Η Ρωσία προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να επανέλθει πλήρως η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το Κρεμλίνο ζήτησε την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Μόσχας στην Ουκρανία προκειμένου να επαναφέρει πλήρως τη ροή του αερίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Πάρτε πίσω τις κυρώσεις, αν θέλετε πετρέλαιο» είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της χώρας
«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης», σημείωσε. Τα σχόλια του Πεσκόφ ήταν η πιο αυστηρή απαίτηση του Κρεμλίνου να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της, με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ήπειρο.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που τοποθετείται τόσο σκληρά η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (2/9) η Gazprom ανακοίνωσε πως θα διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω «τεχνικής βλάβης» στις τουρμπίνες. Επίσης ανέστειλε τις προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού, αφού ανακοίνωσε πως εντόπισε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια εργασιών.
Απάντηση και για το πετρέλαιο
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε παράλληλα τη Δύση ότι θα ανταπαντήσει αναφορικά με την πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου «Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν. Ο Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξετάζει το πώς το πλαφόν τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της θα επηρεάσει την οικονομία της και προειδοποίησε ότι η κίνηση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.