Υπέρ της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «θύελλα» αντιδράσεων, με πιο αξιοσημείωτη τη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που επιτίθενται κατά του Αμερικανού προέδρου. Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του Τζο Μπάιντεν, αντιδρώντας έτσι στο «μασάζ» του προέδρου των ΗΠΑ στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους πως «είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Και ο Ερντογάν συνεχίζει τις επιθέσεις σε Μητσοτάκη
Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε και σήμερα την... αγαπημένη του συνήθεια να εξαπολύει όπου σταθεί και όπου βρεθεί προσωπικές επιθέσεις κατά του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας έτσι τον εκνευρισμό της Αγκυρας για τις κινήσεις της Ελλάδας στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα. Ετσι, δεν αποτελεί έκπληξη πως από τη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, δεν έλειψαν οι «αιχμές» κατά του Ελληνα πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αθέτησε όλα όσα είχαν συμφωνήσει στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε τη δυσφορία του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με τη δική μας αντίληψη περί πολιτικής. Πρόσφατα έκανα μια προσφορά στον Μητσοτάκη στο γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να φέρνουμε τρίτα πρόσωπα στα δικά μας θέματα. Φυσικά, έσπασε αυτή τη συμφωνία με την εμφάνισή του στο Κογκρέσο δυο με τρεις εβδομάδες αργότερα. Σε αυτές τις επισκέψεις ο Μητσοτάκης έκανε μια προσπάθεια για εξοπλισμούς. Υπάρχει επίσης ένα θέμα με την ίδρυση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Όταν ρωτάμε γι’ αυτό μας απαντούν ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Αλλά οι δικοί μου δεν το «καταπίνουν». Δεν το βλέπουμε αυτό θετικά και το είπαμε στους ηγέτες στις διμερείς μας συναντήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να μη μείνει στα χαρτιά η εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, απειλώντας ταυτόχρονα Σουηδία και Φινλανδία πως αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους δεν πρόκειται να περάσει η σχετική συμφωνία από την τουρκική Βουλή. Οσον αφορά το θέμα της αναβάθμισης των F-16 είπε: «Οι ειλικρινείς προσπάθειες του κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα θα βρουν σοβαρή υποστήριξη. Θα στείλω αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση».
Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «διπλωματική νίκη» της Τουρκίας αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία τονίζοντας ότι η Αγκυρα βλέπει την υπογραφή του μνημονίου με τις δύο σκανδιναβικές χώρες ως αναγνώριση της ευαισθησίας της για την τρομοκρατία. «Το υπογεγραμμένο μνημόνιο είναι μια αρχή, μια πρόσκληση. Το βασικό είναι να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Στην επόμενη διαδικασία θα παρακολουθήσουμε σχολαστικά την εφαρμογή όσων αναφέρει το μνημόνιο και θα κάνουμε τα βήματά μας», είπε.
Υποστήριξε ότι η Σουηδία έχει ήδη συμφωνήσει για την έκδοση 73 τρομοκρατών στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να δείξουμε την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ωστόσο, αυτή η αποφασιστικότητα δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Πρέπει να κάνουμε ως Σύμμαχοι πιο ειλικρινή βήματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επιμένοντας στο ίδιο θέμα είπε ότι: «Αυτό που συνέβη στο πλαίσιο των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποκάλυψε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας για την τρομοκρατία».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.