Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μάχη της γέφυρας έγινε χθες το βράδυ στη Ρώμη απέναντι από το Κολοσσαίο. Η 27η Οκτωβρίου είναι μια σημαδιακή ημέρα για την Ιταλία αφού πριν από 100 οι «μελανοχίτωνες» του Μουσολίνι πραγματοποίησαν την «Πορεία προς τη Ρώμη», την πορεία δηλαδή των φασιστών προς την κατάληψη της εξουσίας στην Ιταλία. Έτσι, αντιφασίστες πήγαν στη συγκεκριμένη γέφυρα κρέμασαν μια φωτογραφία του Μουσολίνι ανάποδα, συνοδεύοντάς τη με το σύνθημα «28 Οκτωβρίου του 1922, γνωρίζουμε την κατάληξη», κάνοντας με τον τρόπο αυτό μια ξεκάθαρη αναφορά από το τέλος που είχε ο «Ντούτσε» που κρεμάστηκε ανάποδα από παρτιζάνους αντιφασίστες λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή η κίνηση, ωστόσο, φαίνεται πως δεν άρεσε καθόλου στους νεοφασίστες της οργάνωσης Movimento Nazionale οι οποίοι λίγη ώρα αργότερα πήγαν στη συγκεκριμένη γέφυρα (η περίφημη Belvedere degli Annibaldi), τοποθέτησαν ίσια τη φωτογραφία του Μουσολίνι, έβγαλαν το πανό των αντιφασιστών και τοποθέτησαν ένα δικό τους που έγραφε «Εκατό χρόνια αργότερα, η Πορεία συνεχίζεται», αναφερόμενοι στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την πορεία των φασιστών προς τη Ρώμη και τη βίαιη κατάκτηση της εξουσίας από τον Μουσολίνι.

Τελικά, τα δυο πανό και βέβαια η φωτογραφία του «Ντούτσε» αφαιρέθηκαν μετά από παρέμβαση της αστυνομίας που έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα καθώς ήταν δεδομένο πως η προκλητική κίνηση των νεοφασιστών θα έβρισκε νέα απάντηση από τους αντιφασίστες και η μάχη θα... συνεχιζόταν.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Από την «Πορεία στη Ρώμη» στην κρεμάλα

Στις 27 Οκτωβρίου 1822, ο Μουσολίνι και οι «μελανοχιτώνες» του ξεκινούν τη μεγάλη «Πορεία προς τη Ρώμη», η οποία ουσιαστικά είναι η προσπάθεια του Μουσολίνι να καταλάβει το κέντρο της εξουσίας με πραξικοπημα. Ο πρωθυπουργός Λουίτζι Φάκτα διατάζει την κήρυξη της αιώνιας πόλης σε κατάσταση πολιορκίας. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ', ωστόσο, όχι μόνο δεν υπόγραψε το σχετικό διάταγμα, αλλά στις 29 Οκτωβρίου όρκισε πρωθυπουργό τον Μουσολίνι. Ο μονάρχης, αργότερα, για να αποποιηθεί των ευθυνών του για την κατρακύλα της Ιταλίας είχε πει πως όρκισε τον Μουσολίνι επειδή φοβήθηκε πως η όλη ιστορία μπορεί να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, απλά του άνοιξε την πόρτα προς την εξουσία αφού το να αντιμετωπίσουν στρατός και αστυνομία, τους 25 χιλιάδες φασίστες που υπήρχαν στο δρόμο ήταν το μόνο εύκολο.

Ο Μουσολίνι έμεινε στην εξουσία μέχρι και τις 10 Ιουλίου του 1943 που οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Σικελία. Λίγες ημέρες αργότερα το Gran Consiglio del Fascismo (Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο) τον απομονώνει και μεταβιβάζει την εξουσία στο Βασιλιά Βιττόριο Εμμανουέλε ΙΙΙ. Απελπιστικά μόνος, πλέον, ο Μουσολίνι προσπαθεί να βρει στήριγμα στον Χίτλερ αλλά το παιχνίδι είναι χαμένο. Στις 27 Απριλίου 1945, προσπαθεί ντυμένος γερμανός στρατιώτης να διαφύγει στην Αυστρία, αλλά αναγνωρίζεται από κομμουνιστές και συλλαμβάνεται. Την επόμενη ημέρα τόσο αυτός όσο και η ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι, εκτελούνται. Στις 30 Απριλίου, τα πτώματα τους θα βρεθούν στις κρεμάλες και θα εκτεθούν στην κεντρική πλατεία του Μιλάνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.