Η είδηση της χθεσινής ημέρας προκαλεί τρόμο και αγωνία για το τι θα γίνει τον χειμώνα που έρχεται. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος στη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής οικονομίας, εκτινάχθηκαν πάνω από τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα. Και μπορεί αυτό να κράτησε για λίγο και μετά να υποχώρησαν ξανά στα 840 ευρώ αλλά από πολλούς ερμηνεύτηκε ως κακός οιωνός για το άμεσο μέλλον!
Είναι δεδομένο πως ανάλογες εικόνες θα δούμε και τις επόμενες ημέρες αφού η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει (για εργασίες συντήρησης) τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες αρχής γενομένης από την Τετάρτη. Όταν κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον περασμένο Ιούλιο, η Ρωσία επανεκκίνησε τη λειτουργία, οι ροές μειώθηκαν σημαντικά. Πολλοί, πλέον, αναρωτιούνται τι θα συμβεί τώρα σε μια στιγμή που η Ευρώπη πασχίζει να αποθηκεύσει αποθέματα ενόψει του χειμώνα.
Διαβάστε ακόμη: Τρόμος με το ρεύμα: Εσπασε το φράγμα των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα - Τα μέτρα που έχει λάβει κάθε χώρα στην Ευρώπη
Στη Γαλλία, η τιμή του ρεύματος στο αντίστοιχο συμβόλαιο σήμερα (30/8) θα αγγίξει τα 744 ευρώ, όμως το φράγμα των 1.000 ευρώ είχε σπάσει την Παρασκευή, καθώς πέραν της μείωσης της ρωσικής προσφορά, η χώρα βιώνει μείωση στην παραγωγή των πυρηνικών σταθμών.
Στην Ελλάδα, πέρυσι τον Οκτώβριο η σεζόν ξεκίνησε με τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 1,16 ευρώ ανά λίτρο και τώρα κινδυνεύουμε να ξεκινήσουμε τη σεζόν με 1,7 ευρώ. Το φυσικό αέριο είχε πέρυσι τον Οκτώβριο 6 λεπτά η κιλοβατώρα και φέτος μπορεί να εκτοξευτεί και πάνω από τα 24 λεπτά! Ο κίνδυνος για πλήρη οικονομικό εκτροχιασμό είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρος.
Τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν το ράλι των τιμών ενέργειας, χωρίς ωστόσο τα μέτρα που ανακοινώνονται να είναι ικανά μέχρι στιγμής να βάλουν φρένο στις απανωτές αυξήσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κάτι που προτείνεται από τους κυβερνώντες της Ευρώπης με τον Μακρόν να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι οι ημέρες αφθονίας ανήκουν στο παρελθόν. Ανάλογα μέτρα ανακοινώνει και η Γερμανία, που ζητά από τους καταναλωτές να κατεβάσουν τον θερμοστάτη. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. «Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Στο Βερολίνο κάτι κινείται και, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπάρχει μια ουσιαστική, θετική διάθεση», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην διαδικτυακή της έκδοση.
Προσθέτει, δε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι «το μήνυμα έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι, από την Καγκελαρία και θα πρέπει να βρει επιβεβαίωση, βέβαια, στη φάση λήψης συγκριμένων αποφάσεων». Η La Repubblica υπογραμμίζει, τέλος, ότι «όλα θα επαληθευθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : Ετοιμάζουμε διαρθρωτική μεταρρύθμιση
Έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.
«Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τα προβλήματα του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Γι’ αυτό εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.