Μενού
  • Α-
  • Α+

Καιρό τώρα όλες οι κινήσεις Δύσης και Ρωσίας έδειχναν πως θα βρεθούμε σε αυτό το σημείο. Και τελικά από χθες η Ευρώπη και κυρίως οι ευρωπαίοι πολίτες κρατούν την ανάσα τους προκειμένου να δουν που θα οδηγήσει αυτός ο ενεργειακός πόλεμος που ξεκίνησε και κανείς δεν ξέρει πώς θα καταλήξει. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και οι παράπλευρες απώλειες αυτής της σύγκρουσης μεγάλες καθώς η διεθνής οικονομία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα και οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι δυσμενείς.

Το επ΄αόριστον κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου που ανακοίνωσε η Gazprom είναι μία πραγματική απειλή για τη Γηραιά Ήπειρο παρά το γεγονός πως όλοι το περίμεναν και τόνιζαν πως ήταν έτοιμοι για αυτό. Η Gazprom ανακοίνωσε την παύση του Nord Stream επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως είναι η απάντηση στην Κομισιόν (για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου) τη G7 (για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου).

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Ωμός εκβιασμός από Πούτιν, ώρα αποφάσεων για Κομισιόν και ο... πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει

Η Γερμανία μετά το νέο μπλόκο στην επαναλειτουργία του Nord Stream 1 που ανακοίνωσε η Ρωσία, τόνισε πως η Μόσχα τραβά το σχοινί με ελιγμούς που ανεβάζουν το διπλωματικό θερμόμετρο. Με αφορμή το νέο μέτρο του Κρεμλίνου, το Βερολίνο εστιάζει στην αποθήκευση και εξοικονόμηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ την ίδια στιγμή μιλά και για ψυχολογικό πόλεμο από τη Μόσχα. Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε, ειδικότερα, ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση. «Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», είπε ο ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.

Η πρόταση για ενέργεια με το δελτίο - που έχει μπει στο τραπέζι ήδη από τον Ιούνιο ως ένα απευκταίο και συνάμα ρεαλιστικό σενάριο - πλέον φαντάζει περισσότερο πιθανή. Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη, ανέφερε απόψε ο Λευκός Οίκος, με αφορμή την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από την Gazprom. «Δυστυχώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών», σχολίασε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο πρακτορείο Reuters. Η διαρροή λαδιού μηχανής, που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια, δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστηρίζει από την πλευρά της η εταιρεία Siemens Energy. «Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας, στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης», ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

Έτοιμη για όλα η Αθήνα – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αθήνα δηλώνει προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Ήδη έχει μειώσει την εξάρτηση της από το Ρωσικό φυσικό αέριο σε μονοψήφιο ποσοστό ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας, κίνητρα υποκατάστασης χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για θέρμανση και επιδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν ότι τα νοικοκυριά δεν θα... ξεπαγιάσουν το χειμώνα. Επιπλέον στη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας στις 9 του μήνα , ο Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ζητήσει και ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Με τις εξελίξεις στη μάχη της ενέργειας να είναι ραγδαίες, συνεχίζονται οι διεργασίες με ορίζοντα την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα. Οι κρίσιμοι σταθμοί σε αυτή την πορεία είναι οι εξής:

  • 5/9: Σύνοδος ΟΡΕC+ (G7: πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο)
  • 9/9: έκτακτη συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας Ε.Ε. (συζήτηση επί σεναρίων)
  • 14/9: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ανακοινώσεις μέτρων)
  • 6 και 7/10: Άτυπη Σύνοδος Κορυφής (Πράγα).
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.