Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά από το ισχυρό ξέσπασμα βίας στη Βαγδάτη, εξαιτίας της δήλωσης του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική, το Ιράν ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορά του με το Ιράκ. Μάλιστα, η Τεχεράνη κάλεσε τους Ιρανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη γειτονική χώρα. Τη δήλωση για το κλείσιμο των συνόρων Ιράν και Ιράκ έκανε σήμερα (30/8) υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Τα σύνορα με το Ιράκ έκλεισαν. Λόγω ανησυχιών ασφαλείας, οι Ιρανοί θα πρέπει να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ιράκ μέχρι νεωτέρας», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν επικαλούμενη τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ματζίντ Μιραχμαντί. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως το Ιράν διέκοψε όλες τις πτήσεις προς το Ιράκ «μέχρι νεωτέρας λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής». «Προσπαθούμε να διευθετήσουμε μια έκτακτη πτήση για να φέρουμε πίσω Ιρανούς από το Ιράκ και τη Βαγδάτη που βρίσκονται τώρα στο αεροδρόμιο. Ελπίζουμε να τους απομακρύνουμε σήμερα», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Τα βίαια επεισόδια στη Βαγδάτη ξεκίνησαν όταν νεαροί, πιστοί στον Σαντρ, κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του ηγέτη τους, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με υποστηρικτές ομάδων που στηρίζονται από την Τεχεράνη. Δώδεκα οπαδοί του Μοκτάντα αλ-Σαντρ σκοτώθηκαν και 270 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δύο πλευρές εκτόξευαν πέτρες οι μεν στους δε, έξω από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μια πολύ καλά φρουρούμενη περιοχή όπου βρίσκονται πολλά υπουργεία και πρεσβείες. «Καλούμε για μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από τη διαφθορά και αυτά είναι τα αιτήματα του λαού», είπε ένας διαδηλωτής έξω από το κτίριο ανάμεσα σε πλήθη διαδηλωτών που έφεραν πλακάτ με τη φωτογραφία του Σαντρ και εθνικές σημαίες. Η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε μια χώρα όπου το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο προκλήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021 δείχνει να παίρνει νέα τροπή.

Σημειώνεται ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο, το Ιράκ έχει βρεθεί σε αδιέξοδο αφού οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πρώτο κόμμα αναδείχτηκε εκείνο του Σαντρ (αλλά μόνο με 73 έδρες σε σύνολο 329), το Ιράκ δεν έχει ούτε νέα κυβέρνηση, ούτε νέο πρόεδρο. Για την έξοδο από την κρίση, ο Μοκτάντα Αλ-Σαντρ και το Πλαίσιο Συνεργασίας συμφωνούν μόνο σε ένα σημείο: στη διεξαγωγή νέων εκλογών. Όμως ο Σαντρ επιμένει να διαλυθεί πρώτα το κοινοβούλιο, ενώ οι αντίπαλοί του θέλουν να οριστεί μια νέα κυβέρνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.