Οσο βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στη Ρωσία και την υπόλοιπη Ευρώπη με το φυσικό αέριο να αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» στα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν έναντι στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο η ΕΕ αναζητά άμεσες λύσεις για να βγει ζωντανή από την ενεγειακή μάχη στον προσεχή δύσκολο χειμώνα. Oι τελευταίες εξελίξεις παραπέμπουν σε παρτίδα πόκερ από το Κρεμλίνο που κλείνοντας τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, στραγγαλίζει ενεργειακά τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.
Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Αύξηση τιμής 27,8% μέσα σε λίγες ώρες - Τι σημαίνει για την Ελλάδα το ρωσικό «μπλόκο»
Η Κομισιόν έστω και αργά, δείχνει να ενστερνίζεται την ελληνική πρόταση για άμεση αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με την τιμή του φυσικού αερίου με την επιβολή πλαφόν στις τιμές. Παράλληλα, η απόφαση της G7 για ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο δείχνει να είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση κάτι που συζητήθηκε και στην ελληνική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου.
Διαρκής στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Στη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών. Συζητήθηκε επίσης η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.
Νωρίτερα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η σύσκεψη θα πραγματοποιείτο με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον πρωθυπουργό, σχετικά με τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου και την επικαιροποίηση των δράσεων που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πλειάδα μέτρων αλλά δεν θα μείνει μόνο εκεί, ανέφερε «θα λάβουμε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση των πολιτών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Βερολίνο: Σε εφαρμογή το σενάριο κρίσης
Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε, τη Δευτέρα είχαμε αύξηση στο φυσικό αέριο +27,8%, με την τιμή να κινείται στα 274 €/Mwh. Ταυτόχρονα οι τιμές στα futures του κόμβου του Άμστερνταμ διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και για το 2023 γεγονός που προδικάζει ότι η αποκλιμάκωση δεν βρίσκεται κοντά. Επιπλέον, οι ειδικοί αναλυτές αναφέρουν πως ειδικά για την τιμή του φυσικού αερίου συνδιαμορφώνεται και από τις καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία ή ο βαρύς χειμώνας. Αυτό επιβεβαιώνεται άμεσα από τις κινήσεις που γίνονται στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική, η οποία καταφεύγει σε λύσεις που τα προηγούμενα χρόνια μόνο ως αστείο θα ακούγονταν.
Τη Δευτέρα η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε ότι οριστικοποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την προτεραιοποίηση στην παροχή φυσικού αερίου το χειμώνα, θέτοντας επί της ουσίας σε εφαρμογή το σενάριο κρίσης που είχε εκπονηθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ακόμη και οι «προστατευμένοι πελάτες» (ιδιώτες, νοικοκυριά) θα πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ οι «μη προστατευμένοι πελάτες» (μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανίες) θα έχουν τη δυνατότητα για προνομιακή προμήθεια μόνο εάν αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις λειτουργίες τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα νοικοκυριά δεν θα δικαιούνται παροχή φυσικού αερίου για τη θέρμανση ιδιωτικών πισινών ή σάουνων, ενώ εταιρείες που παράγουν κρίσιμα για τη ζωή των ασθενών φαρμακευτικά σκευάσματα θα μπορούσαν να τεθούν σε προτεραιότητα, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε σημείωμα που επεξηγεί τις διατάξεις. Το Reuters σημειώνει επίσης ότι οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν ζωτικής σημασίας προϊόντα θα λαμβάνουν προνομιακή προμήθεια φυσικού αερίου σε έκτακτες περιπτώσεις. Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις με μέγιστη κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι 500 kwh ανά ώρα και ετήσια κατανάλωση 1500 Mwh θα απολαμβάνουν ειδικής προστασίας σε περίπτωση που κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αγορά φυσικού αερίου στη Γερμανία, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής.
Κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα παιδικής μέριμνας, σχολεία, πανεπιστήμια, η τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, η πυροσβεστική, η αστυνομία, ο στρατός και οι φυλακές θα συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των προστατευόμενων ιδρυμάτων.
Αλλωστε σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Γερμανία δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο της για πλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 95% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου μετά την τελευταία περικοπή των ρωσικών προμηθειών. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση θα επιβάλει έκτακτη φορολογία στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει το νέο πακέτο ύψους 65 δισ. ευρώ για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και των υψηλών λογαριασμών της ενέργειας.
Γαλλία - Γερμανία... συμμαχία
Στο ίδιο πλαίσιο «έκτακτης ανάγκης», Γερμανία και Γαλλία αποφάσισαν να εισέλθουν σε μία νέα εποχή αλληλοστήριξης, ανταλλάσσοντας στην ουσία προϊόντα, τα οποία θα παρουσιάσουν έλλειψη λόγω του ενεργειακού πολέμου με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το Παρίσι θα ενισχύσει με φυσικό αέριο το Βερολίνο και η Γερμανία θα «ανταποδώσει» με ηλεκτρική ενέργεια.
«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου. «Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία, εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.
«Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», τόνισε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα. Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.
Ο εκβιασμός του Πούτιν στην Ευρώπη
Η Ρωσία προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να επανέλθει πλήρως η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το Κρεμλίνο ζήτησε την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Μόσχας στην Ουκρανία προκειμένου να επαναφέρει πλήρως τη ροή του αερίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Πάρτε πίσω τις κυρώσεις, αν θέλετε πετρέλαιο» είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης», σημείωσε.
Τα σχόλια του Πεσκόφ ήταν η πιο αυστηρή απαίτηση του Κρεμλίνου να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της, με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ήπειρο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τοποθετείται τόσο σκληρά η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (2/9) η Gazprom ανακοίνωσε πως θα διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω «τεχνικής βλάβης» στις τουρμπίνες. Επίσης ανέστειλε τις προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού, αφού ανακοίνωσε πως εντόπισε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια εργασιών.
Ηχηρή απάντηση από την Κομισιόν
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει:
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:
- Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
- Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
- Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
- Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.