας, με την οποία χαρακτήρισε «απίθανο» να έχουν ρωσική προέλευση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ, πως η έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Αυτό υποστηρίζει με δημοσίευσή του το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή στο ΝΑΤΟ. Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση το πρωί της Τετάρτης για να για να συζητήσουν επί του θέματος, με τουλάχιστον δύο μέλη της συμμαχίας να ζητούν μέτρα για να ενίσχυση της αεράμυνας στην ανατολική πτέρυγα της στρατιωτικής συμμαχίας. Της συνεδρίασης προήδρευσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.