Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε χρόνο η Ρωσία για περίπου δέκα ημέρες κλείνει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προκειμένου να κάνει εργασίες συντήρησης. Αυτό κάνει και εφέτος. Το κλείσιμο της στρόφιγγας έγινε χθες. Κάθε χρόνο δεν υπήρχε καμία ανησυχία. Εφέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ανησυχία για μόνιμο «λουκέτο» είναι κάτι περισσότερο από έντονη με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να είναι έτοιμες να βάλουν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης.

«Σε δέκα ημέρες περίπου θα γνωρίζουμε εάν το αέριο θα συνεχίσει να ρέει», δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters στέλεχος του διαχειριστικού συστήματος της Γερμανίας. «Τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στις 21 Ιουλίου στον σταθμό που βρίσκεται στο Λούμπμιν», είπε από την πλευρά του στην Handelsblatt ο οικονομολόγος της VP Bank, Τόμας Γκίτζελ.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Τα δύο εφιαλτικά σενάρια για τον Nord Stream 1 - Ερχεται «Αρμαγεδδώνας» λένε διεθνείς αναλυτές

Αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως θα υπάρξει οριστική διακοπή, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) χαρακτήρισε σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».

Σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, την οποία θεωρεί «την πιο πιθανή επιλογή», κάλεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς, στην Νότια Γαλλία την Κυριακή.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

Τα σενάρια για το τι θα συμβεί στις 21 Ιουλίου είναι τρία:

Το πρώτο είναι το καλό σενάριο που προβλέπει πως η ροή του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί κανονικά και... όλα θα πάνε καλά!

Το δεύτερο σενάριο είναι ο Πούτιν να το βρει ως ευκαιρία, με διάφορες προφάσεις, να κλείνει κάθε λίγο και λιγάκι τις στρόφιγγες κρατώντας ουσιαστικά την Ευρώπη «όμηρο» των διαθέσεων του.

Το τρίτο και χειρότερο σενάριο είναι να μην ανοίξει ξανά ο αγωγός και ο Πούτιν να το χρησιμοποιήσει ως το μέγιστο «όπλο» κατά της Ευρώπης!

«Εθνικό σχέδιο παρέμβασης σε δύο άξονες»

Ο διεθνής συναγερμός που έχει σηκώσει στο πόδι όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μαζί και την Ελληνική, ενισχύεται από την ανάγκη μέσα στο καλοκαίρι τα κράτη –μέλη, να επιταχύνουν το βηματισμό και να γεμίσουν έως την 1 Νοεμβρίου τις αποθήκες φυσικού αερίου σε ποσοστό έως και 80% της ετήσιας κατανάλωσης, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια για τη χειμερινή περίοδο.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ έκανε λόγο για εθνικό σχέδιο παρέμβασης που αφορά την επάρκεια αλλά και τις προσιτές τιμές στο φυσικό αέριο.

«Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.

«Μελετάμε ακόμη και για το σενάριο συνολικής διακοπής» είπε ο υπουργός και συγκεκριμένα εξετάζεται:

Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει προβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας

Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη»

«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας  σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.