Μενού
  • Α-
  • Α+

Σφοδρή κριτική στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ άσκησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας τις πολύ υψηλές τιμές στις οποίες πωλούν το  LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Ευρώπη, αλλά και τις ανισότητες μεταξύ των δύο πλευρών στις επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. 

Η Αμερική ακολουθεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη εμπορική και ενεργειακή πολιτική, είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής κάνει επιλογές με κριτήριο την ελκυστικότητα, το οποίο το σέβομαι, αλλά αυτές δημιουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό, ενώ στο εξωτερικό το φυσικό αέριο πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ». Ο πρόεδρος Μακρόν έκανε τις δηλώσεις σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Μπλούμπεργκ. Είναι φανερό ότι οι δηλώσεις του φανερώνουν τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ευρώπη για το κόστος που πληρώνει στηρίζοντας το αντιρωσικό μέτωπο στον πόλεμο που ξέσπασε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Μακρόν είπε ότι οι ΗΠΑ «επιπρόσθετα, επιτρέπουν η κρατική στήριξη να φτάσει ως και το 80% σε κάποιους τομείς ενώ εδώ απαγορεύεται. Βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά και αυτό αφορά την ειλικρίνεια του υπερατλαντικού εμπορίου», είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις που  δόθηκαν στην βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. H E.E. έχει ενοχληθεί από το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης που πέρασε η κυβέρνηση Μπάιντεν, το οποίο σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους στηρίζει την πράσινη οικονομία,, αλλά με όρους που δεν είναι δίκαιοι όσον αφορά το διατλαντικό εμπόριο.  Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Μακρόν αναμένεται να θέσει τα θέματα αυτά κατά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι διμερείς σχέσεις Γαλλίας ΗΠΑ είχαν γνωρίσει μεγάλες δυσκολίες, όταν η Αυστραλία εγκατέλειψε μια μεγάλη συμφωνία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων, προτιμώντας τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ. Αμερική. Η Γαλλία τότε είχε ανακαλέσει για ένα διάστημα τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, αλλά οι σχέσεις βελτιώθηκαν μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20.

Όμως οι ρωγμές δεν έχουν εξαφανιστεί. Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία παραγωγούς ενέργειας που αποκομίζουν «τα πραγματικά υπερκέρδη», επωφελούμενοι από «μη δεδουλευμένο εισόδημα λόγω του γεωπολιτικού πολέμου». Όπως είπε ο ίδιος, έχει συζητήσει το θέμα «με φιλικό τρόπο» με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Νορβηγίας. Στο παρελθόν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ επέκρινε τις ΗΠΑ για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες σε «τετραπλάσιες τιμές από τις τιμές στις οποίες το πουλάει» στο εσωτερικό. Η ομιλία του στη Βουλή τότε απηχούσε προηγούμενα σχόλια του Μακρόν, ο οποίος είχε πει ότι η ΕΕ πρέπει να ενωθεί με τις ασιατικές οικονομίες για να απαιτήσει από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία να δείξουν μεγαλύτερη φιλία πουλώντας φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές. Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει αυτά τα θέματα και να εκτιμήσει την κατάσταση, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που θα γίνουν στα μέσα Νοεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.