Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κοινότητα του Μάντσεστερ δεν μπορεί να «χωνέψει» το έγκλημα που σημειωνόταν επί τουλάχιστον έναν χρόνο «κάτω από τη μύτη της». Μια νοσοκόμα ιδιαιτέρως χαμογελαστή και χαμηλών τόνων, η 32χρονη Λούσι Λέτμπι, θανάτωσε με ενέσεις ινσουλίνης 7 μωρά στο Countess of Chester Hospital και αποπειράθηκε να σκοτώσει τουλάχιστον άλλα 10 σε βάρδιές της. Στη δίκη που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες  - και όπως φαίνεται η ετυμηγορία θα είναι καταπέλτης, διαβάστηκε ένα σημείωμά της που βρέθηκε στο σπίτι της. Η Λούσι έγραφε: «Είμαι διαβολικός άνθρωπος, γι' αυτό το έκανα. Δεν μου αξίζει να ζω. Τα σκότωσα γιατί δεν είμαι αρκετά καλή στο να τα φροντίζω». Θα έλεγε κανείς πως αυτό το έγκλημα είναι πρωτοφανές για τα... βρετανικά δεδομένα. Κι, όμως, το 1991, η Μπέβερλι Άλιτ είχε τραβήξει πρώτη την κόκκινη γραμμή της φρικαλεότητας. 

Διαβάστε ακόμη: Αγγλία: Γυναίκα δολοφόνησε φίλη της, την τεμάχισε, την έβαλε σε βαλίτσα κι έκανε βόλτες στο Λονδίνο

Η Μπέβερλι Άλιτ θεωρείται μέχρι σήμερα (μάλλον μέχρι να την «αντικαταστήσει» η Λέτμπι) μία από τις πιο διαβόητες γυναίκες serial killer της Βρετανίας. Το 1991 εργαζόταν στην Πτέρυγα 4 του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Γκράνθαμ και είχε διαπράξει τέσσερις δολοφονίες και εννέα απόπειρες δολοφονίας παιδιών και βρεφών, πριν γίνει αντιληπτή και συλληφθεί. Η αρχή έγινε στις 21 Φεβρουαρίου 1991, όταν ένα αγοράκι 7 μηνών, ο Λίαμ Τέιλορ, εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη στο στήθος. Η Άλιτ έκανε τα πάντα για να δείξει στους γονείς ότι το παιδί τους ήταν σε καλά χέρια και τους έπεισε να πάνε στο σπίτι για να ξεκουραστούν. Έτσι, τους έπειθε και η Λέτμπι! Ο Λίαμ υπέστη καρδιακή ανακοπή και παρά τις προσπάθειες της ιατρικής ομάδας υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και παρέμενε ζωντανός μόνο με μηχανική υποστήριξη. Τελικά, όταν οι γονείς αποφάσισαν να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα ακούγοντας τη συμβουλή των γιατρών, ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή ανεπάρκεια. 

Ακολούθησαν τρεις ακόμη δολοφονίες όταν η αύξηση ανεξήγητων και ξαφνικών θανάτων και επειγόντων περιστατικών, όλα με την Άλιτ παρούσα, προκάλεσαν επιτέλους υποψίες στο νοσοκομείο (όπως έγινε και με το Countess of Chester Hospital που εργαζόταν η Λέτμπι). Η φονική δράση της Άλιτ τερματίστηκε με τον θάνατο της 15 μηνών Κλερ Πεκ, ενός ασθματικού βρέφους που χρειάστηκε αναπνευστικό σωλήνα, στις 22 Απριλίου 1991. Ακολούθησε έρευνα και σύντομα ανακαλύφθηκε ότι η Άλιτ ήταν η μόνη νοσοκόμα σε υπηρεσία τη στιγμή της κρίσης κάθε παιδιού και είχε ελεύθερη πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα. Σκότωνε τα παιδιά με ενέσεις ινσουλίνης! 

Πώς δρούσε η Μπέβερλι Άλιτ - Το Σύνδρομο Μινχάουζεν

Το πρώτο θύμα πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου. Ήταν ο Λίαμ Τέιλορ, που εισήχθη στο νοσοκομείο με αναπνευστική λοίμωξη. Η νοσοκόμα Μπέβερλι Άλιτ παρέλαβε τον μικρό, διαβεβαιώνοντας τους γονείς πως βρισκόταν σε καλά χέρια. Η 23χρονη νοσοκόμα έμεινε να προσέχει το παιδί. Όταν η συνάδελφός της μπήκε κάποια στιγμή στο δωμάτιο, τη βρήκε να στέκεται δίπλα στο παιδί, που ήταν ωχρό. Το παιδί, σε ελάχιστο χρόνο, έπαθε καρδιακή ανακοπή και οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αναπνεύσει ξανά. Μάταια. Ο μικρός κατέληξε

Το επόμενο θύμα ήταν ο 11χρονος Τίμοθι Χάρντγουικ, που εισήχθη στο νοσοκομείο με εγκεφαλική παράλυση. Οι γιατροί τον βρήκαν μελανιασμένο και χωρίς σφυγμό, Παρά τις προσπάθειές τους, στάθηκε αδύνατον να τον βοηθήσουν. Η νεκροψία που έγινε αργότερα απέτυχε να προσδιορίσει ακριβή αιτία θανάτου, αν και όλοι θεώρησαν ότι μια σοβαρή κρίση επιληψίας ήταν υπεύθυνη. Πέντε ημέρες αργότερα, η μικρή Κάλεϊ Ντέσμοντ μπήκε προληπτικά στην παιδιατρική πτέρυγα με ελαφριά αναπνευστική λοίμωξη. Επέζησε μετά από καρδιακή προσβολή από τύχη. Οι γιατροί παρατήρησαν ένα περίεργο τρύπημα στο κορμί της. Δεν υποπτεύθηκαν τίποτα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κι άλλα παιδιά νεκρά. 

Ο ηλικίας πέντε μηνών Πωλ Κλάμπτον, ήταν το επόμενο θύμα της Άλιτ. Μπήκε στην παιδιατρική πτέρυγα στις 20 Μαρτίου του 1991, με μια ελαφριά βρογχίτιδα Λίγο πριν πάρει εξιτήριο η Άλιτ, η οποία είχε αναλάβει την φροντίδα του, ζήτησε βοήθεια καθώς το παιδί φαινόταν να υποφέρει από διαβητικό σοκ πέφτοντας σε κώμα σε τρεις φορές συνεχόμενα.  Κάθε φορά που οι γιατροί τον επανέφεραν, εκείνος εμφάνιζε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο του Νότινγχαμ. Ο μικρός Πωλ γλίτωσε από τα χέρια της Άλιτ και κατάφερε να επιβιώσει.

Την επόμενη μέρα, ο πεντάχρονος Μπράντλεϊ Γκίμπσον, που έπασχε από πνευμονία, έπαθε μια απρόσμενη καρδιακή προσβολή, αλλά σώθηκε από τους γιατρούς. Οι διαδοχικές εξετάσεις αίματος στις οποίες τον υπέβαλαν, έδειξαν υψηλά ποσοστά ινσουλίνης, κάτι το οποίο οι παιδίατροι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Ακολούθησαν επτά ακόμα θύματα. Τα ανεξήγητα και απρόσμενα συμπτώματα σε συνδυασμό με την νοσηλεία από την Άλιτ, κίνησαν τις υποψίες. Το πραγματικό πρόσωπο της νοσοκόμας - δολοφόνου αποκαλύφθηκε με τον θάνατο του ηλικίας 15 μηνών βρέφους, Κλερ Πεκ, στις 22 Απριλίου του 1991. Το μωρό, που υπέφερε από άσθμα όταν βρέθηκε στη φροντίδα της Άλιτ υπέστη καρδιακή προσβολή. Διασώθηκε από τους γιατρούς αλλά όταν ξαναβρέθηκε μόνο του με τη δολοφονική νοσοκόμα συνέβη το ίδιο και, αυτή τη φορά, με μοιραία κατάληξη. Συνολικά, σκότωσε 4 παιδιά.  Τα κίνητρά της ποτέ δεν εξηγήθηκαν πλήρως. Σύμφωνα με μία θεωρία έπασχε από το σύνδρομο Μινχάουζεν, δηλαδή ήθελε να προκαλεί τον πόνο για να τραβήξει την προσοχή των άλλων.

Η σκληρότερη ποινή που έχει επιβληθεί σε γυναίκα

Η Άλιτ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στους θανάτους και τα επικίνδυνα περιστατικά, επιμένοντας ότι απλώς φρόντιζε τα θύματα. Η έρευνα στο σπίτι της όμως φανέρωσε τις σελίδες του ημερολογίου νοσηλείας από το νοσοκομείο που είχε σκίσει. Η Άλιτ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στους θανάτους και τα επικίνδυνα περιστατικά, επιμένοντας ότι απλώς φρόντιζε τα θύματα. Η έρευνα στο σπίτι της όμως φανέρωσε τις σελίδες του ημερολογίου νοσηλείας από το νοσοκομείο που είχε σκίσει. Η εκδίκαση της υπόθεσης της Λούσι Λέτμπι συνεχίζεται. 

Μετά από αναρίθμητες αναβολές, η δίκη της έγινε στο Βασιλικό Δικαστήριο του Νότινγχαμ στις 15 Φεβρουαρίου του 1993. Η δίκη διήρκεσε περίπου δύο μήνες και ολοκληρώθηκε με την καταδίκη της 13 φορές σε ισόβια για φόνους και απόπειρες φόνων. Ήταν η σκληρότερη ποινή που είχε επιβληθεί σε γυναίκα, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής, αλλά σύμφωνα με τον δικαστή έπρεπε να επιβληθεί για να δικαιωθούν τα θύματα.  Η Άλιτ κλείστηκε σε Νοσοκομείο Υψίστης Ασφάλειας του Νότινγχαμ, σε ειδική πτέρυγα, όπου κρατούνταν οι κατάδικοι που έχρηζαν ψυχιατρικής αγωγής. Επιζητούσε κι εκεί την προσοχή μασώντας γυαλιά και καίγοντας τα χέρια της με καυτό νερό. Για την ιστορία, το τραγούδι των Black Sabbath «The Hand That Rocks The Cradle», βασίζεται στον τρόπο δράσης της Αλίτ, σύμφωνα με τον τραγουδιστή/στιχουργό Tony Martin.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.