Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές Αρχές λόγω του αυξανόμενου κύματος σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών προωθώντας αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες πρόληψης στον χαοτικό κόσμο του Διαδικτύου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ένα στα πέντε παιδιά, που ζουν στην ήπειρο μας, πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας, η οποία χωρίζεται σε δύο βασικά πεδία. Τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο Διαδίκτυο (εξαναγκασμός παιδιού να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες μέσω ζωντανής μετάδοσης ή ανταλλαγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο) και την τέλεση των συγκεκριμένων εγκλημάτων εκτός Διαδικτύου (συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδί ή εξαναγκασμός παιδιού να συμμετάσχει σε παιδική πορνεία). 

Διαβάστε ακόμη: Βιασμοί παιδιών και συγκάλυψη: Πώς τα θύματα πιέζονται ακόμα και από τις οικογένειές τους να αθωώσουν τους δράστες

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται δραματική αύξηση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο εντός της ΕΕ αποτυπώνοντας μία εξαιρετικά επικίνδυνη δυναμική του φρικιαστικού φαινομένου. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 23.000 καταγγελλόμενες περιπτώσεις το 2010 φτάσαμε σε περισσότερες από 725.000 υποθέσεις το 2019, που περιελάμβαναν πάνω από 3 εκατ. εικόνες και βίντεο παιδικής κακοποίησης. Η εντυπωσιακή αύξηση συντελέστηκε σε μία δεκαετία, κατά την οποία οι δείκτες της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν αφού οι 1 εκατ. καταγγελίες το 2010 ανήλθαν σε σχεδόν 17 εκατ. το 2019 με περίπου 70 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο να συνθέτουν το παζλ της φρίκης. 

Αριθμοί που τρομάζουν

Το εύρημα όμως, που πραγματικά ανησυχεί σοβαρά τις Βρυξέλλες είναι η διαπίστωση ότι, βάσει των καταγγελιών αυτών, στην ΕΕ εντοπίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή, ενώ τη χρονιά του 2016 στην Ευρώπη διακινήθηκε το 50% του συνολικού πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, που αναρτήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 65%. Δεδομένου ότι το 2021 οι καταγγελίες από εταιρείες του Διαδικτύου αφορούσαν σε ακόμα περισσότερα πειστήρια τέλεσης σεξουαλικών εγκλημάτων κατά παιδιών φτάνοντας τα 85 εκατ. εικόνων και βίντεο με αυτό το περιεχόμενο τότε γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις χώρες της ΕΕ, είναι ακόμα πιο δύσκολη με τα δίκτυα των παιδόφιλων και παιδεραστών να έχουν απλώσει και άλλο τα πλοκάμια τους. 

Τα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αλματώδης ανάπτυξη του ψηφιακού κόσμου έχει καταστήσει το συγκεκριμένο ειδεχθές έγκλημα παγκόσμιο δημιουργώντας μία διεθνή αγορά υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ενδεικτικά εκτιμάται ότι, ανά πάσα στιγμή, σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 750.000 «αρπακτικά» στο Διαδίκτυο, που ανταλλάσσουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μεταδίδουν ζωντανά υλικό κακοποίησης παιδιών, εκβιάζουν παιδιά με σκοπό την παραγωγή σεξουαλικού υλικού ή προσεγγίζουν παιδιά με βλέψεις μελλοντικής σεξουαλικής κακοποίησης. 

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις πλατφόρμες

Είναι κοινή διαπίστωση των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών ότι οι παιδόφιλοι και παιδεραστές χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά το Διαδίκτυο για τις μεταξύ τους επικοινωνίες ανταλλάσσοντας υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, το οποίο μπορεί να έχουν φωτογραφίσει οι βιντεοσκοπήσει οι ίδιοι διαπράττοντας τις κακουργηματικές αυτές πράξεις στην πραγματική ζωή. Χρησιμοποιούν δε, την κάμερα του υπολογιστή, κινητά τηλέφωνα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες για να εξαναγκάσουν ή να εκβιάσουν τα παιδιά σε ακατάλληλες και παράνομες σεξουαλικές πράξεις.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο, που διαδραματίζουν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου στην καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στον ψηφιακό κόσμο την ώρα, που το ισχύον σύστημα προαιρετικής καταγγελίας δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό καθώς το 95 % του συνόλου των καταγγελιών προέρχεται από έναν μόνο πάροχο υπηρεσιών (Meta). Για το λόγο αυτό, δρομολογείται η αλλαγή του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου ώστε να καταστεί υποχρεωτικό όλες οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν στις Αρχές τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο.

Με αυτό τον τρόπο τα «αρπακτικά» θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη ενώ προτείνεται και η υποχρέωση των παρόχων να καταγγέλλουν περιπτώσεις αθέμιτης προσέγγισης παιδιών μέσω Διαδικτύου (grooming), μιας πρακτικής, κατά την οποία οι σεξουαλικοί θηρευτές δημιουργούν σχέση, εμπνέουν εμπιστοσύνη και δένονται συναισθηματικά με τα παιδιά, ώστε να μπορούν να τα χειραγωγούν, να τα εκμεταλλεύονται και να τα κακοποιούν. Οσον αφορά στην περίπτωση, που δεν εγκριθεί η νομοθεσία αυτή, θα λήξει τον Αύγουστο του 2024 το ενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει στους παρόχους να συνεχίσουν τον εθελοντικό εντοπισμό και την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών καθώς και την αφαίρεση υλικού τέτοιου περιεχομένου,  εξέλιξη, που θα ισοδυναμούσε με την ατιμωρησία των παιδεραστών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.