Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλήθεια, μπορεί κάποιος να φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή του ανθρώπου χωρίς ρεύμα; χωρίς φως μέσα στο σπίτι του; Βασικά, θα μπορούσε ο άνθρωπος να βγει από τις σπηλιές ή τις καλύβες αν δεν υπήρχαν το ρεύμα και βέβαια το φως και η ηλεκτρική ενέργεια; Η απάντηση είναι απλή και δεδομένη. Τίποτα απ' όλα αυτά που σήμερα πλέον θεωρούμε ως δεδομένα δε θα είχαν συμβεί αν κάποιες εφευρέσεις δεν είχαν αλλάξει τι ζωή του ανθρώπου προς το καλύτερο. Μια από αυτές είναι ο ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης η γνωστή σε όλους μας λάμπα. Εφευρέτης θεωρείται ο Τόμας Έντισον και η αλήθεια είναι πως αυτός πρόλαβε και πατένταρε τη συγκεκριμένη ανακάλυψη. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι αν ο Έντισον τον ανακάλυψε ή απλά... ήταν πιο γρήγορος.

Ο δαιμόνιος Τόμας Έντισον

Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης, ο φωνογράφος, το σύγχρονο τηλέφωνο, η κινηματογραφική μηχανή προβολής, οι σιδηροαλκαλικές μπαταρίες και τεχνικές κατασκευής τσιμέντου και χημικών προϊόντων, ιδρυτής του πρώτου εργαστηρίου βιομηχανικής έρευνας. Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως ο Τόμας Έντισον δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ήταν ένα τεράστιο μυαλό αλλά και ένας εξαιρετικός επιχειρηματίας. Εκτός απ' όλα τα παραπάνω ο Έντισον είχε πατεντάρει ως εφευρέτης άλλες, περίπου, 1085 ευρεσιτεχνίες!

Και να φανταστεί κανείς πως ο Έντισον απέκτησε το κοφτερό μυαλό διαβάζοντας στο σπίτι με τη μητέρα του, αφού ουσιαστικά ο ίδιος δεν πήγε σχολείο καθώς σε μικρή ηλικία έπαθε οστρακιά κάτι που τον άφησε με βαρηκοΐα, που με τη σειρά της του στέρησε το δικαίωμα να είναι με τα άλλα παιδιά μέσα στη σχολική τάξη. Ωστόσο, ο μικρός Τόμας δεν τα παράτησε ποτέ. Μια ημέρα για να τον... συνετίσει ο πατέρας του τον μαστίγωσε δημόσια προς παραδειγματισμό και έτσι ο Τόμας επέλεξε από εκείνο το σημείο και έπειτα να περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας του σε ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι. Εκεί, μάλιστα, έδειξε και τα πρώτα δείγματα του δαιμόνιου χαρακτήρα του αφού εγκατέστησε εκεί ένα μικρό εργαστήριο και έβγαζε μια μικρή εφημερίδα!

Το περιστατικό που άλλαξε τη ζωή του έγινε όταν ο Τόμας Έντισον έσωζε τη ζωή ενός μικρού αγοριού που είχε πέσει στις ράγες του τρένου. Ο πατέρας του παιδιού, τηλεγραφητής στο επάγγελμα, ρώτησε τον έφηβο πια Έντισον πώς θα μπορούσε να του ανταποδώσει το καλό που του έκανε, ο μικρός δίχως να διστάσει του ζήτησε να του μάθει να χειρίζεται τον τηλέγραφο! Μερικά χρόνια αργότερα ο Έντισον ήταν ένας από τους πιο έμπειρους τηλεγραφητές, έχοντας, μάλιστα, στο «βιογραφικό» του πολλές ημέρες δουλειάς πίσω από τα μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου. Ως πεπειραμένος τηλεγραφητής πλέον, όταν μονιμοποιήθηκε στη νυχτερινή βάρδια της Western Union Telegraph Company στη Βοστώνη.

Αλλά τίποτα απ' όλα αυτά δε «γέμιζαν» τον Έντισον ο οποίος «ψαχνόταν» για το κάτι διαφορετικό. Και το βρήκε όταν αγόρασε ένα αντίτυπο ου περιοδικού του αυτοδίδακτου Άγγλου φυσικού Μάικλ Φάραντεϊ «Πειραματικές έρευνες στον ηλεκτρισμό». Ο Έντισον έμαθε όλο το περιεχόμενο του περιοδικού απ' έξω! Έκανε όλα τα πειράματα, κατέγραφε τις παρατηρήσεις του, τις βελτίωνε, ξαναέκανε τα πειράματα και γενικότερα είχε ανακαλύψει έναν ο ολόκληρο νέο κόσμο. Στο τέλος είχε βρει αυτό που ήθελε πραγματικά να κάνει. Το πάθος του: οι εφαρμογές του ηλεκτρισμού. Δανείστηκε ένα μικρό ποσό και έκανε τις δυο πρώτες εφευρέσεις του έναν ηλεκτρικό «καταγραφέα φωνής» και μια συσκευή ηλεκτρικής καταγραφής ψήφων.

Εκπληκτικά και τα δυο αλλά... ουδείς ενδιαφέρθηκε να τα αγοράσει και έτσι ο Έντισον έμεινε απένταρος. Βρέθηκε να κοιμάται σε ένα υπόγειο της Wall Street αφενός για να έχει στέγη και αφετέρου για να κάνει διάφορες μικροδουλειές. Εκεί, ωστόσο, ήρθε η τεράστια ανατροπή. Κάποια στιγμή τον κάλεσαν να αποκαταστήσει μια βλάβη στο σύστημα του χρηματιστηρίου. Εκείνος την έφτιαξε αλλά δεν περιορίστηκε εκεί. Πρότεινε μια βελτίωση, η οποία έδινε τη δυνατότητα παροχής τηλεγραφικών πληροφοριών σε συνδεδεμένους με τον πίνακα συνδρομητές – χρήστες! Η πρότασή του ενθουσίασε τους πάντες και η Western Union που ήταν η κατασκευάστρια εταιρεία του πίνακα τον αντάμειψε με 40.000 δολάρια. Ο Έντισον πήρε το κεφάλαιο αυτό και το επένδυσε στην κατασκευή ενός μικρού εργοστασίου κατασκευής τηλεγράφων. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης

Η πρώτη «λάμπα» εφευρέθηκε περίπου το 70.000 π.Χ., όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας ένα κοίλο βράχο ή ένα κοχύλι γεμισμένο με ξερά χόρτα ή βρύα που τα εμπότιζαν με ζωικό ή φυτικό λίπος, επιχειρούσαν να φωτίσουν τον χώρο που διέμεναν. Αργότερα, επειδή είδαν πως αυτό δεν ειναι και πολύ... πρακτικό, άρχισαν να «μιμούνται» τα φυσικά σχήματα και να δημιουργούν διάφορα αντικείμενα που θα μπορούσε να πει κάποιος πως έμοιαζαν με λάμπες. Αρχικά από κεραμικά και έπειτα ακόμα και από μάρμαρο ή διάφορα μέταλα. Όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο περισσότερο ο άνθρωπος πήγαινε ένα βήμα μπροστά την ιδέα της λάμπας.

Ο Φρανσουά Πιέρ Αμί Αργκάν, ένας Ελβετός φυσικός και χημικός είναι υπεύθυνος για την εφεύρεση λάμπας λαδιού με κοίλο κυκλικό φιτίλι που περιβαλλόταν από γυάλινη καμινάδα το 1783. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1792, έγινε η πρώτη εμπορική χρήση του φυσικού αερίου για φωτισμό έγινε από τον Γουίλιαμ Μέρντοχ ο οποίος χρησιμοποίησε φωταέριο για τον φωτισμό στο σπίτι του.

Έπρεπε, ωστόσο, να φτάσουμε στη δεκαετία του 1860 για να γίνουν τα πρώτα αξιόλογα πειράματα που τελικά θα οδηγούσαν στην ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως. Ο Άγγλος φυσικός και χημικός Τζόζεφ Σουάν ήταν αυτός που έκανε τα πρώτα αξιόλογα πειράματα. Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν πειράματα για να ανακαλύψουν πρώτοι την λάμπα. Ο κάθε ένας πρόσθετε και το δικό του λιθαράκι. Οι επόμενοι διόρθωναν τα όποια λάθη και πήγαιναν ένα βήμα παραπέρα. Ο Σουάν έφτιαξε πρώτος τις λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία είχε μικρή διάρκεια, αφού έπειτα από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν και βέβαια η λάμπα έσβηνε. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματά του, αξιοποιώντας μία νέα εφεύρεση, την αντλία υψηλού κενού. Ο Σουάν παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879. Διαπίστωσε, ωστόσο, πως... ήρθε δεύτερος. Και εδώ ξαναμπαίνει στην ιστορία μας ο δαιμόνιος Τόμας Έντισον ο οποίος μερικούς μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα μια ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου 1879 δοκιμάζει τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης ο οποίος λειτουργεί περίπου 14 ώρες πριν σβήσει!

Προφανέστατα και πατεντάρει την ανακάλυψη του και τον Ιανουάριο του 1880 λαμβάνει και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους επίδοξους «πατεράδες» του λαμπτήρα πυρακτώσεως στα «κρύα του λουτρού». Κάπως έτσι ο Έντισον έμεινε στην ιστορία ως ο εφευρέτης αυτής της θαυματουργής συσκευής. Και μπορεί όλο αυτό να μην ήταν δική του ιδέα και να την εξέλιξαν πολλοί άνθρωποι μαζί, ωστόσο, ο Έντισον πέρα από έξυπνος και δαιμόνιος αποδείχθηκε και πιο... γρήγορος! 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.