Μενού
  • Α-
  • Α+

Κρίσιμο είναι το προσεχές χρονικό διάστημα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς η σιβυλλική επιστολή της Gazprom με την οποία «κόβει» τις παραδόσεις λόγω «ανωτέρας βίας» και το ενδεχόμενο να μην αποκατασταθεί η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιουλίου, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναζητούν εναλλακτικές πηγές για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, oι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέα οδηγία προς τα μέλη της ΕΕ με την οποία θα ζητείται να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου «άμεσα», προειδοποιώντας ότι χωρίς αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας, όλη η ήπειρος κινδυνεύει να μείνει χωρίς καύσιμα αυτόν τον χειμώνα καθώς η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους FT, θα δώσει στα μέλη εθελοντικούς στόχους μείωσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδιο, το οποίο προειδοποιεί ότι οι στόχοι θα γίνουν υποχρεωτικοί σε περίπτωση σοβαρής διακοπής του εφοδιασμού.

«Η από κοινού δράση τώρα θα είναι λιγότερο δαπανηρή και περισσότερο ομαλή, διευκολύνοντας την αλληλεγγύη και αποφεύγοντας την ανάγκη για απρογραμμάτιστες και ασυντόνιστες ενέργειες αργότερα σε μια πιθανή κατάσταση κρίσης με τα αποθέματα φυσικού αερίου να εξαντλούνται», αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο. Η κίνηση έρχεται καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ήταν πλέον αρκετές από μόνες τους και ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με δελτίο για την ενέργεια εκτός εάν περιοριστεί η ζήτηση προκειμένου να γεμίσουν οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις πριν από τον χειμώνα.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «κόκκινο συναγερμό» και ότι απαιτούνται «σημαντικές μειώσεις» για να «προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν σκληρό χειμώνα που ακολουθεί». «Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom», ανέφερε από την πλευρά του ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από την Gazprom. Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για τον χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την Gazprom. «Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ. Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».

«Τρέμει» η Γερμανία - «Ανάσα» από Αζερμπαϊτζάν

Μια διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις βιομηχανίες και κράτη που πασχίζουν να βρουν εναλλακτικές πηγές. Ειδικά η Γερμανία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και η μείωση των ροών υποχρέωσε τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, την Uniper, να ζητήσει κρατική στήριξη, ενώ χθες απέρριψε τις δικαιολογίες της Gazprom περί ανωτέρας βίας, που δεν της επέτρεψαν να παραδίδει τις συμφωνημένες ποσότητες.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τετάρτη (20/7) ένα σχέδιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από μια πιθανή διακοπή των ροών από τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά μια δέσμη συστάσεων προς τα κράτη μέλη, που θα περιλαμβάνουν και την εθελοντική μείωση σε θέρμανση και ψύξη καθώς και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Η Κομισιόν μπορεί επίσης να επιδιώξει το δικαίωμα να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο αργότερα.

Βέβαια, την ίδια ώρα, η ΕΕ δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια καθώς η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέβη χθες Δευτέρα, άρον άρον στο Μπακού, όπου και υπέγραψε συμφωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει αύξηση κατά 50% των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν το 2022 και κατά 150% έως το 2027. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Αζερμπαϊτζάν θα παραδίδει τουλάχιστον 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως στην ΕΕ έως το 2027!

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, θα ενισχύσει σημαντικά τις ροές αζέρικου φυσικού αερίου, που φθάνει μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος περνά από την Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία. Με την αύξηση των ροών του αζέρικου αερίου θα ενισχυθεί ο εφοδιασμός των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, δίνοντας έτσι μία «ανάσα» στην ενεργειακή «ασφυξία» που προκαλεί η Μόσχα. 

«Η δέσμευση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων διαφοροποίησης του σχεδίου REPowerEU και θα βοηθήσει την Ευρώπη να δώσει τέλος στην εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Με βάση την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει ήδη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, από 8,1 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 σε 12 δισ. κυβικά μέτρα το 2022» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε:

«Με αυτό το νέο μνημόνιο συμφωνίας ανοίγουμε σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας με το Αζερμπαϊτζάν, που αποτελεί βασικό εταίρο στις προσπάθειές μας να απομακρυνθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Δεν επιδιώκουμε μόνο να ενισχύσουμε την υπάρχουσα εταιρική μας σχέση, η οποία εγγυάται σταθερό και αξιόπιστο εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο μέσω του νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου. Θέτουμε επίσης τα θεμέλια μιας μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης για την ενεργειακή απόδοση και την καθαρή ενέργεια, καθώς επιδιώκουμε και οι δύο να επιτύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, η ενέργεια είναι ένας μόνο από τους τομείς στους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με το Αζερμπαϊτζάν· προσβλέπω στην αξιοποίηση του δυναμικού της σχέσης μας στο έπακρο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.