Η ξαφνική απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει επ' αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, περιορίζει περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και εντείνει τους κινδύνους ύφεσης σε πολλά κράτη - μέλη. Η «φωτιά» που μπήκε στις αγορές από το ρωσικό «μπλόκο» είναι ολοφάνερη, καθώς μόνο σήμερα Δευτέρα (5/9), είχαμε αύξηση στο φυσικό αέριο +27,8%, με την τιμή να κινείται στα 274 €/Mwh. Τι σημαίνει όμως αυτό για την Ελλάδα; Το γεγονός ότι η χώρα μας παίρνει αέριο μέσω του Turk Sream, για την ώρα της δίνει μια σχετική «άνεση» να μην αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα, ωστόσο η χώρα προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια, μειώνοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο γενικότερο πλαίσιο της ακρίβειας, «κλειδώνουν» τα μέτρα ανακούφισης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Τέλος το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Ζητά να αρθούν οι κυρώσεις για να επαναφέρει τη ροή
Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα 8,5 δισ. ευρώ, με επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, Fuel Pass 1+2, επιταγή ακρίβειας κ.α. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για να στρέψει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξανά στη χρήση πετρελαίου θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα. Ωστόσο, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θκατά 40%, το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχουν αποφασίσει την αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρσι, τουλάχιστον κατά 20%. Η τιμή εκκίνησης αναμένεται να είναι το 1,70 ανά λίτρο
Παράλληλα, αυξάνονται οι δικαιούχοι ανοίγοντας το ποσό των εισοδηματικών κριτηρίων στις 45.000 ευρώ. Πέρσι το επίδομα θέρμανσης κυμάνθηκε από 100 ευρώ το χαμηλότερο έως και τα 750 το υψηλότερο, ενώ η εντολή προς την ΑΑΔΕ είναι να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση όσο το δυνατόν νωρίτερα έτσι ώστε να γίνουν νωρίτερα οι αιτήσεις και εφόσον καταστεί δυνατό να πιστωθούν τα χρήματα ακόμη και πριν από τις παραγγελίες πετρελαίου. Χαρακτηριστικά, στόχος είναι το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες ώστε το επίδομα πετρελαίου να «γλυκάνει» κάπως την τιμή εκκίνησης κοντά στο 1,70 το λίτρο που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον καταναλωτή για να αφήσει εκτός πρίζας τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.
Τα έως τώρα αποτελέσματα στην Ελλάδα
H Ελλάδα έχει μειώσει την κατανάλωση ρωσικού αερίου, αλλά η εξάρτησή της εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Το Α' εξάμηνο φέτος εισήχθη ρωσικό αέριο 13,3 τεραβατωρών έναντι 16,9 τεραβατωρών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μια μείωση της τάξης του 21,3%. Κατά την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί η εξάρτηση από το υγροποιημένο αέριο, οι εισαγωγές του οποίου αυξήθηκαν κατά 47,3% και από 11,7 τεραβατώρες πέρυσι ανήλθαν σε 17,3 το φετινό πρώτο εξάμηνο. Εως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου έναντι μόλις 15 πέρυσι. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα φορτία είχαν ως τελικό προορισμό άλλες χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.
Το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης έδειξε πως με μια σταθερή συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο 10% της ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής και με τη μετάπτωση πέντε μονάδων που τεχνικά έχουν τη δυνατότητα, από φυσικού αερίου να γυρίσουν σε ντίζελ, μπορεί να εξασφαλισθεί η επάρκεια ισχύος. Όλα αυτά υπό μία βασική προϋπόθεση: Οτι θα υπάρχει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Σε αντίθετη περίπτωση, το επόμενο βήμα προβλέπει περικοπές ηλεκτρικών φορτίων, κατ’ αρχάς στη βιομηχανία. Λιγνίτες και υδροηλεκτρικά φαίνεται ότι αποτελούν τη μόνη σίγουρη εφεδρεία του συστήματος στην Ελλάδα.
Επί ποδός η ΕΕ για να συγκρατήσει τις τιμές
Ο «σιβηρικός χειμώνας» που απειλεί να σκεπάσει την Ευρώπη έχει να κάνει με τους εκβιασμούς της Ρωσίας για το οριστικό τέλος του αερίου μέσω του Nord Stream 1 αν δεν αρθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Εξάλλου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν απαντά πως η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, αλλά επιλέγει να μην το κάνει.
Τι έκαναν Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία
Η Βουλή της Γερμανίας για τρίτη φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με επιδοτήσεις ρεκόρ. «Το τρίτο πακέτο στήριξης είναι μεγαλύτερο και από τα δύο προηγούμενα μαζί. Πρόκειται για ενίσχυση 65 δισεκατομμυρίων ευρώ και συνολικά μιλάμε για 95 δισεκατομμύρια, εάν αθροίσουμε και τα δύο περασμένα προγράμματα. Κάνουμε πολλά που είναι αναγκαία.», τόνισε ο καγκελάριος Γερμανίας.
Την ίδια ώρα η Γερμανία έχει αρχίσει να αναπτύσσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG για να παίρνει φυσικό αέριο από ενναλακτικούς προμηθευτές και να απεξαρτηθεί από τους Ρώσους. Την ίδια ώρα όμως το Bloomberg προβλέπει ρεύμα με δελτίο φέτος για τους ευρωπαίους και προετοιμάζει για τα χειρότερα.
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν βάναυσο, κρύο χειμώνα. Στην Βρετανία ετοιμάζουν ένα «plan b»-σοκ με την χρήση των ηλεκτρικών συσκευών να επιτρεπεται αποκλειστικα σε συγκεκριμένες ώρες.
Εισηγήσεις για ασφυκτική οικονομία στην Βρετανία
- Χρήση πλυντηρίων και φούρνων στα νοικοκυριά από τις 14:00 έως τις 20:00.
- Οι μαθητές να πηγαίνουν τρεις φορές στην εβδομάδα στα σχολεία
- Περιορισμός παραγωγής στη βαριά βιομηχανία
- Να κλείνουν οι παμπ στις 21:00.
- Να κλείνουν τα φώτα στους δρόμους
Στον δύσβατο δρόμο της οικονομίας και η Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να διατάζει όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Μέσα σε αυτό το χάος οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν την ερχόμενη Παρασκευή να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης.
Στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει η τσεχική προεδρία. Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη σύσκεψη, καθώς οι αποφάσεις έρχονται ταυτόχρονα με τη δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέεται με το φυσικό αέριο και θα ανεβάσει κι άλλο τις τιμές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.