Η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τη δεδομένη χρονική στιγμή, δείχνει να βρίσκεται στη χειρότερη θέση από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνοντας τεράστια μάχη στην ενεργειακή κρίση! Το Βερολίνο προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν βοηθούν, με την τιμή αναφοράς για το 2023 να φτάνει πάνω από τα 800 ευρώ, σχεδόν 10 φορές υψηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, Ετσι, σύμφωνα με το Bloomberg, μετά τη Βρετανία και η Γερμανία βλέπει την ηλεκτρική ενέργεια να σπάει ιστορικά αρνητικά ρεκόρ, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου ενόψει της κρίσιμης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Στα ύψη η τιμή του - Πώς παρασύρει πετρέλαιο και βενζίνη που αυξάνονται και πάλι
Οι αυξήσεις στην ενέργεια πυροδοτούν νέα άνοδο του πληθωρισμού που απειλεί όχι μόνο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και την ευρωστία των οικονομιών στην Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίσει πρώτη να λαμβάνει δραστικά μέτρα περιορισμού της χρήσης ενέργειας, όπως η απαγόρευση του εξωτερικού φωτισμού κτιρίων και η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 7,6% στα 805,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG την Παρασκευή και σημείωσαν άνοδο 39% αυτήν την εβδομάδα. Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο αυξήθηκε κατά 24% αυτή την εβδομάδα. Οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η εταιρεία κοινής ωφελείας Electricite de France SA ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα επανέλθουν στο διαδίκτυο αργότερα από το αναμενόμενο. Αυτές οι μονάδες θα είναι η βασική πηγή ενέργειας αυτό το χειμώνα, ενώ το φυσικό αέριο παραμένει σπάνιο.
Επιπλέον προβλήματα από άνθρακα και πετρέλαιο
Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανησυχεί για πιθανά προβλήματα με την προμήθεια άνθρακα για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής το φθινόπωρο και το χειμώνα λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων στον ποταμό Ρήνο και της προμήθειας πετρελαίου στα ανατολικά τμήματα της χώρας, αναφέρεται σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters. Οι εβδομάδες κρίσιμα χαμηλών επιπέδων νερού στον ποταμό Ρήνο έχουν διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα και έχουν ενισχύει τον ενεργειακό πονοκέφαλο της Γερμανίας, καθώς η βιομηχανία χρησιμοποιεί προσωρινά περισσότερο άνθρακα και πετρέλαιο λόγω της απότομης πτώσης των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας.
«Λόγω της πολύ μειωμένης εγχώριας ναυσιπλοΐας, τα συσσωρευμένα αποθέματα άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν γρήγορα», αναφέρεται σε έγγραφο με τίτλο ''Αξιολόγηση του ενεργειακού εφοδιασμού'', το οποίο συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και είδε το Reuters. «Πρόσθετες αποθήκες που έχουν προμηθευτεί και συνεχίζουν να προμηθεύονται στη νότια Γερμανία πιθανότατα δεν θα γεμίσουν μέχρι το χειμώνα», ανέφερε το έγγραφο. Το έγγραφο επικαλείται τη χαμηλή στάθμη των υδάτων του Ρήνου, η οποία έχει μειώσει τον όγκο του άνθρακα που μπορεί να μεταφερθεί με φορτηγίδες.
Σημαντική βελτίωση δεν αναμένεται, ανέφερε ακόμη το έγγραφο, και το υπερφορτωμένο σιδηροδρομικό σύστημα προσφέρει μικρή ανακούφιση. Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 20% της δυναμικότητας, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα. Το Βερολίνο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή πολιτικά υποκινούμενη, λόγω των κυρώσεων της Ευρώπης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στις βορειοανατολικές περιοχές.
Τα διυλιστήρια Schwedt και Leuna θα στερηθούν το πετρέλαιο από τους ρωσικούς αγωγούς από το τέλος του έτους λόγω του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, ανέφερε το έγγραφο. Τόσο το διυλιστήριο Leuna όσο και το Schwedt θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με δυναμικότητα 75%, αναφέρει το έγγραφο. Το Schwedt προμηθεύει μεγάλα τμήματα της ανατολικής Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του Βερολίνου. Οι προσπάθειες για τον εφοδιασμό της περιοχής αυτής με προμήθειες από τις δυτικές περιοχές θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα μεταφοράς λόγω σιδηροδρομικών συμφορήσεων, ανέφερε το έγγραφο.
Αναθεωρείται το νομοσχέδιο φοροελάφρυνσης
Στο μεταξύ, το μέτρο σχετικά με το «τέλος φυσικού αερίου», το οποίο στόχευε στην φοροελάφρυνση των παρόχων ενέργειας καλείται να αναθεωρήσει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας. Το μέτρο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων τόσο από πλευράς του Σοσιαλδημκρατικού Κόμματος (SPD) και του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομίας να το επανεπεξεργαστεί.
«Στο τέλος, τον λόγο έχει η Βουλή - και θα τον χρησιμοποιήσει», δήλωσε η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν. Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών υπογράμμισε πως δεν έχουν ανάγκη διάσωσης όλες οι εταιρίες παροχής ενέργειας, υπονοώντας την πιθανότητα παραγωγής υπερκεδρών από μέρους τους εις βάρος των πολιτών. «Όσες είναι οικονομικά υγιείς, δεν επιτρέπεται να επωφεληθούν από το σχεδιαζόμενο τέλος», δήλωσε η Έσκεν.
Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ζήτησε «περισσότερο στοχευμένα» μέτρα, τονίζοντας ότι «ένα μέτρο αλληλεγγύης δεν πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου κάποιες εταιρίες απλώς να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους και να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη». Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι το θέμα χειρίζεται ο Χάμπεκ, ο οποίος «θα πρέπει τώρα να το δει πιο προσεκτικά ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές». Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε, έπειτα από τις αντιδράσεις, να επανεξεταστεί η ομάδα των 12 εταιριών που θα ευνοείτο από το έκτακτο τέλος ύψους 2,419 σεντ/kWh, το οποίο επρόκειτο να επιβληθεί από την 1η Οκτωβρίου, μετακυλίοντας το 90% του αυξημένου κόστους αγοράς ενέργειας στους καταναλωτές, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι πάροχοι.
Συναγερμός στην ΕΕ και έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας
Επείγουσα συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να συγκαλέσει η τσεχική προεδρία της ΕΕ όπως δήλωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργός. Οι υπουργοί ενέργειας θα εξετάσουν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάσταση ανέφερε ο Πετρ Φιάλα στο Twitter.
Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Ερχεται νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων - «Στα ύψη» και το φυσικό αέριο
«Η ΕΕ θα συγκαλέσει κατεπείγουσα συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας για να συζητηθούν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Twitter. Σημειώνεται ότι το γερμανικό συμβόλαιο αναφοράς για τις τιμές χονδρικής ρεύματος έκανε νέο άλμα της τάξης των 100 ευρώ περίπου και έσπασε έτσι και το φράγμα των 800 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Ακόμη πιο οδυνηρό το ράλι για τις τιμές ενέργειας στη Γαλλία, που έσπασαν το φράγμα και των 1.000 ευρώ ανα μεγαβατώρα /Mwh.
Ετσι, υπό το φως της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών της ενέργειας, και μπροστά στο φάσμα ενδεχόμενης ολικής διακοπής ανά πάσα στιγμή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται σε συναγερμό και στη συνεδρίαση πρόκειται να τεθούν επί τάπητος μέτρα προς αντιμετώπιση της βαθιάς ενεργειακής κρίσης. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές και οι πιέσεις στους κόλπους των «27» που ζητούν τη σφυρηλάτηση κοινής ευρωπαϊκής γραμμής έναντι του κινδύνου ενεργειακής «ασφυξίας» και της βαρύτατης επιβάρυνσης των καταναλωτών από την εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία και συμπαρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βόρεια Μακεδονία
Και μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να μην αποτελεί -ακόμη- μέλος της ΕΕ, όμως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπεδο, αποτυπώνει την κατάσταση. Την Πέμπτη η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει διάρκεια 30 ημερών και αποδίδεται στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα στην πρωτεύουσα Σκόπια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά και την παροχή θέρμανσης, εν μέσω της διογκούμενης ενεργειακής κρίσης. Η αρμόδια επιτροπή που καταγράφει τα δεδομένα των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης θα παρακολουθεί, θα αναλύει και θα αξιολογεί την κατάσταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.