Να πυροδοτήσει μια απότομη κλιμάκωση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πιθανό η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην εμβληματική γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία. Σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ, το «χτύπημα» αποτελεί προσωπικό πλήγμα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο, δεδομένης της αποτελεσματικής ουκρανικής αντεπίθεσης των τελευταίων εβδομάδων. «Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Αγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Βλαντίμιρ Πούτιν -που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως ''η κατασκευή του αιώνα''», επισημαίνει o Guardian.
Διαβάστε ακόμη: Ζαχάροβα για έκρηξη γέφυρας: «Τρομοκρατική η φύση του Κιέβου»
Στις 15 Μαΐου 2018 (τέσσερα χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου), ο Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα ως ένα «αξιοσημείωτο» επίτευγμα που, όπως είπε, «κάνει την Κριμαία και τη θρυλική Σεβαστούπολη ακόμη πιο ισχυρή και όλους μας ακόμη πιο κοντά ο ένας στον άλλο». Ουκρανοί αξιωματούχοι πανηγυρίζουν για το χτύπημα, μία ημέρα μετά τα 70ά γενέθλια του Ρώσου προέδρου, και τα βλέμματα όλων στρέφονται σε τυχόν αντίποινα που θα επιλέξει η Μόσχα επί του πεδίου, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν και οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν μέρος των εδαφών τους.
«Αντιτρομοκρατική επιχείρηση»
Παρά τις φιέστες για τις -παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο- προσαρτήσεις τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, στη Χερσώνα αξιωματούχος που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη μερική εκκένωση των αμάχων. Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti ότι τα μικρά παιδιά και οι γονείς τους, καθώς και οι ηλικιωμένοι, θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε δύο νότιες ρωσικές περιοχές επειδή η νεοπροσαρτηθείσα Χερσώνα ετοιμάζεται «για μια δύσκολη περίοδο». Η έκρηξη είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια απότομη κλιμάκωση του οκτάμηνου πολέμου της Ρωσίας. Ήδη Ρώσοι νομοθέτες ζητούν από τον Πούτιν να κηρύξει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ως αντίποινα, απορρίπτοντας τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που χρησιμοποιεί η Μόσχα από την έναρξη της εισβολής μέχρι και σήμερα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός για τους απλούς Ρώσους πολίτες. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο για να διευρύνει τις εξουσίες των υπηρεσιών ασφαλείας, να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη λογοκρισία, να εισαγάγει περιορισμούς στα ταξίδια και να επεκτείνει τη μερική στρατιωτική επιστράτευση που διέταξε ο Πούτιν τον περασμένο μήνα.
Διαταγή για να βρεθούν οι ένοχοι
Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια και τους ενόχους εφόσον υπάρχουν. Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική επιτροπή, δύο τμήματα της γέφυρας που χρησιμοποιούνται από τα αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές. «Οι αψίδες για τη διέλευση των πλοίων δεν υπέστησαν ζημιά», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ωστόσο, η κυκλοφορία οχημάτων και τρένων στη γέφυρα έχει σταματήσει, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία. Ο Βλαντίμιρ Κονστανίνοφ, επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι «Ουκρανοί βάνδαλοι κατάφεραν να στραφούν προς τη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους». «Τώρα έχουν κάτι για να περηφανεύονται», πρόσθεσε. «Στα 23 χρόνια οικονομικής δραστηριότητάς τους απέτυχαν να οικοδομήσουν κάτι αξιοπρόσεκτο στην Κριμαία, αλλά (τώρα) κατάφεραν να καταστρέψουν το οδικό κομμάτι της ρωσικής γέφυρας». Ο Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η ζημιά «δεν είναι σοβαρή» και θα αποκατασταθεί γρήγορα.
Αποκατάσταση της κυκλοφορίας
Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η περιορισμένη κίνηση των οχημάτων στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την πρωινή έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι η οδική κίνηση των οχημάτων θα αποκατασταθεί σύντομα στις λωρίδες της Γέφυρας της Κριμαίας που δεν έπαθαν καταστροφές από την έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, η κίνηση θα είναι περιορισμένη στη διέλευση της γέφυρας προς εναλλακτικές κατευθύνσεις.
Τουλάχιστον 3 οι νεκροί
Από εκεί και πέρα, τρεις νεκρούς ανακοίνωσε η Ρωσία μετά την ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη μοναδική γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία. «Πιστεύεται ότι ήταν επιβάτες ενός αυτοκινήτου που βρίσκονταν κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Τα πτώματα δύο θυμάτων, ενός άντρα και μιας γυναίκας ανασύρθηκαν ήδη από το νερό και αναγνωρίστηκαν», σύμφωνα με μία ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής ερευνών, που διερευνά το συμβάν. Η έκρηξη στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, στις 6 το πρωί του Σαββάτου, η οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά Ρώσων στρατιωτών και πολεμικών εφοδίων μέσω της χερσονήσου σε άλλες περιοχές της Νότιας Ουκρανίας, κατέστρεψε τμήματα της οδικής σύνδεσης, με συνέπεια, η κίνηση των οχημάτων να γίνεται προς μία κατεύθυνση, ενώ καταστράφηκαν και σιδηροδρομικές γραμμές.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του που ήταν δηλωμένο στην περιοχή του Κράσνονταρ, ενώ έχουν αρχίσει οι έρευνες στην κατοικία του ιδιοκτήτη του φορτηγού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η σιδηροδρομική κίνηση στην κατεστραμμένη οδική και σιδηροδρομική γέφυρα θα αποκατασταθεί στις 20:00 σήμερα το βράδυ τοπική ώρας.
Η σκόπιμη, όπως όλα δείχνουν, δολιοφθορά στη γέφυρα αποτελεί ισχυρό πλήγμα στη διασύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία , ενώ η γέφυρα θεωρείται υποδομή καίριας σημασίας και σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Οι εικόνες από το σημείο που δείχνουν τεράστιες φλόγες και πυκνό καπνό είναι χαρακτηριστικές. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις έξι το πρωί τοπική ώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας, πρώτα ανατινάχθηκε ένα φορτηγό. Στη συνέχεια, επτά δεξαμενές καυσίμων μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας πήραν φωτιά στην παράλληλη σιδηροδρομική γέφυρα. Είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο, που ασφαλώς δεν χάρηκε με το «δώρο» του Κιέβο, την επομένη των 70ων γενεθλίων του Πούτιν. Η γέφυρα, που κατασκευάστηκε με μεγάλο κόστος με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να συνδέσει την χερσόνησο που προσαρτήθηκε με το ρωσικό έδαφος, χρησιμεύει κυρίως για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τον ρωσικό στρατό που επιχειρεί στην Ουκρανία.
Ποντολιάκ: «Αυτή είναι μόνο η αρχή»
Από την πλευρά του, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη. «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Ποντολιάκ. Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ, ανήρτησε ένα emoji στο Twitter που εικονίζει μια γέφυρα μέσα σε σύννεφα καπνού.
Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξι Ντανίλοφ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την πυρκαγιά στη γέφυρα συνοδευόμενο από ένα βίντεο της Μέριλιν Μονρόε που τραγούδα "Happy birthday, Mr President" (Χρόνια πολλά κ. πρόεδρε). Ο Πούτιν έγινε χθες 70 ετών. Στο ίδιο πλαίσιο των πανηγυρισμών, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε το μεσημέρι του Σαββάτου ένα tweet, συνδέοντας την έκρηξη στην Γέφυρα Κερτς με το πυραυλικό πλήγμα στο Μόσκβα, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, τον περασμένο Απρίλιο. Επιπλέον, το ουκρανικό υπουργείο αναρωτιέται ποιο θα είναι το επόμενο πλήγμα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.