Μενού
  • Α-
  • Α+

Να λάβει τώρα αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη, ζήτησε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, στέλνοντας μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν, αποκλειστικά στην τιμή του ρωσικού αερίου και μόνο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί η Ευρώπη δεν βάζει πλαφόν και στο αμερικανικό LNG.

Τα μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε πέντε «άμεσες» κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:

  • Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
  • Υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλού κόστους με τα «απροσδόκητα κέρδη» να επιστρέφουν στους καταναλωτές
  • Φόρο αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη
  • Διευκόλυνση της υποστήριξης των προβληματικών εταιρειών κοινής ωφέλειας

Η Αθήνα διαφωνεί σε πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Πάντως, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι λάθος η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο και αυτή τη θέση αναμένεται να υποστηρίξει στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, χωρίς όμως να την μπλοκάρει αν καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία. «Η θέση για πλαφόν είναι σωστή», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «εμείς, όμως, λέμε ότι θα πρέπει να αφορά την αγορά TTF», διευκρινίζουν.

Η Γερμανία έχει δηλώσει «επιφυλακτική», η Ουγγαρία, που είναι και ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιτίθεται, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον άλλες δύο χώρες, ανέφεραν οι διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Άλλα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν να πάει ακόμη παραπέρα η Κομισιόν και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Νορβηγία, που είναι ο μεγαλύτερος πλέον προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, έχει δηλώσει ανοικτή σε ένα πλαφόν, αλλά παραμένουν ερωτηματικά αναφορικά με την αντίδραση των ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν τις δύσκολες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.