Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από την Goldman Sachs σύμφωνα με την οποία, οι λογαριασμοί ρεύματος και θέρμανσης, με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να εκτιναχτούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2023 λόγω της ενεργειακής κρίσης.  Το δεύτερο από το Bloomberg που είπε πως όχι απλά ο επερχόμενος χειμώνας αλλά τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολα καθώς στέλεχος της Citigroup που έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο τόνισε πως οι τιμές θα επιστρέψουν εκεί που βρίσκονταν στις αρχές του 2021 «κάπου μεταξύ 2025 και 2027». Το τρίτο ήρθε από τον ευρωπαίου επίτροπο οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος προειδοποίησε πως ο «κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία!

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε τα «μαύρα σύννεφα» μιας κρίσης που οχι απλά θα χτυπήσει φέτος τις πόρτες μας αλλά θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, έχουν αρχίσει και μαζεύονται επικίνδυνα πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη: Πρόβλεψη θρίλερ από το Bloomberg για τα κόστη της ενέργειας - Κανονικότητα στην Ευρώπη μετά το 2027

«Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές», προειδοποίησε σε μια ομιλία στις Βρυξέλλες. «Ένας ορισμένος αριθμός σημάτων συναγερμού ανάβουν στο κόκκινο: Οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται», είπε ο ευρωπαίους επίτροπος Οικονομίας και προειδοποίησε: «Οι προοπτικές εξαρτώνται ουσιαστικά από την εξέλιξη των αγορών ενέργειας: υποβαθμίζονται σαφώς σε σχέση με το σενάριο αναφοράς μας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού σε ρωσικό αέριο. Οι συνθήκες χρηματοδότησης στενεύουν ταυτόχρονα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία 1:1 προς το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια και οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα δείχνουν πως η εξωτερική ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη».

Μήνυμα Σολτς για κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο

Αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος προανήγγειλε με συνέντευξή του στην εφημερίδα FAZ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων στήριξης των πολιτών που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, προβλέποντας ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν σε εβδομάδες και όχι σε μήνες, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δούμε σε αυτό το θέμα αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Σολτς προανήγγειλε και μια «σαφή ρύθμιση» για το πλαφόν στην τιμή της λεγόμενης «βασικής κατανάλωσης» ηλεκτρικής ενέργειας, αν και παρατήρησε ότι κάτι αντίστοιχο θα είναι δυσκολότερο για το φυσικό αέριο, που προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών στην παγκόσμια αγορά.

Αιτιολόγησε, δε, το «φρένο» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας ότι δόθηκε εκεί προτεραιότητα, διότι μπορεί να ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο, αποτρέποντας τη μετακύλιση της αυξημένης τιμής του αερίου στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, δήλωσε  πως δεν θεωρεί ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης θα προκληθούν «λαϊκές εξεγέρσεις» το φθινόπωρο και τον χειμώνα και μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν δίνει σημασία σε «τέτοιες Κασσάνδρες»

Goldman Sachs: Τα νοικοκυριά θα ξοδεύουν 500 ευρώ το μήνα για ενέργεια

Το 2023, το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό ίσως κληθεί να ξοδεύει έως και 500 ευρώ μηνιαίως σε λογαριασμούς ενέργειας, σύμφωνα με την Goldman Sachs. To 2021, οι μέσοι λογαριασμοί ενέργειας ανήλθαν στα 160 ευρώ σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο, οι τιμές θα διαμορφωθούν σε αυτά τα επίπεδα με το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη να μειώνονται, αλλά να μη διακόπτονται οριστικά. Ωστόσο, εάν οι ρωσικές ροές προς την Ευρώπη μηδενιστούν εντελώς, οι μηνιαίοι λογαριασμοί ενέργειας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600 ευρώ.

Η Goldman συνέστησε κυβερνητικές ενέργειες, προκρίνοντας το μοντέλο "δασμολογικού ελλείμματος" (tariff deficit), όπως αυτό που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στις αγορές της Ιβηρικής, και όπως υποστηρίζεται τώρα από την Ενεργειακή Ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μερικές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τέτοιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως το ισπανικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η παρέμβαση της Γαλλίας και της Αυστρίας στις τιμές/δασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και το πάγωμα των δασμών/δασμολογικό έλλειμμα της Γαλλίας.

Όσον αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, η Goldman Sachs θεωρεί ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος. Παράλληλα, η Goldman Sachs προτείνει περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες μιας ενεργειακής κρίσης.

«Κανονικότητα ξανά από το 2027»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι τιμές θα επιστρέψουν εκεί που βρίσκονταν στις αρχές του 2021 «κάπου μεταξύ 2025 και 2027», όπως υποστηρίζει στέλεχος της Citigroup σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Και αυτό καθώς όπως εξηγεί: «Η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) "δεν μπορεί να αυξηθεί απότομα από τη μια μέρα στην άλλη». Ως προς το πώς θα περιοριστεί η ζήτηση; Μετά από δεκαετίες εξάρτησης από τη Μόσχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια και οι καταναλωτές με τη σειρά τους να περιορίσουν τη χρήση.

«Η κατάσταση αυτή θα κορυφωθεί με την έντονη διαταραχή της ζήτησης» σημειώνει ο πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας Tellurian. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Θα οδηγείτε το αυτοκίνητό σας λιγότερο συχνά, θα ανοίγετε τη θέρμανσή σας λιγότερο συχνά, θα ανάβετε τα φώτα σας λιγότερο συχνά, και θα πρέπει να ζήσετε με πιο περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή».

«Θα επανέλθουμε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Η αστάθεια στις τιμές είναι εδώ για να μείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» ανέφερε από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος της Equinor ASA.

Κρίσιμη η αυριανή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Την ώρα που η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να πάρει σχετικά με την ενεργειακή κρίση που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, διπλωμάτης της Ένωσης προεξοφλεί ότι στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής... δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά θα περιοριστεί στην κατάθεση απόψεων από τα κράτη – μέλη. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη που μίλησε στο Politico, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Οκτώβριο, όταν και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας.

«Ρήγμα» προκάλεσε η Τσεχία η οποία θέλει να αφαιρέσει το ανώτατο όριο των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου από την ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης, όπως δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Τζόζεφ Σικέλα, χαρακτηρίζοντάς το πολιτικό εργαλείο και όχι λύση. «Δεν πρόκειται για μία εποικοδομητική πρόταση, κατά τη γνώμη μου. Είναι περισσότερο ένας άλλος τρόπος για να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία παρά μια πραγματική λύση στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σικέλα.

Και όλα αυτά την ώρα που Βλαντίμιρ Πούτιν είπε χθες πως η χώρα του θα ξεκινήσει να προμηθεύει κανονικά με φυσικό αέριο τη Γερμανία, όταν αποκατασταθεί η βλάβη στον αγωγό Nord Stream 1 και προειδοποίησε πως η Ρωσία θα σταματήσει να διοχετεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.