Μετά τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου Abdulahid Han στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση με νέες προκλήσεις τόσο με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα του Έβρου, όσο και με τις νέες προκλητικές υπερπτήσεις στο αθηναϊκό FIR. Πρόκειται για τη γνωστή εμπρηστική τακτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να παρασύρει την Ελλάδα στο δικό του «παιχνίδι», όμως την ίδια ώρα η Αθήνα παραμένει ψύχραιμη, απαντά σε χαμηλούς τόνους και λαμβάνει μέτρα, όπως την επέκταση του φράχτη στα σύνορα του Εβρου, κάτι που ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Διαβάστε ακόμη: ΚΥΣΕΑ: Απόφαση για επέκταση του φράχτη στον Εβρο και αναβάθμιση των συστημάτων επιτήρησης
Μετά τον συναγερμό που χτύπησε στον Εβρο από το επεισόδιο που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με το προσφυγικό, «σπρώχνοντας» παράτυπους μετανάστες προς την ελληνική επικράτεια, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων διακινητών, οι οποίοι πληρώνονταν για να μεταφέρουν ανθρώπινες ζωές από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Εξάλλου, και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για έναν ιδιότυπο υβριδικό πόλεμο και την ανάγκη φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, υπό τον φόβο μιας νέας πίεσης με την τεχνική του υβριδικού πολέμου, με την προώθηση μεταναστών μετά και το τελευταίο περιστατικό με τους 38 μετανάστες που προωθήθηκαν στον ποταμό και τα όσα ακολούθησαν. Η τακτική της Τουρκίας να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό, έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, καθώς η Ελλάδα, έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές κατά 90%, ταυτόχρονα όμως από το 2019 έχει κάνει και 40.000 διασώσεις.
Επέκταση του φράχτη
Με βάση τα παραπάνω, τα μέτρα για να μπει «φρένο» στις ροές των μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου, ήταν μονόδρομος κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μοναδικό αντικείμενο τη φύλαξη, μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας που δείχνουν μια αναζωπύρωση της «κινητικότητας» στα χερσαία σύνορα της χώρας. Η κεντρική, πάντως, άποψη που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι αυτή που διατύπωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος -μιλώντας στον ΣΚΑΪ-, ο οποίος σημείωσε πως «...εμείς την Ελληνική Αστυνομία δεν θα την κάνουμε βαρκάρη παράτυπων μεταναστών», τονίζοντας πως η νησίδα στον Εβρο πάνω στην οποία βρίσκονταν οι μετανάστες δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «κατεβάσει ρολά» στα χερσαία σύνορα και να μην επιτρέψει στην Τουρκία να παίξει για δεύτερη φορά με το μεταναστευτικό.
Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας. Ετσι, αποφασίστηκαν:
- Η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο.
- Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.
Οι ευθύνες της ΕΕ
Το θέμα του προσφυγικού έχει επανέλθει για τα καλά στην ελληνική ατζέντα το τελευταίο διάστημα -ειδικά μετά τον εγκλωβισμό 38 ανθρώπων σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει καταφέρει ακόμα να καταλήξει σε συμφωνία για τη διαχείριση του θέματος λόγω των αντιδράσεων συγκεκριμένων χωρών που επιμένουν να νίπτουν τας χείρας τους όσον αφορά τις ευθύνες τους.
Αναλυτές και ειδικοί σημειώνουν τις ευθύνες της ΕΕ η οποία, αδυνατώντας να λάβει αποφάσεις, ως οφείλει, συνεχίζει να απαιτεί από τις χώρες στα σύνορα της Ευρώπης να «θωρακίζονται» απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να προτείνει λύσεις, ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική όταν το ζήτημα παίρνει διαστάσεις.
Νέες προκλητικές υπερπτήσεις
Σε διπλή πρόκληση προχώρησε η Τουρκία το πρωί της Τρίτης, 23 Αυγούστου, με δύο ζεύγη F-16 να κάνουν δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Η πρώτη υπερπτήση πραγματοποιήθηκε στις 10:57 με ένα ζεύγος τουρκικών F-16 να πετάνε σε ύψος 27.000 ποδιών πάνω από τη νήσο Διβούνια.
Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη υπερπτήση από δύο τουρκικά F-16 να πετάνε αυτή τη φορά πάνω από τη νήσο Καμηλονήσι σε υψόμετρο 27.000 ποδιών.
«Οι Έλληνες παρενόχλησαν τουρκικά F-16»
Πήγες του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζουν πως ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Άγκυρας, τα ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να εμποδίσουν τα τουρκικά. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και πως τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ αναφέρει πως ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας.
Η Αθήνα διαψεύδει κατηγορηματικά τις τουρκικές αιτιάσεις Σύμφωνα με πληροφορίες:
1.Τα ελληνικά μαχητικά πήγαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16 καθώς αυτά όχι μόνο δεν βρίσκονταν στο τουρκικό FIR αλλά αντιθέτως υπό το πρόσχημα συνοδείας του αμερικανικού βομβαρδιστικού Β52 είχαν εισέλθει παράνομα στον FIR Αθηνών στο πλαίσιο της πάγιας αμφισβήτησης από την Άγκυρα του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια και την αξίωση ότι είναι στα 6 μίλια
2. Η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι η Τουρκία δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα διότι κατά πληροφορίες το αμερικανικό αεροσκάφος δεν επρόκειτο να συνοδευτεί ούτε από ελληνικά ούτε από τουρκικά μαχητικά
3. Υπογραμμίζεται ότι κατά την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά την πάγια πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.