Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ρίσι Σούνακ αναλαμβάνει να πάρει μια «καυτή πατάτα» και με αυτή στα χέρια να διαχειριστεί την κατάσταση μέχρι τις εκλογές του 2024. Αν το καταφέρει οι Τόρις έχουν ελπίδα να κλείσουν την τεράστια ψαλίδα που έχουν ανοίξει οι «Εργατικοί». Αν δεν το καταφέρει τότε το πιθανότερο είναι πως δε θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2024 για να στηθούν οι κάλπες στη Βρετανία. Το BBC, πάντως, για να «καλωσορίσει» το νέο πρωθυπουργό της χώρας του «υπενθύμισε τα πέντε βασικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει.

Η κακή οικονομική κατάσταση

Ο Σούνακ δεν έχει μιλήσει πολύ για την οικονομική κατάσταση. Προφανώς, απέφυγε να δώσει υποσχέσεις που είναι πιθανό να μην μπορέσει να τηρήσει. Είναι δεδομένο πάντως πως δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα χνάρια της Λιζ Τρας αν και όπως τόνισε θα προσπαθήσει να διορθώσει τα λάθη που έγιναν. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε εγγυηθεί ότι τα επιδόματα, οι εκπτώσεις φόρων και οι συντάξεις θα αυξάνονταν σύμφωνα με τον πρόσφατο ρυθμό πληθωρισμού 10,1%. Αλλά με ένα τεράστιο κενό δανεισμού 30-40 δισ. λιρών, δεν είναι σαφές εάν αυτή η υπόσχεση εξακολουθεί να ισχύει. Οι πολίτες, πάντως, που στενάζουν από την ακρίβεια, μάλλον, δεν έχουν πολλή υπομονή πλέον. Το θετικό είναι πως οι αγορές δείχνουν (για την ώρα) να τον εμπιστεύονται.

Το προβληματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το NHS (Εθνκό Σύστημα Υγείας) είναι ξεκάθαρο πως νοσεί και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών πολλοί από τους οποίους είναι αναγκασμένοι να περιμένουν καιρό προκειμένου να λάβουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη που έχουν ανάγκη αλλά και τους εργαζομένους να απειλούν πως θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αν δε διορθωθούν τα πράγματα. Ο Σούνακ έχει κάποιες πολιτικές σκέψεις για το NHS, όπως και κάποια πρώτα μέτρα (για παράδειγμα ένα πρόστιμο ύψους 10 λιρών για όποιον χάνει ραντεβού που έχει κλείσει) ανάμεσα στα οποία είναι να αυξήσει τις εισφορές. Δεν είναι σίγουρο πως θα επιχειρήσει μεγάλες αλλαγές. Είναι σίγουρο όμως πως άμεσα θα πρέπει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απεργίες εργαζομένων

Οι Βρετανοί δεν είναι συνηθισμένοι σε μαζικές και διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτό, όμως, πιθανότατα θα αλλάξει σύντομα. Τα μεγάλα συνδικάτα είναι στα «κάγκελα», ζητώντας αυξήσεις. Οδηγοί τρένων, λιμενεργάτες, υπάλληλοι ταχυδρομείου, δικηγόροι και το προσωπικό των τηλεπικοινωνιών έχουν ήδη απεργήσει. Οι καθηγητές πανεπιστημίου ψήφισαν υπέρ της απεργίας, ενώ νοσηλευτές, γιατροί και δάσκαλοι είναι μεταξύ εκείνων που σκέφτονται να μπουν άμεσα σε απεργιακούς αγώνες. Οι αυξήσεις των τιμών ανεβάζουν το κόστος ζωής και οι μισθοί δεν ακολουθούν. Ο Σούνακ θέλει να αποφύγει την κοινωνική αναταραχή και ίσως, αντί για να συγκρουστεί, να στρέψει το βλέμμα του στην πηγή του κακού: τον πληθωρισμό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ξεκάθαρος: Η πολιτική της χώρας του σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν πρόκειται να αλλάξει. Τι σημαίνει αυτό; Η συνέχιση της παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα θα κοστίσει χρήματα και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την προσέγγιση του Σουνάκ στις αμυντικές δαπάνες αφού είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα επικριτικός στο σχέδιο της Τρας το οποίο επίσης προέβλεπε συνέχιση της στήριξης του Κιέβου. Ο Σούνακ θα πρέπει να πείσει τους πολίτες πως αξίζει να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για να στηριχθεί η Ουκρανία αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα γίνει δεκτό κάτι τέτοιο.

Το πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας

Ο Σούνακ αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα στη Βόρεια Ιρλανδία που είχε και η Τρας τον Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχει ακόμη εκτελεστικό σώμα της Βόρειας Ιρλανδίας και η νομοθετική συνέλευση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι συνομιλίες συνεχίζονται για το Πρωτόκολλο της, αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχει ψήφισμα που να ικανοποιεί το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP). Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο Μπέλφαστ τον Αύγουστο, ο κ. Σουνάκ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ένα νομοσχέδιο για την παράκαμψη μεγάλου μέρους του πρωτοκόλλου, αλλά φαίνεται πως η προτίμησή του θα ήταν ένας συμβιβασμός κατόπιν διαπραγματεύσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα ζητά μια άμεση λύση και φαίνεται πως ο Σούνακ αυτή τη στιγμή δεν την έχει έτοιμη.

Το εσωτερικό των Τορις

Ο τελευταίος γρίφος που έχει να λύσει ο Σούνακ είναι το τι θα γίνει με το εσωτερικό των Τόρις το οποίο είναι χωρισμένο σε φατρίες. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν αποδεκτός ακόμα και από μέλη του κόμματό τους τα οποία του χρεώνουν την μεγαλύτερη ευθύνη για το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία αφού ο Σούνακ ήταν ο πρώτος που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Τζόνσον προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων. Είναι δεδομένο πως ο Σούνακ πρέπει να λύσει και αυτό το πρόβλημα διότι με την υπάρχουσα κατάσταση ακόμα και όλα τα άλλα να τα κάνει τέλεια, θα υπάρχει πάντα μια μερίδα κομματικών στελεχών που θα του... «πριονίζει» την καρέκλα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.