Ηταν θέμα χρόνου, μετά τη «λήξη συναγερμού» για τον πύραυλο στην Πολωνία, όπου αποδείχτηκε πως δεν ήταν ρωσικής επίθεσης, αλλά προήλθε από την ουκρανική αεράμυνα, η Μόσχα να βγει στην αντεπίθεση, καλώντας τη Βαρσοβία και την ΕΕ να απολογηθούν για τις αναφορές ότι τα θραύσματα ήταν ρωσικά, κάνοντας λόγο για «ρωσοφοβία» και «υστερία». Tα μέλη του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μεταξύ εκείνων που κράτησαν εξαρχής επιφυλακτική στάση αναφορικά με τις πληροφορίες που διέρρεαν πολωνικά και ουκρανικά ΜΜΕ και τόνιζαν την ανάγκη πλήρους έρευνας.
Διαβάστε ακόμη: Στόλτενμπεργκ: Ουκρανικοί οι πύραυλοι, δεν ήταν σκόπιμο - Δεν έχουμε ένδειξη ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ
Ηδη από τις πρώτες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ήταν «απίθανο» η Ρωσία να εκτόξευσε τον πύραυλο, αλλά δεσμεύτηκε να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, λίγες ώρες αργότερα, στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.
«Δεν πρέπει να απολογηθούν;»
«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Βαρσοβίας και της ΕΕ για τις αρχικές εκτιμήσεις τους. «Ο πρόεδρος της Πολωνίας χαρακτήρισε ''ατύχημα'' την πτώση του πυραύλου. Χθες ακούσαμε την υστερία Πολωνών αξιωματούχων και πολιτικών. Τα πολωνικά τμήματα, που επέτρεψαν στους εαυτούς τους αντιρωσικές επιθέσεις και κάλεσαν τον πρέσβη (Σεργκέι) Αντρέγιεφ τα μεσάνυχτα, δεν πρέπει να απολογηθούν;» διερωτήθηκε μέσω Telegram.
Σε ό,τι αφορά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρά τις αποστάσεις της Δύσης, επιμένει να «βλέπει» ρωσικά ίχνη στον πύραυλο, η Ρωσίδα αξιωματούχος σχολίασε χλευαστικά ότι «κάθεται σε ένα καταφύγιο και δεν καταλαβαίνει γιατί ακόμη και οι πιο διαβόητοι Ρωσόφοβοι αποκήρυξαν την εκδοχή του για έναν ‘ρωσικό πύραυλο στην Πολωνία’. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι τον έβαλαν επικεφαλής μιας συμμορίας ληστών στην Ουκρανία για να κάνει τη βρόμικη δουλειά και όχι να υπαγορεύει στους ‘χειριστές’ του τι να κάνουν».
«Η Ουκρανία μπήκε τελικά στο ΝΑΤΟ με S-300»
Οσο για το... κρύο αστείο που έκανε η Ζαχάροβα μέσω της ανάρτησής της; Αφού τοποθετήθηκε για τους δύο πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία, προσπάθησε να αστειευτεί για το γεγονός ότι τα βλήματα αποδίδονται στην Ουκρανία και όχι στη Ρωσία, όπως πολλοί θεωρούσαν αρχικά. «Το αστείο της ημέρας: η Ουκρανία ήθελε να μπει στο ΝΑΤΟ και κατέληξε στο ΝΑΤΟ. Για την ακρίβεια, με έναν πύραυλο S300», έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram.
Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τις «ψευδείς κατηγορίες περί εμπλοκής της Ρωσίας στο πυραυλικό επεισόδιο στην Πολωνία»:
«Σε σχέση με την πτώση δύο πυραύλων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Πολωνίας στις 15 Νοεμβρίου 2022, όχι μακριά από τα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσε αμέσως εκτενείς εξηγήσεις σχετικά με τη μη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας στο περιστατικό αυτό. Παρόλα αυτά, καταγράφουμε μια εξωφρενική δημόσια αντίδραση για το περιστατικό σε μια σειρά από χώρες του ΝΑΤΟ, τα ΜΜΕ, τα οποία, από κοινού, χωρίς την επιθυμία να κατανοήσουν την κατάσταση, έσπευσαν να διακινήσουν απολύτως ψευδείς, αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία μπορεί να είναι ο ένοχος. Οι λεγόμενες «διαβουλεύσεις» δυτικών δομών, που οδήγησαν σε ένα νέο κύμα ατεκμηρίωτων κατηγοριών, οι οποίες όμως γρήγορα υποχώρησαν. Βλέπουμε σε αυτό σκόπιμες ενέργειες που γίνονται ως μέρος της αντιρωσικής εκστρατείας που διεξάγεται στη Δύση σε συστηματική βάση γύρω από την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα άρχισαν να διατυπώνονται κατηγορίες κατά της Ρωσίας από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Οι αρχές στο Κίεβο φαίνεται να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να κατηγορήσουν τη Ρωσία και να προσπαθούν να εδραιώσουν τη δυτική υποστήριξη καθώς το καθεστώς Ζελένσκι φαίνεται να έχει εξαντλήσει τους προστάτες του. Επιπλέον, τα προκαταρκτικά στοιχεία για αυτό το περιστατικό αναφέρονται στην Ουκρανία. Είμαστε βέβαιοι ότι μια αμερόληπτη έρευνα και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της θα αποκαλύψει αυτήν την πρόκληση».
Πεσκόφ: «Δεν υπάρχει λόγος κλιμάκωσης»
«Τα θραύσματα του πυραύλου που έπεσαν την Τρίτη στην Πολωνία δεν δίνουν λόγο για κλιμάκωση. Η Βαρσοβία θα μπορούσε αμέσως να πει ότι αυτά ήταν θραύσματα ενός πυραύλου S-300 που δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρωσία» δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι γεγονός ότι δεν υπήρχε λόγος για κλιμάκωση. Οι Πολωνοί είχαν όλες τις ευκαιρίες να δηλώσουν αμέσως ότι αυτά ήταν θραύσματα ενός πυραύλου S-300. Συνεπώς, όλοι οι ειδικοί θα είχαν συνειδητοποιήσει αμέσως ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν τίποτα να κάνει με αυτόν τον πύραυλο» ανέφερε.
Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για αυτήν την κατάσταση. «Όσο για το περιστατικό στην Πολωνία, η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους» τόνισε. Περιέγραψε την αντίδραση της Ευρώπης στο περιστατικό ως ένα άλλο παράδειγμα «ξέφρενης ρωσοφοβίας, η οποία δεν είχε πραγματικά δεδομένα στα οποία να βασιστεί». «Στην πραγματικότητα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε διάφορες χώρες έκαναν δηλώσεις χωρίς να έχουν ιδέα για το τι ακριβώς συνέβη ή ποια ήταν η πραγματική αιτία», δήλωσε. Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι αυτό το περιστατικό έδειξε για άλλη μια φορά ότι «δεν πρέπει ποτέ να βιαστεί κανείς να εκφέρει κρίσεις και δηλώσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την κατάσταση, πολύ περισσότερο σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές. Δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές δηλώσεις πριν ληφθούν ακριβείς πληροφορίες».
«Επαγγελματική η απάντηση των Αμερικανών»
«Σε αυτή την περίπτωση, είναι λογικό να δοθεί προσοχή στην συγκρατημένη και πολύ πιο επαγγελματική απάντηση της αμερικανικής πλευράς και του Αμερικανού προέδρου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Όχι, δεν ξέρω τίποτα για αυτό», διευκρίνισε, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι ρωσικές αρχές είχαν έρθει σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση. Ο Πεσκόφ σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπογράμμισε και πάλι «μια μάλλον συγκρατημένη αντίδραση των Αμερικανών, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απολύτως υστερικές αντιδράσεις της πολωνικής πλευράς και μιας σειράς άλλων χωρών». Ο Πεσκόφ προέτρεψε τα ΜΜΕ να κάνουν ερωτήσεις στη Βαρσοβία για το γιατί συνέβη αυτό, και «να ζητήσουν από τους Πολωνούς αξιωματούχους να είναι πιο συγκρατημένοι και πιο ισορροπημένοι και επαγγελματίες, όποτε μιλούν για τόσο ευαίσθητα και δυνητικά επικίνδυνα θέματα».
«Δυσανάλογη η αντίδραση της Ευρώπης»
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είχε εκδηλώσει τέτοιο κύμα αντίδρασης για τις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream που παρέδιδαν αέριο από τη Ρωσία. Επιπλέον, παρατήρησε ο Πεσκόφ, κανείς δεν πρόκειται να θίξει αυτό το θέμα τώρα. «Θα πρέπει όλοι να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο ''μπλακ άουτ'' που επιμελώς διατηρείται σχετικά με αυτήν την υπόθεση», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.