Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μεγάλη Βρετανία γυρίζει σελίδα. Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ βάζει τέλος σε έναν κύκλο επτά δεκαετιών - στη δεύτερη ελισαβετιανή εποχή - όπου ηγήθηκε του Ηνωμένου Βασιλείου και των Εθνών της Κοινοπολιτείας και πλέον στον θρόνο ανεβαίνει ο πρωτότοκος γιος της, πρίγκηπας και διάδοχος μέχρι χθες, Κάρολος που πλέον φέρει τον τίτλο του Βασιλιά Καρόλου του 3ου. Το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, θα ανακηρυχθεί και επίσημα Βασιλιάς από το Συμβούλιο Ενθρόνισης με τη Βρετανία να περνά πλέον σε νέα εποχή. Παράλληλα θα είναι επικεφαλής σε άλλα 15 κράτη της Κοινοπολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και του Καναδά

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Η επόμενη μέρα ενός θανάτου που συγκλονίζει τη Βρετανία – Τι θα γίνει με τη σορό και το πρωτόκολλο για το νέο βασιλιά

Ο νέος Βασιλιάς, μετά την ενθρόνισή του, θα απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό. Ακολούθως, το μεσημέρι της Παρασκευής η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας, καθώς και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά. Τις επόμενες ημέρες ο Κάρολος θα ξεκινήσει, βάσει πρωτοκόλλου, την περιοδεία του στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία και θα ακολουθήσουν η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία.

Πλέον ο Κάρολος θα είναι επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας υπηρεσίας και είναι ο Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση έχει καθήκον να παραμείνει πολιτικά αμερόληπτος, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο εάν συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις για τις οποίες είναι γνωστός.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οι απόψεις που έχει εκφράσει

Ο ίδιος στο παρελθόν υποστήριξε την εναλλακτική ιατρική και τις τεχνικές βιολογικής γεωργίας, ενώ για δεκαετίες προειδοποιεί για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC για τον εορτασμό των 70ών γενεθλίων του, ο Κάρολος παραδέχτηκε ότι είχε αναστατώσει με τις προηγούμενες παρεμβάσεις του. Υποσχέθηκε, όμως, να μην ανακατευτεί σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις όταν θα ήταν επικεφαλής, λέγοντας ότι θα λειτουργήσει εντός «των συνταγματικών παραμέτρων».

Το ερώτημα που πλέον εκφράζουν τα ξένα Μέσα είναι αν οι Βρετανοί, σε περιόδου κρίσης, θα συσπειρωθούν γύρω του όπως είχε γίνει και την Ελισάβετ. Χαρακτηριστικά αναφέρει το CNN πως είναι πιο διχαστικός, όχι μόνο λόγω των απόψεων που έχει εκφράσει αλλά και από τις κινήσεις του όπως το διαζύγιο με την Νταϊάνα που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. 

Πλέον, όλες οι επίσημες βασιλικές κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και του Κάστρου του Ουίνδσορ, θα βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Υπάρχουν όμως κι άλλες κατοικίες, όπως το Μπάλμοραλ στη Σκωτία και το Σάντρινγκχαμ στο Νόρφολκ, τις οποίες η Βασίλισσα κατείχε ιδιωτικά και θα πρέπει να φανεί σε ποιον τις αφήσει στη διαθήκη της.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' έγινε ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στην Αγγλία σε μια νύχτα, καθώς στην κυριότητά του περνά μια τεράστια περιουσία που περιλαμβάνει κτήρια, εκτάσεις, πανάκριβες συλλογές και καταθέσεις.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Κάρολος: Το πρώτο του μήνυμα

Στο πρώτο του μήνυμα για τον θάνατο της Ελισάβετ, ο Κάρολος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη στιγμή θλίψης. «Ο θάνατος της αγαπημένης μου μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι η στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης Ηγεμόνα και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας. Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία, και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία η Βασίλισσα ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένη».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Οι νέοι διάδοχοι του βρετανικού θρόνου

Η σύζυγός του βασιλιά Καρόλου Γ', Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα λάβει τον τίτλο «βασίλισσα - σύζυγος» (Queen Consort), αφού ο τίτλος της βασίλισσας είναι μόνο για τις εκ γενετής γαλαζοαίματες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ μεταβάλλεται και η σειρά διαδοχής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Με τον 73χρονο Κάρολο βασιλιά, ο πρωτότοκος γιος του, ο 39χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, γίνεται διάδοχος του θρόνου ενώ ο 8χρονος γιος του, πρίγκιπας Γεώργιος είναι δεύτερος στην σειρά διαδοχής, η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ τρίτη και ο 4χρονος πρίγκιπας Λούις τέταρτος στην σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Χάρι από έκτος για την διαδοχή του θρόνου ανεβαίνει στην πέμπτη θέση ενώ την έκτη και έβδομη θέση καταλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Άρτσι, 3 ετών και η Σάρλοτ, 15 μηνών, αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.