Για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, το παν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν να βγει επικοινωνιακά κερδισμένος προκειμένου αυτό να το πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας του. Το διήμερο στη Μαδρίτη ξεκίνησε με έναν συμβιβασμό από την πλευρά της Φινλανδίας και της Σουηδίας που «καίγονται» να μπουν στη Συμμαχία.
Ο «Σουλτάνος» ζήτησε και πήρε – σημαντικές για αυτόν – δεσμεύσεις για το ζήτημα της τρομοκρατίας, αλλά και σε σχέση με την άρση του εμπάργκο όπλων απέναντι στην Τουρκία. Από το γραφείο του Ερντογάν ανακοινώθηκε πως η «Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε». Η Άγκυρα είχε κατηγορήσει τη Φινλανδία, και ειδικά τη Σουηδία, ότι προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο στους Κούρδους μαχητές τους οποίους και χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες».
Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες - Στο προσκήνιο τα F-16
Το «ζουμί», ωστόσο, βρίσκεται στη δεύτερη ημέρα και κυρίως τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν. Ο μαινόμενος κατά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, Τούρκος πρόεδρος, ουδέποτε έθεσε το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ούτε βέβαια πέταξε κάποια από τις γνωστές του... αναθεωρητικές κορώνες. Αυτό λογίζεται ως μια ξεκάθαρη υποχώρηση. Ήταν σχεδόν αναμενόμενο πως κάτι θα έδινε και κάτι θα έπαιρνε σε αυτό το παζάρι.
Τι φαίνεται πως κέρδισε ο Σουλτάνος
Αυτό που κατάφερε να πάρει αλλά δεν είναι και ξακάθαρη νίκη είναι το ενδεχόμενο πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Τουρκικά ΜΜΕ, μετά το τέλος της συνάντησης, μετέδωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του: «Μόλις φτάσω στην Ουάσιγκτον, θα επιλύσω το θέμα των F-16. Θα κάνω μία προσπάθεια να περάσει από το Κογκρέσο». Σε αυτή την τελευταία αποστροφή» στο λόγο του Μπάιντεν μπορεί και να κρύβεται ο «διάβολος» ο οποίος, όπως είναι γνωστό, κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουάλαντερ, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.
«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας επειδή συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην ασφάλεια της Αμερικής», δήλωσε.
Για να επιστρέψουμε στα της εσωτερικής κατανάλωσης, ο Ερντογάν «απέσπασε» μια δήλωση η οποία μπορεί να λέει τα πάντα αλλά μπορεί και τίποτα δεδομένου πως η «προσπάθεια» του Μπάιντεν στο Κογκρέσο μπορεί και να μην έχει απτά αποτελέσματα. «Δεν δώσαμε κανένα αντάλλαγμα στο Ερντογάν» υπογράμμιζε και πάλι αμερικανός αξιωματούχος.
Στα ερωτηματικά που μένουν να φανούν όχι στις δηλώσεις, αλλά στην πορεία των εξελίξεων, είναι τι θα πάρει – αν θα πάρει – ο Ερντογάν στο ζήτημα της βόρειας Συρίας, από τον Μπάιντεν. Σε αυτό οι αμερικανοί επίσης δεν δείχνουν ιδιαίτερα δεκτικοί.
Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, απέδειξε πως είναι καλός στα παζάρια και τις διαπραγματεύσεις αφού ακμεταλλεύεται στο έπακρο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας του. Απέδειξε πως δεν ειναι απομονωμένος και έκανε και το «κομμάτι του αφού με την αναδίπλωση στο ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατάφερε η υποδοχή του στη Σύνοδο να γίνει μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποδειχθηκε στην πράξη αυτό που πριν μερικές ημέρες έγραφε στο Foreign Policy ο Μαξιμίλιαν Χις, πως αυτός ο «δυσάρεστος» και «αυταρχικός» ηγέτης, παραμένει «αναγκαίος εταίρος» για τη Δύση ώστε «να αντιμετωπίσει τις εμφανιζόμενες απειλές στη διεθνή τάξη».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.