Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το ράλι τιμών στο φυσικό αέριο, αλλά και γενικότερα στον ενεργειακό τομέα από τα τερτίπια της Ρωσίας, το Κρεμλίνο έρχεται για μια ακόμη φορά να... παίξει με τις αντοχές της Ευρωζώνης.  Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Εξωτερικών «δείχνει» ως υπαίτιο της κρίσης στις προμήθειες φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις ΗΠΑ και αυτό γιατί ώθησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες προς το «αυτοκτονικό» -όπως λένε- βήμα να διακόψουν την οικονομική και ενεργειακή τους συνεργασία με τη Μόσχα. Μάλιστα, δεν δίστασαν πέρα από τις... περιπαικτικές δηλώσεις της Ζαχάροβα, να σηκώσουν και βίντεο της Gazprom να... τρολάρει την Ευρώπη για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται.

Διαβάστε ακόμη: Λιζ Τρας: Οι Βρετανοί πολίτες δεν λάβουν απαράδεκτους λογαριασμούς ρεύματος

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που διατυπώθηκε για το τι πρέπει να γίνει ώστε ο αγωγός Nord Stream να τεθεί και πάλι σε λειτουργία και να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε με κυνισμό στο Reuters: «Ακούστε, μου κάνετε ερωτήσεις, τις απαντήσεις στις οποίες γνωρίζουν ακόμη και τα παιδιά: Αυτοί που το ξεκίνησαν πρέπει να το σταματήσουν». Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι ΗΠΑ έψαχναν εδώ και καιρό έναν τρόπο να διαρρήξουν τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, αν και η Μόσχα έχει υπάρξει για αυτές αξιόπιστος πάροχος ενέργειας επί δεκαετίες.

«Επικράτησε η κυριαρχία της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ. «Στην ΕΕ ανήλθαν στην εξουσία πολιτικές δυνάμεις που παίζουν τον ρόλο των προβοκατόρων», πρόσθεσε. «Είναι εντελώς αυτοκτονικό, αλλά φαίνεται ότι θα το πάνε μέχρι το τέλος», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Η Gazprom το... διασκεδάζει

Απ' ότι φαίνεται η ανησυχία που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση δεν... ιδρώνει ιδιαίτερα το αυτί της Gazprom με τον ρωσικό κολοσσό να προτιμά να το... διασκεδάσει αναρτώντας ένα σύντομο ειρωνικό βίντεο, με το οποίο στέλνει μια απροκάλυπτη προειδοποίηση στις χώρες της «γηραιάς ηπείρου», οι οποίες διατηρούν τις ισχυρές κυρώσεις τους έναντι της Ρωσίας και χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους για το ρωσικό φυσικό αέριο. Το κλιπ, έχει τίτλο «Ο χειμώνας θα είναι σκληρός» και δείχνει έναν υπάλληλο της εταιρείας να πηγαίνει στις εγκαταστάσεις για να κλείσει κυριολεκτικά τη στρόφιγγα του γκαζιού. Σκοτάδι και ψύχος καλύπτουν στη συνέχεια τον κόσμο και ειδικά την Ευρώπη. Η απειλή μετά βίας συγκαλύπτεται με τη διαδοχική εμφάνιση της σημαίας της ΕΕ και των στιγμιότυπων από το Βερολίνο και το Παρίσι.

Η Gazprom φτάνει στο σημείο να κοροϊδεύει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισημαίνοντας ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάνελ και άλλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σαν να λέει ότι δεν θα είναι αρκετοί σε περίπτωση οριστικής διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. Μία δραματική μουσική ακούγεται στο φόντο, προσδίδοντας ακόμα περισσότερη δύναμη στις εικόνες.

Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική εταιρεία, η οποία σταδιακά τερματίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο, ισχυρίζεται τόσο ανοιχτά ότι είναι πολιτικό όπλο της ρωσικής προεδρίας. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που η Gazprom ισχυρίζεται ανοιχτά ότι είναι η ένοπλη πτέρυγα του Κρεμλίνου. Μέχρι τώρα, η εταιρεία έβρισκε καταφύγιο κυρίως πίσω από υποτιθέμενες τεχνικές βλάβες, ιδίως εκείνες του στρατηγικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Γερμανία: Ανοίγουν δύο πυρηνικοί σταθμοί

Την ίδια στιγμή και με το Κρεμλίνο να τραβάει το σχοινί, στη Γερμανία βλέπουν ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια για μια συγκαταβατική λύση με τη Ρωσία, ούτε φυσικά πιστεύει κανείς ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει εντολή για να ανοίξει ξανά ο Nord Stream 1, εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Την Τρίτη λοιπόν, ο κύβος στη γερμανική συγκυβέρνηση ερρίφθη 

Δύο εκ των τριών εν ενεργεία πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία, ο «Ιζαρ 2» στη Βαυαρία και ο «Νεκαρβεστχάιμ» στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, θα παρατείνουν τη λειτουργία τους ως εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τον Απρίλιο του 2023 σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ενεργειακή ανάγκη στη χώρα μέσα στους επόμενους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκοσίμα το 2011 η τότε καγκελάριος Μέρκελ έκανε στροφή 180 μοιρών και δρομολόγησε την οριστική έξοδο από την πυρηνική ενέργεια μέχρι τέλος του 2022.

Ισπανία: «Ερχεται το χειρότερο σενάριο» 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο ενόψει του χειμώνα, δηλαδή την περίπτωση να διακόψει οριστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου η Ρωσία. «Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί… Κανείς δεν γνωρίζει… Ίσως και ο ίδιος ο Πούτιν να μην έχει αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι μια πλήρης διακοπή (της ροής) του ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ στη διάρκεια ομιλίας του στη Γερουσία. Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ισπανία αυξάνει ήδη τις εισαγωγές ενέργειας από αρκετές χώρες και ενισχύει την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενώ περιορίζει και την κατανάλωση.

Αν και η Ισπανία έχει σχετικά χαμηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, «αυτό δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση δεν μας επηρεάζει και θα μπορούσε να επιδεινωθεί, επιβραδύνοντας την οικονομική μας ανάπτυξη ή υποχρεώνοντάς μας να υιοθετήσουμε περισσότερα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», εξήγησε ο Σάντσεθ. Αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενεργειακού δελτίου, ο Σάντσεθ τόνισε ότι «αν και ο εφοδιασμός της χώρας μας είναι εξασφαλισμένος, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας… γιατί αν ο Πούτιν κλείσει τη “στρόφιγγα” (του αγωγού) προς τον βορρά (της Ευρώπης), θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η Ισπανία δεν είναι απλώς στην ΕΕ για να δέχεται βοήθεια, αλλά και για να την προσφέρει».

Γαλλία: Ενεργοποιείται αγωγός σε αχρηστία 

Στο μεταξύ, μόλις χθες Ολαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν για την συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο ενεργειακών ανταλλαγών! Ενα 24ωρο αργότερα, η Γαλλία επανενεργοποιεί έναν αγωγό που είχε πέσει σε αχρηστία, στη διοικητική περιφέρεια Μοζέλ, ο οποίος είχε κατασκευαστεί αρχικά για ροές φυσικού αερίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ώστε να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία. Η Γαλλία θα μπορεί να παραδίδει 130 γιγαβατώρες (GWh) την ημέρα, ένα πολύ μικρό κλάσμα των αναγκών της Γερμανίας, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους του υπουργείου Ενέργειας. Η Γερμανία από την πλευρά της θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, στην περίπτωση που περιοριστούν οι προμήθειες εν μέσω του χειμώνα.

Με την επαναλειτουργία του αγωγού η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στη Γερμανία έως και 20 τεραβατώρες (TWh) αερίου από τα αποθέματά της τον χειμώνα – ποσότητα που αντιστοιχεί με περίπου το 2% των αναγκών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις περικοπές στις ρωσικές παραδόσεις, το αέριο έρεε συνήθως από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η Γαλλία στέλνει ήδη αέριο στη Γερμανία, συνήθως μέσω του Βελγίου ή της Ελβετίας. Θα είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσει ροή αερίου και μέσω του διασυνδετήριου αγωγού της Μοζέλ.

Πτώση εν αναμονή των ευρωπαϊκών μέτρων

Στο μεταξύ, μείωση καταγράφηκε σήμερα στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιδράσουν στην εντεινόμενη ενεργειακή κρίση μετά το κλείσιμο των ροών φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 13% μετά την άνοδο της Δευτέρας. Το ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα σημείωσε πτώση σχεδόν 9% στα 224 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χθες Δευτέρα το συμβόλαιο ενισχυόταν κατά 15% μετά από τη μεγάλη πτώση της περασμένης εβδομάδας. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο μειώθηκε κατά 12%, ενώ το γερμανικό συμβόλαιο αναφοράς για το ρεύμα υποχώρησε κατά 11% στα 505 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η απόφαση της Ρωσίας να μην επανεκκινήσει τις προμήθειες αερίου μέσω του Nord Stream ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταρτίσουν παρεμβάσεις στην αγορά, όπως την επιβολή πλαφόν στις τιμές.

Συμφωνία Gazprom - Κίνας για αγορές σε εθνικό νόμισμα

Με φόντο τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Gazprom ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία με την κινεζική εταιρία πετρελαίου και αερίου. Συγκεκριμένα, Gazprom και China National Petroleum Corporation (CNPC) προχώρησαν σε συμφωνία για αλλαγή του τρόπου πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύει η Μόσχα την Κίνα, μέσω του αγωγού της Σιβηρίας. Όπως προβλέπεται, οι πληρωμές θα γίνονται στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, δηλαδή σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γουάν. Για αμοιβαία επωφελή συμφωνία που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εταιρείες ενέργειας έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.