Μενού
  • Α-
  • Α+

«Χαμόγελα» στη σκιά της... αμηχανίας, με αυτές τις λέξεις τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν το κλίμα της συνάντησης ανάμεσα σε Ολαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κρίσιμη για την ευρωπαϊκή κοινότητα περίοδο με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, τα αμυντικά ζητήματα και τον πόλεμο να δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα στους κόλπους της ΕΕ. Από τα σκαλιά του Ελιζέ, σχολιάζει ο ξένος Τύπος, φάνηκε ένα θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως κανείς δεν μπορεί να ξεγελαστεί δεδομένης της παγωμάρας των τελευταίων ημερών.

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου είναι μεγάλος

Η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν «πολύ κοντά» και «αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις» έγραψε στο Twitter ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε στο Ελιζέ με τον Γάλλο πρόεδρο. Σχολίασε μάλιστα ότι είχαν μια «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την αύξηση των τιμών και τα κοινά εξοπλιστικά σχέδια». Ο Μακρόν και ο Σολτς «συζήτησαν τη γαλλογερμανική σχέση με πολύ στενό πνεύμα συνεργασίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Προτίθενται να επισπεύσουν μια κοινή ατζέντα επανεκβιομηχάνισης και απανθρακοποίησης στην Ευρώπη», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της. Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για μια «φιλική» και εποικοδομητική συζήτηση.

Το «μενού» της συζήτησης

Τα ζητήματα της ενέργειας και της οικονομίας κυριάρχησαν στο γεύμα εργασίας που είχαν Μακρόν με Σολτς. Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι του μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων οι δύο ιθύνοντες επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες τους με στόχο την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Ευρώπη και την απεξάρτηση του από τον άνθρακα. Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας επιβεβαίωσαν την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και την αποφασιστικότητα τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε σχέση με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης της Αμύντας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση που υιοθέτησε η σύνοδος κορυφής των Βερσαλλιών η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Τέλος συζητήθηκαν το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα ενόψει της μετάβασης του Γερμανού καγκελάριου στο Πεκίνο.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις επί περισσότερες από τρεις ώρες κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας ενώ είχαν και μια ενώπιος - ενωπίω συζήτηση 30 λεπτών. Εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στις κάμερες κατά την άφιξη του Σολτς, όμως δεν έκαναν δήλωση στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» στον ενεργειακό τομέα καθώς και την πρόθεσή τους «να ενισχύσουν την Ευρώπη της Άμυνας».

Ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την ενέργεια, την άμυνα και την καινοτομία, ώστε «να εργαστούν στενά ενόψει των επόμενων βημάτων».

«Είμαστε διατεθειμένοι να κρατήσουμε σε λειτουργία τη γαλλογερμανική μηχανή» δήλωσε αμέσως μετά τον διάλογο των δύο ηγετών, στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας, Ολιβιέ Βεράν. Πίσω, όμως, από αυτήν την εγκαρδιότητα όλοι γνωρίζουν πως οι προκλήσεις, που έχουν συσσωρευτεί σαν σύννεφο πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου πίεση. Την ίδια στιγμή, φανερή είναι η ανησυχία του Παρισιού για τον ρόλο της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενδεικτική πάντως της πτώσης της θερμοκρασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν η ακύρωση της καθιερωμένης ετήσιας κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας. Μετά την ψυχρότητα, έγινε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων. Η γαλλική Figaro μίλησε, σε δημοσίευμά της, για μια συνάντηση ενόσω μεταμορφώνεται η Ευρώπη λόγω των γεωστρατηγικών αλλαγών. Όπως έγραψε, ακόμη, το δημοσίευμα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί το ξύπνημα ενός γίγαντα (της Γερμανίας) που καλείται να μετατοπιστεί, για τα δικά του συμφέροντα, σε μια επικίνδυνη γειτονιά. Σε αυτό το σημείο εγείρειται ένας σοβαρός προβληματισμός σύμφωνα με τον οποίο η ευθυγράμμιση του Παρισιού με το Βερολίνο δεν επιτρέπει στην πρώτη μεριά να αναπτύξει ένα ανεξάρτητο όραμα για ενωμένη Ευρώπη.

Αυτές είναι οι διαφορές τους

Όσον αφορά στον οπλισμό, η Γερμανία έχει δείξει ξεκάθαρη προτίμηση για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα Patriot, όμως την ίδια στιγμή αφήνει σε αναμονή τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο εντοπίζεται διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο είναι ότι οι μεν Γερμανοί προβάλλουν τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ για να καθυσηχάσουν τους ανατολικούς συμμάχους, οι δε Γάλλοι εστιάζουν στην Άμυνα της ΕΕ. Όσον αφορά στην ενέργεια, η Γερμανία τάσσεται κατά του ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι όμως που θέλει η Γαλλία. Παράλληλα, η Γερμανία έχει προτάξει την πρόταση να χορηγήσει σε κρατικό επίπεδο 200 ​​δισ. ευρώ βοήθεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όμως η Γαλλία κάνει - από τη μεριά της - λόγο για σοβαρές οικονομικές δυσλειτουργίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.