Η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει «δίκαιη τιμωρία» για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σε ένα προηχογραφημένο βίντεο, ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε τη δημιουργία ενός ειδικού πολεμικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία. Έθεσε επίσης μια «φόρμουλα» ειρήνης, που περιλαμβάνει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη για να τιμωρήσει τη Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή. Η ομιλία του καταχειροκροτήθηκε από πολλούς από τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση.
Διαβάστε ακόμη: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας η «απάντηση» της ΕΕ στην επιστράτευση και τις απειλές Πουτιν
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκαλεί «καταστροφικές αναταράξεις» με τον «παράνομο πόλεμο» της. Μίλησε την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε 300.000 στρατιωτικούς εφέδρους για επιστράτευση, μια κίνηση που προκάλεσε σπάνιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι είπε ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως ο αντίπαλος δεν παίρνει στα σοβαρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η λέξη «τιμωρία» εμφανίστηκε περίπου 15 φορές στην ομιλία του Ζελένσκι και ήταν η πρώτη από τις πέντε αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις του για ειρήνη. Η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες για την επιθετικότητά της, είπε, μέσω περαιτέρω κυρώσεων κατά ατόμων και με το να αφαιρέσει ο ΟΗΕ από τη Μόσχα τον ισχυρό ρόλο της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ζήτησε επίσης να προστατευθούν οι ζωές των Ουκρανών και να γίνουν σεβαστά τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας. Ως τέταρτη και πέμπτη προϋπόθεση, ζήτησε νέες εγγυήσεις ασφάλειας για το Κίεβο και τον κόσμο να ενωθεί για να καταγγείλει την ένοπλη επίθεση της Μόσχας. Φορώντας την υπογεγραμμένη πράσινη μπλούζα του, ο Ουκρανός ηγέτης ευχαρίστησε τις 101 χώρες στον ΟΗΕ που ψήφισαν να του επιτρέψουν να μιλήσει στη συνέλευση σε βίντεο και όχι αυτοπροσώπως.
Κατηγόρησε τις επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που καταψήφισαν την εμφάνισή του στο βίντεο και επέκρινε εκείνες που παρέμειναν ουδέτερες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Παρά την καταγγελία του Ζελένσκι ότι η Ρωσία δεν θέλει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τα δύο έθνη ολοκλήρωσαν μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου την Τετάρτη. 215 μαχητές επεστράφησαν στην ουκρανική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων 10 ξένων - ενώ η Ρωσία δέχθηκε 55 στρατιώτες και τον φιλορώσο πολιτικό Βίκτορ Μεντβετσουκ, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για προδοσία στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.