Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σκληρή πραγματικότητα αφού αρχίζει να συνειδητοποιεί σιγά – σιγά πως μετά τη Σύνοδο στο ΝΑΤΟ δεν έχει τίποτα χειροπιαστό στα χέρια. Το κακό για τον «Σουλτάνο» είναι πως ακόμα και η προσπάθεια για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και εσωτερική κατανάλωση που επιχείρησε το επιτελείο, μάλλον, έπεσε στο κενό αφού η αντιπολίτευση στην Τουρκία τον «πυροβολεί» κατά ριπάς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακήρυξε και επισήμως τον εαυτό του «νικητή» της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε φρόντισε να απαριθμήσει και ο ίδιος ενώπιον των δημοσιογράφων το τι κέρδισε. Ένα από αυτά ήταν βέβαια και η δήλωση του Τζο Μπάιντεν πως είναι υπέρ της Τουρκίας στο θέμα της απόκτησης των F-16.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ο Ερντογαν προσπαθεί να αναβαθμίσει μόνος του τα F-16 περιμένοντας στο ακουστικό τον Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, όμως, αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν ανταλλάγματα στην Τουρκία για να άρει το βέτο σε Σουηδία και Φινλανδία και παρέπεμψαν το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών στο Κογκρέσο και εκεί τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές όπως η Νικόλ Μαλλιωτάκη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ο Γκας Μπιλιράκης, που ανήκει και εκείνος στους Ρεπουμπλικάνους, έσπευσαν σήμερα, με ανακοινώσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα, να αποδοκιμάσουν την κίνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να πάρει δημοσίως θέση υπέρ της πώλησης μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Οι βουλευτές Μπιλιράκης και Μαλλιωτάκη επανέλαβαν από την πλευρά τους ότι είναι αντίθετοι σε κάθε πώληση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, μια χώρα που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως ανέφεραν.

Κατά της Τουρκίας πήρε θέση και ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν των Δημοκρατικών, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «ο Ερντογάν εκβιάζει τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε σχέση με την προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, και αυτό είναι κατακριτέο. Υποτιμά αυτό που πρεσβεύει η Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο μόνος ωφελούμενος από αυτόν τον εκβιασμό, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο Πούτιν». Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, άλλωστε, αναμένεται και η στάση του Ρόμπερτ Μενέντεζ όταν και αν το θέμα φτάσει στο Κογκρέσο. Ίσως, γνωρίζοντας τα όλα αυτά ο Μπάιντεν είπε το «από μένα είναι ναι, αλλά...» στον Ερντογάν.

Μήνυμα από τη Σουηδία προς τον «Σουλτάνο»

Όποιος νομίζει πως τα δύσκολα για τον Ερντογάν είναι μόνο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. «Οι αποφάσεις στη Σουηδία σε ό,τι αφορά την έκδοση υπόπτων λαμβάνονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη», δήλωσε Χθες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Στοκχόλμη του υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει «73 τρομοκράτες» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ!

«Άτομα που δεν έχουν τη σουηδική υπηκοότητα «μπορεί να εκδοθούν, κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, όμως μόνο εάν αυτό συνάδει με τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδόσεως», είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι Σουηδοί πολίτες δεν επιτρέπεται να εκδοθούν σε άλλες χώρες.

Λιγότερο από 48 ώρες μετά τη συμφωνία των τριών χωρών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε και πάλι σήμερα ότι θα μπλοκάρει την ένταξή τους. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στην «υπόσχεση που έδωσε η Σουηδία» για την έκδοση «73 τρομοκρατών». Οι Σουηδοί «θα τους στείλουν πίσω. Το υποσχέθηκαν. Είναι γραμμένο. Θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους», είπε.

Χωρίς να σχολιάσει ευθέως τη δήλωση του Ερντογάν, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι την τελευταία λέξη, σε ό,τι αφορά την έκδοση κάποιου προσώπου, την έχει το Ανώτατο Δικαστήριο «το οποίο μπορεί να ασκήσει βέτο» και όχι η κυβέρνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.